LOST (ABC, 2004-2010)
Co do spoilera - ja też, ale byłby to fatalny motyw : )
Jak dla mnie odcinek niezły - strasznie szybkie tempo, trochę emocji, ale przede wszystkim znacząco posuwa akcję do przodu, szkoda że teraz czekamy dwa tygodnie.
Co do końcówki..

Odpowiedz
Świetny odcinek, mogę się podpisać pod dwoma powyższymi spoilerami:)

Mierzwiak napisał(a):http://abc.go.com/shows/lost/fan-promo-contest-vote?cid=abccomsearch_results

"The LOST Life" też jest dobry. Najlepsze jest to że we wszystkich fanowskich spotach (np. - jeden z moich ulubionych ) Locke wypowiada tą samą kwestię :lol:
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
Cytat:szkoda że teraz czekamy dwa tygodnie.
Ale za to pomiędzy właściwym finałem, a wstępem do niego będzie tylko 5 dni przerwy :)

Odpowiedz
A wiesz może w jaki dzień tygodnia będzie wyemitowany finał? : )

Odpowiedz
Finał 23 maja (niedziela), a wstęp 18.V, czyli jak do tej pory.

Odpowiedz
Aj, szkoda, liczyłem na sobotę albo piątek. No ale trudno, najwyżej się nie wyśpię : )

EDIT - Przeczytałem coś odnośnie ostatniej sceny.

Szczerze mówiąc nie odebrałem tego tak, ale całkiem to możliwe i logiczne.

Odpowiedz
W porządku odcinek, chociaż stał się dokładnie to, czego się obawiałem: przez 3/4 sezonu smęty i nuda w alterospekcjach, a teraz scenarzyści będą cuda wyczyniać, by wszystkich jak najszybciej spiknąć razem w jednym miejscu i ruszyć w końcu do przodu. I może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Desmond nakierował Claire na prawnika (kolejne cameo z dupy, swoja drogą)?
I ciekawe, co JESZCZE Widmore napakował do tego suba. Cud, że dla załogi zostało miejsce.
A interpretacja w snufferowym spoilerze obiecująca, oj, obiecująca. I bardzo ładnie komponuje się z tytułem odcinka.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
[quote="jarod"]
Cytat:I może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Desmond nakierował Claire na prawnika (kolejne cameo z dupy, swoja drogą)?
Ja ci z chęcią wytłumaczę... jeżeli dasz mi obejrzeć następne odcinki. Na ten moment podejrzewam, że chciał aby poznała Jacka, co może pomóc jej w przypomnieniu sobie Wyspy etc.

Odpowiedz
Pewnie po to żeby spotkała Jacka i żeby sobie przypomnieli wyspę : )

Odpowiedz
A propos Jacka: czy on już wcześniej nazywał Sawyera "James" czy dopiero teraz? Wydawało mi się, że zaczął dopiero na łódce.

Odpowiedz
Niech będzie na tą chwilę, kolejne pytanie: dlaczego tak paskudnie potraktował biednego inwalidę na wózku? Nie mógł mniej wstrząsowej terapii zastosować? Egzystowanie w dwóch liniach czasowych, powiecie? Ale na zdrowy rozum powinny one biec równolegle, a przecież incydent ze studnią miał miejsce 3 lata wyspiarskie później.
Jedynym wytłumaczeniem na chwilę obecną wydaje mi się fakt, że Desmond alternatywny zyskał wiedzę wybiegającą w wyspiarską przyszłość aż do konkretnego momentu, powiedzmy, rąbnięcia energią magnetyczną, a potem linie zaczęły podążać równolegle do siebie. Ciekawe jest jeszcze to, że Hawkingowa zdaje się również mieć świadomość egzystowania w obu liniach czasowych - chociaż jej wiedza kończy się w chwili powrotu O6 na wyspę.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Ale po tej terapii wstrząsowej John chyba będzie chodził - i może o to chodziło Desmodowi.

W ogóle wydaje mi się, że Desmond na wyspie i Desmond w alternatywnej rzeczywistości, to teraz jeden Desmond, który na dodatek zyskał wszelką wiedzę i zna skutek każdej swojej decyzji.

Odpowiedz
W ten sposób Desmond zaburzy kontinuum czasoprzestrzenne : ) Pewnie coś w tym jest.

Odcinek fajny, ale krew mnie zalewa jak widzę Zacka z misiem. I Zoe.

Odpowiedz
Może Desmond chce uzyskać w Nowym Jorku sytuacje jak najbardziej zbliżoną do tego co było na wyspie, np. odtworzyć relacje między rozbitkami. I może wtedy się coś stanie? Może rozbitkowie zyskają taką świadomość jaką ma Desmond. Albo wyspa wynurzy się z oceanu dzięki sile ich serc (żart):P

Odpowiedz
patyczak napisał(a):Może Desmond chce uzyskać w Nowym Jorku sytuacje jak najbardziej zbliżoną do tego co było na wyspie
Tutaj bardziej pasowałoby potrącenie Bena -> Jack znowu by go operował.

Liczę że w końcu we flashsidewaysach zobaczymy Juliet.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Liczę że w końcu we flashsidewaysach zobaczymy Juliet.

Zakładając to, w jakiej tajemnicy do tej pory nasi kochani Twórcy trzymają to, kim jest matka Davida wielce prawdopodobnym wydaje mi się fakt, iż będzie nią właśnie Juliet. W końcu "zaskoczenie" musi być! ;)

W odcinku 13 za duży "misz-masz", jak na mój gust. Lubię "zmiksowane" -...spekcje, ale wolę te bardziej stonowane, jak w przypadku "LA X". W tym nagle wiele wątków łączy się w "supełki", tudzież się "zawęźla", ale co z tego wyniknie i czy wszystkie pokazane spotkania w alterlandzie są konieczne, nie wiadomo...

Zastanawiam się, dlaczego tak bardzo Widmore'owi zależy na Kwonach. Nie są to, w moim odczuciu postaci jakieś mega-kluczowe, a tu nagle robi się z nich jakichś game-changerów. Dziwne. Wątek "miłosny" z ich udziałem bardzo ładny. W końcu nie widzieli się kilka lat. No, co najmniej jedno z nich, nie widziało 3 lata tego drugiego :)

Co do Jacka i tego, co napisał Snuffer w spoilerze... no, dla mnie wyjaśnienie świetne i jestem w 99% pewny, że trafne.

Jak myślicie - Desmond opowiedział Sayidowi o alterlandzie i o tym, że w tamtej rzeczywistości Nadia żyje? Czy w takim razie chodzi o to, żeby jednak Rozbitkowie Wyspy nie opuszczali? Czy Desmond "kupił" życie i co do cholery on wyprawia!? Uch! ;) A może po tej całej terapi elektromagnetycznej stał się... Jacobem (kurde, gada i robi - w alterlandzie - tak jak on)?
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Cytat:Co do Jacka i tego, co napisał Snuffer w spoilerze... no, dla mnie wyjaśnienie świetne i jestem w 99% pewny, że trafne.

Dla mnie to byłoby straszne. Najpierw zginął Locke, który miał poczucie, że musi zrobić dla wyspy coś ważnego. I niestety nie zdołał. A teraz Jack, który także ma poczucie misji i chce zrobić coś więcej, niż tylko odpłynąć z wyspy, umiera? Ja bym się strasznie wkurzył, bo lubię Jacka, a po drugie wydaje mi się on najbardziej wiarygodną psychologicznie postacią. Zachowuje się w miarę tak, jak powinien zachowywać się ktoś, kto jest świadkiem takich nadnaturalnych wydarzeń. Smuci mnie fakt (no o ile okaże się faktem), że człowiek, który wreszcie zacząć działać, a przynajmniej miał taką intencję, znowu prawdopodobnie stał się czyjąś marionetką. No to teraz pozostanie kibicowanie Desmondowi:P

Odpowiedz
Mnie tylko ciekawi, na jakiej podstawie wysnuliśta pomysła, że Claire nie żyje. Z tego, co widać w serialu Dymek ją zagadał i ześwirowała. Nie ma powodów by sądzić, że jest martwa, a tym bardziej już Jack. Sayid nie żył, ale teraz już żyje, więc nie ma co Sawyerowego "zombie" traktować zbyt poważnie...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Nie ma powodów by sądzić, że jest martwa, a tym bardziej już Jack.

No, sama w dżungli przez szmat czasu mogła nie przeżyć. Co do Jacka, po obejrzeniu "Hurt lockera" doszło do mnie jak taki wybuch może być niebezpieczny.

Cytat:Sayid nie żył, ale teraz już żyje, więc nie ma co Sawyerowego "zombie" traktować zbyt poważnie...

Zombie też niby żyją. Myślę, że określenie "zombie" jest trafne w stosunku do Sayida:)

Odpowiedz
Nie była sama tylko z Dymkiem, który z pewnością jakoś się nią opiekował. "Lost" to nie "Hurt Locker", także nie liczyłbym na realistyczne przedstawianie eksplozji, lub... czegokolwiek :)
Można żartować, że Sayid to zombie, ale wątpię by był chodzącymi zwłokami. Jego procesy życiowe raczej działają bez zarzutu. Wpływ Dymka jedynie rzucił mu się na mózg.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon