Stały bywalec
Liczba postów: 3,080
Liczba wątków: 8
I Care a Lot (2020)
Czarna komedia trochę w stylu produkcji braci Coen ze świetnymi rolami Rosamund Pike, Petera Dinklage'a, Diane Wiest i Chrisa Messiny. Na filmwebie wiele osób ciśnie po filmie, nie do końca łapią gatunek produkcji, ale przecież od początku widać z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Od początku widać, że to nie jest kino zrobione na poważnie, tylko bardzo czarna komedia, w której trudno kibicować komukolwiek, bo wszyscy bohaterowie to źli ludzie, ale i tak dobrze się bawiłem. Ocena: 7/10.
21-02-2021, 02:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2021, 02:08 przez michax.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,565
Liczba wątków: 5
(21-02-2021, 02:06)michax napisał(a): I Care a Lot (2020)
Czarna komedia trochę w stylu produkcji braci Coen ze świetnymi rolami Rosamund Pike, Petera Dinklage'a, Diane Wiest i Chrisa Messiny. Na filmwebie wiele osób ciśnie po filmie, nie do końca łapią gatunek produkcji, ale przecież od początku widać z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Od początku widać, że to nie jest kino zrobione na poważnie, tylko bardzo czarna komedia, w której trudno kibicować komukolwiek, bo wszyscy bohaterowie to źli ludzie, ale i tak dobrze się bawiłem. Ocena: 7/10.
No dla mnie niestrawne. Jeśli to w zamierzeniu była czarna komedia to bardzo słabo wyszła. Bo wygląda jak zrobione na poważnie gdzie scenarzysta pomaga dwóm lesbijkom bo tak wypada.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
21-02-2021, 22:46
Stały bywalec
Liczba postów: 2,182
Liczba wątków: 14
I Care a lot
Ja jestem zachwycony. Jest tam kilka zgrzytów, ale tempo, oś fabularna i Pike, której i tak nie lubię, daje radę. I to mocno. Intryga z zakładem opieki naświetlona szybko, pranie kasy i czyszczenie domów to wątek pokazany w stylu Martina Scorsese. Rola Pike wybitna - to jej najlepsza kreacja do tej pory i jakby miała nomkę do Rycerza to spoko. Oczywiście końcowa scena z jednej strony mnie cieszyła (i przy okazji fajnie spina klamrą to, co jest na początku) a z drugiej byłem rozdarty, że jednak tak to się kończy. Ale oczywiście to zasługa fenomenalnej gry duetu obu pań. Nie można zapomnieć o supporcie Wiest - ale ona dobrze wypadła jako staruszka!
9/10
24-02-2021, 22:57
.
Liczba postów: 27,723
Liczba wątków: 62
Eh, dla I Care a Lot widzę na jednej stronie tematu oceny: 5/niestrawne/7/9 więc będę musiał obejrzeć i wydać wiążącą opinię, czy film dobry czy nie :D
25-02-2021, 00:32
Stały bywalec
(21-02-2021, 22:46)Dr Strangelove napisał(a): (21-02-2021, 02:06)michax napisał(a): I Care a Lot (2020)
No dla mnie niestrawne. Jeśli to w zamierzeniu była czarna komedia to bardzo słabo wyszła. Bo wygląda jak zrobione na poważnie gdzie scenarzysta pomaga dwóm lesbijkom bo tak wypada.
Ja nie widzę aby ICaL było czarną komedią. To film raczej z ciężkim tematem, a scenarzysta lesbijkom nie pomaga. Postać Pike na samym starcie mówi, że "jest pieprzo'ą lwicą" i w wielu scenach jest to dobitnie pokazane.
- partnerka Pike grana przez Eizę dostaje srogi wpierd**
- Lekarka dostaje kulę w łeb
- Pike robią wypadek, ale jak lwica, walczy do końca. Zresztą, scena gdy wchodzi na stację, cała przemoczona, dobitnie pokazuje że postać akceptuje warunki gry i za drugim razem sprawy tak szczęśliwie się nie potoczą. I buduje nowy plan. Bo ona tak robi - na wszystko ma plan.
- Na starcie filmu, gdy jest sprawa w sądzie, a potem facet ją próbuje zastraszyć, ona ma wylane. Bo zawsze wszystko się jej udaje. Jest urodzoną manilupatorką i Roman to docenia.
25-02-2021, 08:00
Stały bywalec
Liczba postów: 3,080
Liczba wątków: 8
Film z ciężkim tematem, ale to nie oznacza, że nie podany (miejscami) z humorem, więc to taka mieszanka komedii z poważną tematyką. Więc są sceny na poważnie, ale też sporo scen jest podanych w lekkim tonie, np. wątek z gangusami wysłanymi do domu starców, w którym ochrona lepsza jest jak na Kapitolu kilka m-cy temu;-) Kojarzył mi się film z Okrucieństwo nie do przyjęcia braci Coen, czarna komedia o głupich ludziach, w którym też ginęli ludzie, sporo tragedii było, a w tym przypadku mamy film o paskudnych typach. Oczywiście nie jest to poziom filmu braci Coen, nie idą aż tak w humor, ale jednak humor jest w tej produkcji, dzięki czemu seans minął mi miło i lekko.
A właśnie, bo nie załapałem, o co chodziło z
25-02-2021, 14:18
Stały bywalec
Liczba postów: 13,362
Liczba wątków: 77
michax
zalecenie stomatologów - jak ktoś Ci wybije zęba i nie jest on naruszony to wrzuć go do mleka, aby się nie wysuszył. Jest wtedy realna szansa na umieszczenie go z powrotem na miejscu ;) Bohaterka widocznie lubiła dobrze dbać o siebie i nie chciała protezy.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
25-02-2021, 14:38
Miss Avatara 2016
Porównanie do braci Coen jak najbardziej na miejscu. I to jest dla mnie największa wada tego filmu. Ktoś postanowił się zabawić w braci Coen tylko nie wiedział czy kręci "Okrucieństwo nie do przyjęcie" czy "To nie jest kraj dla starych ludzi". I wyszła niestrawna hybryda gdzie
z jednej strony mamy duszny i dołujący klimat i takich bohaterów, a z drugiej ruską mafię z filmu "Głupi i głupszy" i cwaną babkę, która ze specjalistki od okradania staruszków zmienia się w Etana Hunta.
Jak profesjonalnie odstrzelili lekarkę to myślę, no wreszcie zaczyna się dobre kino, a potem te dwa wyjątkowo nieudolne "morderstwa", i na koniec odstrzelenie kobity, bo ktoś się przestraszył, że całość będzie zbyt cyniczna.
Krótko mówiąc nędza :D
25-02-2021, 14:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2021, 14:47 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
A ja podyskutuję z tym, Dr.Strangelove
Odstrzelenie kobity to było coś, co wisiało w powietrzu. Zauważ, że i ten mini wątek jest dobrze zakotwiczony w historii. Dlaczego? Roman wiedział, gdy wydawał wyrok na Marlę, że Peterson jest już przeniesiona i niemal nie do wyciągnięcia. Zresztą, kilku zbirów stracił i po prostu chciał pokazać, kto tu rządzi. Ale mu nie wyszło, był na przegranej pozycji. Gość, który ją na końcu odstrzelił nie ma NIC do stracenia, bo jego matka umarła samotnie w domu opieki i poszedł po sprawiedliwość. Inne motywy u obu gości i dobrze przedstawione. I to mi się podoba. Dlatego zakończenie jest dla mnie okej.
A co do Ruskiej mafii z Głupi i Głupszy. W filmie pada hasło, że oni robią deal w cieniu i nie pokazują się - wszak Roman i spółka sa uznani za zmarłych w pożarze - stąd próbowali wszystko załatwić łagodnie. I wydaje mi się, że Roman nie miał za plecami większej siły, którą mógłby ryzykować. Dlatego braciszek milczał na przesłuchaniu.
Z innej beczki: Czy ICaL jest skrojony wg nowej formuły pod Oscary? Mamy tutaj:
- Czarnego sędziego
- Czarną policjantkę
- Protagonistki przedstawiają LGBT
- Mniejszość etniczna (Rosjanie, hahahaha)
- Karła (szef mafii)
- Kolorowy personel szpitala
- Osobę chora psychicznie (wg standardu filmu)
25-02-2021, 21:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2021, 21:05 przez Debryk.)
Miss Avatara 2016
Ale ja się z tym zgadzam. Po prostu w centralnym momencie intrygi "Cwaniaczka vs Bezwzględna Mafia" mamy to co mamy. I do mnie to zupełnie nie trafia więc pozostaniemy przy swoim :)
26-02-2021, 09:48
Używaniec
Liczba postów: 1,002
do mnie też to nie trafia.
jeśli już iść w tą stronę (bo w ogólnym zarysie ma to sens, obie strony są siebie warte), to chciałbym by było to napisane dużo lepiej
tak że o.
26-02-2021, 10:27
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,926
Liczba wątków: 15
Obejrzałem i dla mnie ten film to jest 7/10, ewidentna zabawa w Coenów, której niestety doskwiera słaby rozkład akcentów. Osobne uznanie dla obsady - żadnej słabej roli. Fantastyczny był ten gość w roli taksówkarza.
Zastanawia mnie jedno - podczas seansu nie opuszczało mnie to okropne podskórne uczucie, że taki biznes naprawdę może w Stanach funkcjonować. Ktoś wie, czy faktycznie sędzia może odebrać komuś wolność w tak prosty sposób?
26-02-2021, 10:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-2021, 10:52 przez Corn.)
Miss Avatara 2016
(26-02-2021, 10:51)Corn napisał(a): Zastanawia mnie jedno - podczas seansu nie opuszczało mnie to okropne podskórne uczucie, że taki biznes naprawdę może w Stanach funkcjonować. Ktoś wie, czy faktycznie sędzia może odebrać komuś wolność w tak prosty sposób?
https://www.esquire.com/entertainment/movies/a35599831/i-care-a-lot-true-story/
26-02-2021, 10:56
There Can Be Only One!
Masakra - Ameryka jest po prostu zjebana... kraj wolności iks de
26-02-2021, 11:05
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
I care a lot - film o upośledzonej mafii, która nie potrafi sobie poradzić z dwiema feministkami/lesbijkami. Mniej więc tak to wygląda. Szkoda materiału, szkoda aktorstwa, szkoda genialnej Rosamund Pike, szkoda kurva wszystkiego.
Ja bym od niej wyciągnął potrzebne informacje (gdyby faktycznie zależało mi na matce i na brylantach), a do żadnej mafii nie należę - wystarczyłaby mi wiertarka. No ale wtedy film byłby dla dorosłych.
3/10
28-02-2021, 03:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2021, 03:45 przez Mental.)
There Can Be Only One!
Tak to jest jak się filmy dupą ogląda
Mafia musiała działać grzecznie bo a) to nie była mafia tylko „dezerterzy” pod zmienioną tożsamością, którzy sami się przed mafią ukrywali; b) zabicie Pike na początku, z automatu utrudnia wyciągnięcie matki. C) dopiero jak prawne chwyty nie zadziałały, to stwierdzili, że je zabiją - i wtedy faktycznie scenariusz pomaga bohaterkom, ale też twórca chciał zwrócić uwagę jacy ludzie stoją za tym biznesem
28-02-2021, 09:34
Stały bywalec
(28-02-2021, 03:35)Mental napisał(a): I care a lot - film o upośledzonej mafii, która nie potrafi sobie poradzić z dwiema feministkami/lesbijkami. Mniej więc tak to wygląda. Szkoda materiału, szkoda aktorstwa, szkoda genialnej Rosamund Pike, szkoda kurva wszystkiego.
Ja bym od niej wyciągnął potrzebne informacje (gdyby faktycznie zależało mi na matce i na brylantach), a do żadnej mafii nie należę - wystarczyłaby mi wiertarka. No ale wtedy film byłby dla dorosłych.
3/10
Taaaaa, i tyle byś widział mamę bo jak napisał Corn, to Marla zarządzała wszystkim a mafia musiała pozostać w ukryciu.
EDIT: Jest moderator? ICaL mogłoby mieć już swój wątek.
28-02-2021, 10:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2021, 11:47 przez Debryk.)
Ambasador białej rasy
Corn napisał(a):Tak to jest jak się filmy dupą ogląda
Przecież przyznałeś mi rację w spojlerze - scenarzysta ewidentnie pomaga bohaterkom.
Na tym żwirowisku powinien być koniec filmu: rozwiercone kolana albo powinni przytargać jej partnerkę i zgwałcić ją na jej oczach. Wtedy skończyłoby się śmieszkowanie. Ale nie, zamiast tego...
karzełek robi z siebie durnia, jego ludzie nie potrafią upozorować morderstwa w najprostszych okolicznościach, a resztę pominę milczeniem.
Tak jak napisał Dr. Strangelove, to jest poziom mafii z "Głupiego i głupszego".
No i ładna mi mafia, "która się ukrywa" - żyjąca w centrum wielkiej metropolii na ostatnim piętrze drapacza chmur. Trochę inaczej wyobrażałem sobie "dezerterów z mafii".
28-02-2021, 12:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2021, 12:48 przez Mental.)
Miss Avatara 2016
(28-02-2021, 09:34)Corn napisał(a): Tak to jest jak się filmy dupą ogląda
Mafia musiała działać grzecznie bo a) to nie była mafia tylko „dezerterzy” pod zmienioną tożsamością, którzy sami się przed mafią ukrywali; b) zabicie Pike na początku, z automatu utrudnia wyciągnięcie matki. C) dopiero jak prawne chwyty nie zadziałały, to stwierdzili, że je zabiją - i wtedy faktycznie scenariusz pomaga bohaterkom, ale też twórca chciał zwrócić uwagę jacy ludzie stoją za tym biznesem
Ta a potem nagle tajniacka mafia wpada na pomysł, że
Wpadniemy w biały dzień jak Neil z brygadą do banku żeby wyciągnąć staruszkę jak w parodii westernu. Brakowało tylko konia, który wyrwałby kraty z więzienia.
Powinni je jak pisał Mental zawieźć obie do tej stodoły. Wsadzić jej koleżance lutownicę wiadomo gdzie, dać 2 minuty do zastanowienia i po kolejnych 5 minutach film się kończy. Czego tu bronić. To dałny :D
A temat faktycznie można by wydzielić, bo trochę dyskusji jest.
28-02-2021, 13:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2021, 13:11 przez Dr Strangelove.)
Ambasador białej rasy
"Mafia, która się ukrywa"
- otwórz lokal w centrum miasta w wieżowcu;
- wpadnij w biały dzień do domu opieki i rozpocznij strzelaninę;
- zleć zadanie odbicia babci nieudacznikowi z kartoteką policyjną, żeby gliny mogły go łatwo zidentyfikować;
- zostań w kraju, gdzie podobno jesteś spalony;
- zadaj sobie trud upozorowania morderstw zamiast po prostu wywieźć obie dupy na odludzie i tam dyskretnie potorturować je aż do skutku;
28-02-2021, 13:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2021, 13:36 przez Mental.)
|