Jane Got a Gun (2016) reż. Gavin O'Connor
Zachęcający zwiastun, na pewno sprawdze. W ogóle zanim nie pojawiło się nazwisko Ewana to nie wiedziałem, że to on :o
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Westernów się teraz namnożyło, ciekawe czy stworzą jakieś uniwersum...
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Ja chyba jednak wolę teledysk Michaela Baya to piosenki Aerosmith.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(08-12-2015, 01:40)Lawrence napisał(a): Ja chyba jednak wolę teledysk Michaela Baya to piosenki Aerosmith.

To teledysk Finchera

Odpowiedz
Film rodził się w ogromnych bólach, ale warto było czekać. W odróżnieniu od spektakularnie gównianego "The Salvation" z Mikkelsenem, ten western okazał się w 100% koszerny. Bardzo brakuje mi takich filmów i ciesze się, że raz na dekadę wyjdzie choć jeden.

"Jane" jest apoteozą staro-zachodnio-amerykańskiej epy (wymierzanie zemsty, obrona rodziny etc). Nawet kończy się klasycznie po amerykańsku, czyli odjazdem w stronę zachodzącego słońca. Połowa akcji schodzi na przygotowaniach domostwa do obrony przed bandą zbirów (kupowanie dynamitu, instalowanie ładunków, obijanie chaty dechami, gromadzenie broni palnej) i potem na strzelaninę. Reszta skupia się na retrospekcjach, odsłaniających biograficzne meandry przeszłości głównych bohaterów, bo z początku poznajemy ich mocno zantagonizowanych. W miarę jak wydarzenia posuwają się do przodu, wszystko się jednak klaruje i w finale nie ma żadnych niedopowiedzeń.

Co do końcowej oceny, powiem tyle: mimo że "Open Range" było lepsze, to "Jane" dostaje ode 8/10. Bo wszystko jest tu takie jak być powinno.

Odpowiedz
Zajebiście dobry , emocjonalnie i tradycyjnie zrobiony western !!!Z początku irytowały  mnie flashbacki ( jechały mi taniością i uproszczeniem fabuły ) na szczęście ich kulminacja dochodzi do bdb. emocjonalnego konsensusu w finale. A wszystko to sprawiło , że Jane to chyba pierwszy western na którym zdarzyło mi się uronić łezkę. Portman klasa i Joel Edgerton , którego od jakiegoś czasu praktycznie taktuje jako młodszą wersje Kurta Russella świetnie mi w tym wszystkim przypasował. Do tego ładne zdjęcia , syf dzikiego zachodu i unosząca się śmierć. Czego chcieć więcej 8+/10

Odpowiedz
Zacny western, kolejna bardzo dobra rola Natalii, ale jednak wydawało mi się to wszystko zbyt proste, nieznaczące, postrzelali się, obronili chałpę i do widzenia. Film będę wspominał miło, ale niezbyt intensywnie. Ode mnie 7/10, dobrze że takie filmy nadal powstają.
Nie ogarniam za to oceny na Filmwebie i imdb. Byle przecietniak teraz zbiera od widzów siódemki i ósemki, a taki porządny film ma 5,5-5,8, cóż się tym ludziom nie podoba? Broń za głośno strzelała (spory plus za to, dawno nie czułem w podobny sposób mocy wystrzału)?

Odpowiedz
Bardzo solidny western z ładnie rozpisanymi relacjami między bohaterami i bardzo dobrym aktorstwem.

Mam jednak trzy zastrzeżenia / spostrzeżenia:
- Natalka zagrała bez zarzutu, ale w ogóle nie pasuje do tej roli
- chyba wolałbym liniową narrację bez retrospekcji
- twist w którym okazało się że
niepotrzebnie odbiera finałowi dramaturgię. Z jednej strony to ulga dla widza, serce rośnie i w ogóle, ale z drugiej dziki Zachód to chyba nie miejsce na aż tak mocny happy end.

Mocne 7/10.

Odpowiedz
Odświeżyłem sobie i stwierdzam, że obok rimejku "3:10 do Yumy" (który jest genialny) i "Bezprawia" z Costnerem to jest najlepszy western XXI wieku ("Bone Tomahawk" traktuję bardziej w kategoriach horroru/survivalu). Absolutnie nikt nie próbuje wymyślać tu od nowa koła, klasyka od początku do końca, wyjątkowo dobre i niewkurzające retrospekcje, rzetelnie rozpisane postacie, świetny główny zły razem ze swoją ekipą zwyroli. Bardzo polecam, jeśli ktoś jeszcze nie widział.

8+/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon