-- Laozi
28-01-2012, 18:52
|
Predator 2
|
|
Jest tak niezwykle udany, że aż kiepski na potęgę. Nie no, ciekawa taktyka :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 28-01-2012, 18:52 Cytat:nic nowego się nie podoba i nie spodobaBzdura i kłamstwo. Jak tylko coś nowego daje radę, jestem jedną z pierwszych osób, która to przyzna. "Law Abiding Citizen", "Edge of Darkness", "Shutter Island", "Expendables" czy "Karate Kid", itd. to względnie nowe filmy, a znalazły uznanie w moich oczach.
-- Laozi 28-01-2012, 19:07 Turus napisał(a):Sam motyw przeniesienia akcji do miasta był taki sobie, film stracił dużo na klimacie. Bo lepiej wałkować w kółko to samo jak stwierdzili Rodriguez i Antal? Cytat:szczególnie jak pojawiał się ten elo śmieszny policjant co próbował podrywać tą małą policjantkę Paxton jest debeściak, tak w Aliens jak i tutaj czy w True Lies. Cytat:szczególnie ta walka końcowa z Glover'em Wolę to, niż "końcową końcową walkę" z Arnim na którą składają się: zamazana wizja predzia, obijany Arnold i spadająca kłoda :P Phil napisał(a):Ale wasze życie musi być smutne, nic nowego się nie podoba i nie spodoba. Wciąż w tych latach 80 zatrzymani :). Yeah, right. Chyba nie widziałeś mojej półki z filmami :P Poza tym - "Nowego" ? Predators imitujący jedynkę na potęgę to coś "nowego"? Serio? A, no tak, bo akcja dzieje się na odległej planecie, na której krajobraz jest zbliżony do tego co zobaczę jak wyjdę na półgodzinny spacerek nad jezioro :P 28-01-2012, 20:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2012, 20:25 przez Gieferg.)
ja Was pogodzę: oba Predatory są fajne i żaden nie odstaje specjalnie od drugiego :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 28-01-2012, 22:09 (28-01-2012, 20:18)Gieferg napisał(a):Tego nie powiedziałem, po prostu osadzenie akcji w mieście sprawiło, że film stracił dużo na klimacie. Nie mam też pomysłu gdzie twórcy mogli by umiejscowić akcję, ale betonowa dżungla to dla mnie jednak nie to samo.Turus napisał(a):Sam motyw przeniesienia akcji do miasta był taki sobie, film stracił dużo na klimacie. 29-01-2012, 09:57
Ciekawe dla kogo miasto to "to samo" co dżungla :P
Mefisto napisał(a):oba Predatory są fajne i żaden nie odstaje specjalnie od drugiego :) Amen. 29-01-2012, 12:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2012, 12:12 przez Gieferg.)
Dokładnie. Mimo to, chyba z sentymentu wolę minimalnie część drugą. Miejska dżungla, zwykły glina, akcje w metrze i jakiś dziwny klimat, ale to już subiektywna ocena ;)
29-01-2012, 12:46 (28-01-2012, 22:09)Mefisto napisał(a): ja Was pogodzę: oba Predatory są fajne i żaden nie odstaje specjalnie od drugiego :) Zeby bylo zabawniej, predek z jedynki pojawia sie takze w czesci drugiej. Co do jakosci wykonania, to przeciez to ciagle Winston z ekipa, wiec nie wiem o co chodzi.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
29-01-2012, 15:41
Po latach odświeżyłem sobie wczoraj ten klawy film na DVD. Po pierwsze wielki plus za Alana Silvestrii, który dodając jamajskie motywy do oryginalnego theme stworzył niepowtarzalny klimat. Początek wgniata w fotel, niestety poważny minus sequela to niepotrzebny humor i przerysowana telewizja Hard Core z tym pajacem w kapeluszu. Gdyby nie to postawiłbym bym Preda 2 na równi z jedynką, a tak ląduję o oczko niżej. Zawsze kiedy Paxton wsiada do metra będę wiedział , że czeka mnie 30 min zajebistej rozwałki w stylu Predatora. Prawie idealny Sequel 8/10
29-01-2012, 21:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2012, 21:25 przez Predator895.) (29-01-2012, 15:41)Bucho napisał(a): Zeby bylo zabawniej, predek z jedynki pojawia sie takze w czesci drugiej. Co do jakosci wykonania, to przeciez to ciagle Winston z ekipa, wiec nie wiem o co chodzi.Chyba jego sobowtór, bo to przecież nie ten sam Predator:) Jeśli chodzi o wykonanie to, mimo, ze to ta sam ekipa widać gołym okiem, że animatronika coś szwankuje. Pred bez maski, jego mimika to śmiech na sali i żenua na całej linii. Zważywszy na to jak przezajebiście wyglądał pierwszy Pred bez maski-też przecież stworzony przez Studio Winstona- dziwi mnie takie wykonanie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 29-01-2012, 22:23
Dzisiaj w Polszmacie. Aż odświeżę sobie, bo ostatnio (a raczej oficjalnie) oglądałem na TVP2 lata temu. Szykuję się też do zakupu jakiegoś wydania (pewnie będzie to VHS ;)). Pamiętam, że końcówka bardzo mi się podobała, scena ze szczylem na cmentarzu, pościg i ujęcie gdzie idzie po tego faceta na ulicy i po wodzie tylko widać.
28-07-2012, 20:33
Nie polecam. Kultowe kwestie zostały tak maksymalnie zgejone, że może pojawić się tendencja do zniżenia oceny samego filmu. Nie tykać wersji polszmacianej pod żadnym pozorem.
-- Laozi 28-07-2012, 22:31
Tu się absolutnie z tobą zgodzę :)
-- Laozi 28-07-2012, 22:48 E, nie było tak źle (zostanę zbesztany pewnie), ale jak na Polszmat i tak nie jest aż tak źle. Padały "kurny", "nędze" "jemu to koło dupy lata" ale na szczęście nie było takich rodzynków jak "odpiernicz się/spierniczaj/chrzań się/spadaj", czytał Jarosław Łukomski. A wersję video prędzej czy później będę miał ;). Pierwszego już mam. Wracają do filmu - nie ma już takiej tajemniczości i stopniowania napięcia jak w jedynce, ale i tak jest nieźle. Nieco za wcześnie pokazali Predatora, ja rozumiem, że to dwójka, ale można było nieco potrzymać w niepewności. Akcja też za szybko rusza :D. Od razu jesteśmy rzuceni w wir wojny gangów, bez jakiegoś wstępu. Efekty specjalne nie są już tak doskonałe jak w części pierwszej, ale dobre. Choć widać komputerowo niewidzialnego Predatora, czy komputerowe/blue screenowe latające gadżety łowcy. Akurat nie patrzyłem na takie rzeczy, tak mi się tylko wydawało. Film ogląda się z niezwykłym zainteresowaniem, od samego początku do końca, nie ma żadnych przestojów. Muzyka jest tak samo dobra jak w jedynce. Danny Glover kreuje takiego twardziela, że nawet nie wygląda nie niego :D. Ale dobrze jest, według mnie nie widać aż tak braku Arnolda, ładnie zastąpili go innymi znanymi nazwiskami. Pomysł z miastem był trafnym strzałem i spisał się. Potencjał niemal w pełni został wykorzystany. Film często cytuje pierwszego Predatora i Aliens. Czasem nawet oglądało mi się jak ten drugi. Akcja w pociągu z migającym światłem niczym starcie w tym doku w Aliens. W ogóle jest takie samo ujęcie - idący Obcy po suficie (wiecie o co chodzi), idący Predator po pociągu i nagle wpadają do środka. Scena gdy Mike i jego ludzie otwierają drzwi i mierzą bronią, a tu nikogo nie ma, tylko same trupy przypominała mi tą, gdy oddział Marines po raz pierwszy odbiera sygnał z detektora ruchu i rusza nerwowo na korytarz, gdzie jest Newt jedynie. Nawiązań Predatora 1 jest cała masa, więc nawet nie ma co przytaczać. Ogólnie dobry sequel, ktoś kiedyś tutaj powiedział, że chyba najlepszy lub jeden z najlepszych. Ja nieco sparafrazuję - dobry sequel, jeden z najlepszych. 7/10. 29-07-2012, 10:18
Mam kasetę P2 z Knapikiem, tam nie padają "kurny", tylko "to tak, jakbyś odciął mi kutasa i wsadził prosto w dupę".:) Świetne wydanie.
29-07-2012, 10:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2012, 10:21 przez military.)
Na Polsacie przetłumaczyli jako "mam odciąć sobie kuśkę i wsadzić mu w dupę ?". Ja wiem, że tłumaczenie było słabe i na video o niebo lepiej, ale chodziło mi o to, że AŻ tak źle nie było. Natomiast Predatora 2 będę miał na VHS, prędzej czy później.
Edit: No i będę miał wersję video. Jak zwykle na Nevada Video, za psie pieniądze. 29-07-2012, 10:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2012, 22:49 przez Goro Gondo.)
Solidne wydanie, pada wiele kultowych bluzgów, okładka wyqu****a. Miałem wrażenie, że w jednej ze scen, gdy widać trupy, to widać faceta ze sprzętem na wierzchu i na tamten obszar pada światło z latarki. A jak oglądałem na Polsacie to zdaje mi się, że to było zasłonięte przez czarny pas 16x9, jak było w starej wersji 4x3 nie pamiętam już. Swoją drogą wersja Polsatowa nie jest zła nawet, choć jak ktoś powiedział ostrzejsze kwestie nieco zgejono.
04-08-2012, 13:33 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Predator (2018) reż. Shane Black | Proteus | 572 | 77,540 |
23-02-2026, 17:11 Ostatni post: shamar |
|
| Predator | Anonymous | 716 | 102,838 |
17-01-2026, 13:28 Ostatni post: Bucho |
|
| Predator: Badlands (2025) reż. Dan Trachtenberg | Spoilerowo | 311 | 15,347 |