Shogun (1980 & 2024)
To teraz muszą już dodać czarnych :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Shogun 2: Yasuke strikes back

Odpowiedz
Wersja zgodna z historią:
Nobunaga: Hey fam, check out my monkey man. Walks on hind legs & everything.
Samurai: Yoooooooh! Make it do tricks.

Odpowiedz
Nabyłem blu-raya ze starą wersją, bo uznałem, że najpierw chcę zobaczyć tę wersję, a ewentualnie później nową. Jestem gdzieś prawie w połowie i nie mam nic zaskakującego do napisania: bardzo przyjemnie się ogląda, jest to przyzwoicie nakręcone (tylko pojedyncze ujęcia na statku nie są zbyt przekonywujące, ale to detal), świetnie napisane i zagrane, elegancka muzyka, KAPITALNE postaci (ci wszyscy jezuici to niezłe skurwole :P) wszystko jak trzeba - po prostu bardzo fajna przygoda, aż nie mogę się doczekać co będzie dalej i jak to się skończy. Na minus może jeszcze tylko narrator, który czasami znienacka wyskakuje ze swoimi dwoma sztywnymi zdaniami - wygląda to trochę tak, jakby zmontowali cały serial, zrobili ostatni pokaz testowy i uznali, że w kilku momentach widz może być zagubiony w tym co się dzieje, więc niech Orson Welles powie kilka zdań.

Ciekawe jest to wydanie BD, bo w internecie widzę, że standardowa wersja to 5 odcinków, w polskiej telewizji podobno puszczali pocięte na 12, a w tym wydaniu mam po prostu 3 płyty i na każdej ~3h nieprzerwanego materiału.

Odpowiedz
Ciesz się pogodą. W tym nowym nie ma chyba ani jednej sceny ze słońcem na niebie.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Są bodaj dwie ale słońce i tak jest w nich nieco przymulone.

Simek - czekam co powiesz o nowej adaptacji. Właśnie teraz na wyjeździe tłumaczyłem znajomym dlaczego powinni obejrzeć starą wersję i zapomnieć o nowej.

Odpowiedz
(14-08-2024, 00:01)Gieferg napisał(a): Są bodaj dwie ale słońce i tak jest w nich nieco przymulone.

Simek - czekam co powiesz o nowej adaptacji. Właśnie teraz na wyjeździe tłumaczyłem znajomym dlaczego powinni obejrzeć starą wersję i zapomnieć o nowej.

Tymczasem Emmy 2024:

Najlepszy serial - Shogun
Najlepsza reżyseria - Shogun
Najlepszy montaż - Shogun
Najlepsze zdjęcia - Shogun

Najlepszy aktor - Hiroyuki Sanada
Najlepsza aktorka - Anna Sawai
Najlepsza obsada - Shogun

Najlepszy dźwięk, montaż dźwięku, efekty specjalne - Shogun
Najlepsza charakteryzacja, scenografia, kostiumy, czołówka - Shogun

Odpowiedz
No cóż, jesli Shogun jest najlepszym serialem 2024 to ja nie chcę widzieć tych gorszych.

Odpowiedz
Exactly.

Odpowiedz
No 2024 podobnie jak poprzedni rok nie przyniósł czegoś na miarę Rozdzielenia czy Andora, a szkoda bo streamingi wpakowały mnóstwo kasy w co najwyżej średnie produkcje.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon