.
Liczba postów: 27,700
Liczba wątków: 62
Nabyłem blu-raya ze starą wersją, bo uznałem, że najpierw chcę zobaczyć tę wersję, a ewentualnie później nową. Jestem gdzieś prawie w połowie i nie mam nic zaskakującego do napisania: bardzo przyjemnie się ogląda, jest to przyzwoicie nakręcone (tylko pojedyncze ujęcia na statku nie są zbyt przekonywujące, ale to detal), świetnie napisane i zagrane, elegancka muzyka, KAPITALNE postaci (ci wszyscy jezuici to niezłe skurwole :P) wszystko jak trzeba - po prostu bardzo fajna przygoda, aż nie mogę się doczekać co będzie dalej i jak to się skończy. Na minus może jeszcze tylko narrator, który czasami znienacka wyskakuje ze swoimi dwoma sztywnymi zdaniami - wygląda to trochę tak, jakby zmontowali cały serial, zrobili ostatni pokaz testowy i uznali, że w kilku momentach widz może być zagubiony w tym co się dzieje, więc niech Orson Welles powie kilka zdań.
Ciekawe jest to wydanie BD, bo w internecie widzę, że standardowa wersja to 5 odcinków, w polskiej telewizji podobno puszczali pocięte na 12, a w tym wydaniu mam po prostu 3 płyty i na każdej ~3h nieprzerwanego materiału.
13-08-2024, 12:25