Cytat:albo narzekało na stracone 100 godzin z życia.Raczej ostatnie kilkanaście ;-) O ile poziom ostatniego sezonu to sprawa dyskusyjna, tak cała reszta jest cholernie warta tego skrawka życia.
31-03-2011, 11:35
|
LOST (ABC, 2004-2010)
|
Cytat:albo narzekało na stracone 100 godzin z życia.Raczej ostatnie kilkanaście ;-) O ile poziom ostatniego sezonu to sprawa dyskusyjna, tak cała reszta jest cholernie warta tego skrawka życia. 31-03-2011, 11:35
A zauważyliście, jak genialna jest czołówka? Po prostu mistrzostwo świata: niby minimalizm, ale doskonale oddający istotę serialu - kiedy napis jest widoczny w całości, jest nieostry, a ostry staje się tylko przez chwilę - gdy widać już tylko jego kawałek. Nie wiem czy to "przesłanie" jest celowe, czy po prostu tak im wyszło, ale w połączeniu z motywem muzycznym i treścią serialu, jak dla mnie jest to czołówka wszech czasów.
31-03-2011, 11:46
Heh, po pewnym czasie fani również w tym napisie doszukiwali się ukrytego przekazu i jakiejś symboliki. Nie wiem gdzie, ale czytałem nawet analizę tej czołówki, i próbę rozwikłania głównej zagadki serialu, której napis ów był jednym z elementów. :)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 31-03-2011, 12:20
Jak kiedyś wszedłem na stronkę, gdzie była dłuuuga lista ukrytych smaczków, które ciężko dostrzec bez pauzy, to aż się za głowę złapałem. Aczkolwiek same liczby zostały ściągnięte z poprzedniego serialu - Alias.
31-03-2011, 13:01
Początek sezonu drugiego rozczarował mnie - o ile sam początek był OK, to później wszystko straciło tempo, zaczęły się pojawiać retrospekcje bez większego znaczenia dla fabuły itp. Szczytem wszystkiego był odcinek, w którym Sun zgubiła obrączkę, a Michael pobiegł do dżungli szukać syna. Pod koniec Sun znalazła obrączkę, a Michael niczego nie znalazł tylko wrócił do pozostałych. PO CO TO BYŁO, ja się pytam, skoro do niczego nie doprowadziło, ani nie powiedziało niczego istotnego o bohaterach? Nawet w skrótach w późniejszych odcinkach ten jeden jest pomijany - twórcy wiedzą, że nie stało się w nim absolutnie nic istotnego. Zmarnowane 42 minuty życia, po prostu poziom gorszy niż odcinek "Space" w X-files. No ale na szczęście, mimo zapychania czasu ekranowego dłużyznami, drugi sezon powoli zaczyna wychodzić na prostą.
03-04-2011, 21:46
Miltonie, niestety te zapychacze odbiją się konkretnie na jakości końcowych sezonów. Twórcy nagle sobie przypominają, że nie mają całego czasu na świecie i fabuła zaczyna gnać do przodu, wypluwając z siebie konkluzje w momentach, kiedy to powinno zająć trochę czasu. W ten sposób serwują nam np. podróż jednej postaci po połowie świata w czasie pojedyńczego odcinka oraz wyjaśnianie najważniejszych zagadek Wyspy w ciągu paru sekund. Zapychacze (zdarzeniowe, postaciowe, jak i ich efekty późniejsze) i 6 sezon to największe wady tego serialu.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 04-04-2011, 10:25
Ale lepiej byłoby nie robić odcinków o niczym w ogóle, a fabule pozwolić się rozwijać naturalnym tempem. Nie sądzisz? :)
-- Laozi 04-04-2011, 12:11
Trudno pozwolić rozwijać się fabule naturalnym tempem, jeśli nie wie się, przez ile lat serial będzie się ciągnąć. Nie sądzisz? :)
To byłby zupełnie inny serial, gdyby od pierwszego odcinka twórcy wiedzieli, że mają zrobić - przykładowo - 100 odcinków. 04-04-2011, 12:19
Byłby z pewnością lepszy, gdyby od początku był konkretnie rozpisaną zamkniętą całością. Niestety moment, w którym sobie twórcy uświadamiają, że czas wszystko zwinąć jest bardzo brzydko widoczny. Że nie wspomnę o końcówce, która została wymyślona naprędce i tu chyba nie ma głosów sprzeciwu - jest do dupy i nie pasuje do przygodowej reszty.
-- Laozi 04-04-2011, 12:27
Cóż, w przypadku tego serialu tak nie było. Twórcy znali początek i zakończenie. Od momentu pomysłu wiedzieli jak serial ma się skończyć, mieli cały schemat i szkic. Przez środkowe serie po prostu do tego dochodzili. Dym, niedźwiedzie, Jakub, natura wyspy, Dharma, połączenia między bohaterami, Richard Alpert, liczby - rozkminili to przed pilotem.
Dopiero kiedy serial zaczął notować spadki pod koniec trzeciej serii, od czwartej serii wiedzieli ile mają jeszcze odcinków i jak je rozplanować. Dlatego druga i trzecia seria wydają się rozwlekłe a w następnych seriach akcja nabiera tempa. I tak podziwiam twórców, bo ogarnęli nieźle zakręconą historię, w wielu przestrzeniach czasowych i z wieloma wątkami. Fajnie się ogląda, dajmy na to n-ty odcinek z piątej serii, który zaczyna się dokładnie tą samą sceną, na której skończył się finał powiedzmy trzeciej serii. Oczywiście serial, jak prawie każdy nie jest pozbawiony błędów, niektóre rozwiązania i wybory fabularne były dziwne (np. wątek ojca Sawyera) ale oprócz kilku odcinków, które były słabsze, serial oglądało mi się przednio. 04-04-2011, 17:04 kormaciek napisał(a):Twórcy znali początek i zakończenieŚmiem wątpić. Moim zdaniem finał pokazuje coś przeciwnego - nie mieli pomysłu jak to wszystko ogarnąć, więc wrzucili łzawe, kiczowate rozstrzygnięcie - to się zawsze sprzedaje.
Why are you firing wallnuts at me?
04-04-2011, 17:07
Przed chwilą sprawdziłem to w dwóch wywiadach w sieci. I rzeczywiście, pomyliłem się, pamięć już nie ta. Rozkminili wszystko po tym, jak się skończył pierwszy sezon.
04-04-2011, 17:15
Robię sobie powtórkę z Lostów pierwszy raz od traumy spowodowanej 6 sezonem.
Ana Lucia: Jak mówię "idź", masz iść. Jak mówię "stój", masz się zatrzymać. Jak mówię "skacz", co masz zrobić? Sawyer: Mówię "ty pierwsza". James to najzajebistrza postać tego serialu :)
-- Laozi 08-04-2011, 13:09
Czy ja jestem jedyną osobą na forum, która naprawdę nie może wytrzymać wszelkich wad i porzuciła serial gdzieś w okolicach 3. sezonu? Fajny twist od czasu do czasu i niezły klimat to jednak nie są rzeczy które potrafiłyby mnie utrzymać przy telewizorze więcej niż na 2-3 sezony.
Swoją drogą to oglądając Lost nie marzyliście o serialu, który pokazywałby perypetie zwykłych rozbitków na najzwyklejszej bezludnej wyspie? Po prostu bezludnej wyspie, bez żadnych pierdół i urozmaiceń. Grupa ludzi odcięta od swojego dotychczasowego życia i rzucona w towarzystwo nieznanych osób w dziczy to przecież samograj, a tutaj musieli wymyślać jakieś cuda na kiju, żeby uatrakcyjnić wszystko. PO CO? 10-04-2011, 02:24
Bo to nie jest serial o rozbiciu się na wyspie, dude :)
To przede wszystkim właśnie obraz ludzi, którzy muszą się skonfrontować z paranormalną rzeczywistością i zrewidować swoje poglądy oraz przekonania.
-- Laozi 10-04-2011, 08:08 simek napisał(a):Swoją drogą to oglądając Lost nie marzyliście o serialu, który pokazywałby perypetie zwykłych rozbitków na najzwyklejszej bezludnej wyspie? http://www.filmweb.pl/serial/Rozbitkowie-1999-115843 10-04-2011, 08:33
Leciało to kiedyś na Polsacie. ŻAŁOSNE.
-- Laozi 10-04-2011, 08:37 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Glina (TVP, 2004-2008) | shot | 164 | 31,132 |
17-03-2026, 13:29 Ostatni post: shamar |
|
| Friends (NBC, 1994-2004) | Mefisto | 307 | 75,660 |
04-03-2026, 20:43 Ostatni post: Bucho |
|
| Downton Abbey - serial (ITV, 2010-2015) i filmy (2019 i 2022) | patyczak | 126 | 30,711 |
26-11-2025, 08:20 Ostatni post: simek |
|
| Deadwood - serial (HBO, 2004-2006) i film (2019) | dillinger | 339 | 95,260 |
21-03-2025, 18:10 Ostatni post: slepy51 |
|
| Justified (FX, 2010-2015) | Luis Cyfer | 141 | 32,718 |
16-09-2023, 16:40 Ostatni post: michax |
|
| Oficer (TVP, 2004-2008) | Hitch | 12 | 3,931 |
14-09-2019, 10:29 Ostatni post: Capt. Nascimento |
|
| Shameless (2010) | nawrocki | 7 | 3,858 |