TermiGifiernator
Liczba postów: 11,122
Liczba wątków: 57
Temat nikogo nie zaskoczy. Oczywiście chodzi o inwazję kosmitów. O produkcji dowiedziałem się całkiem niedawno, gdy przypadkowo zobaczyłem zwiastun.
Mamy kosmitów, inwazję i walczących z nimi ludzi- to wszystko czego potrzebuję. Ale od początku
Film to adaptacja powieści niejakiego Ricka Yancey'a i owszem opowiada o inwazji ale z nieco innej strony. Jak dotąd w filmach mieliśmy tylko na pozór przerąbane i zawsze w jakiś sposób kosmitów dało się zniszczyć. Zawsze mimo ogromnej na pozór przewagi technologicznej ludzkość znajdywała sposób na obcych. Ta historia opowiada jak to źli kosmici dziesiątkują ludzkość w różnoraki sposób. Te sposoby to właśnie tytułowe fale.
Pierwsza fala po pojawieniu się obcych to impuls elektromagnetyczny, który zniszczył wszystko co korzystało z energii elektrycznej oraz pozbawił ludzkość elektryczności, druga fala to kataklizmy na skalę globalną- trzęsienia ziemi, gigantyczne powodzie- tak szaraczki mają taką technologię, trzecia fala to zaraza, która praktycznie spycha ludzkość na skraj zagłady.
Świat widzimy z perspektywy młodych bohaterów, tak podobno to powieść młodzieżowa. Myślę jednak, że warto dać szansę i zobaczyć coś czego jeszcze w kinie raczej nie było. Reżyser to jakiś no name, mały budżet, ale za to film ma ciekawą obsadę, Maikę Monroe, Liev Schreiber, Maria Bello, oraz Chloe Grace Moretz. Premiera w świecie za nami, nie zawojowało to box office'u, u nas mocno opóźniona premiera dopiero w kwietniu.
Zdecydowałem zobaczyć to w kinie. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
http://www.hollywoodreporter.com/sites/default/files/2016/01/5wv_dgtl_mkt_22.jpg
Wnioskuję po zwiastunie na ciekawe postapo.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
12-02-2016, 00:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016, 10:32 przez Mierzwiak.)
Banned
Liczba postów: 3,333
Liczba wątków: 35
Po zwiastunie wnioskuje że będzie śmierdzieć :)
Wygląda jak połączenie Independence day, hunger games, 2012 i world war z. Czyli specjalistycznie przygotowana mieszanka mająca na celu ściągnięcie do kin muricańską gimbaze :) Jak zripuje YIFY to pewnie obejrzę dla beki, ale najnowszego Terminatora pewnie nie przebije.
Komcie z YouTube:
DiaXisHD 3 tygodnie temu
The 6th wave was when people started walking out the theatre.
Sound bro buster 3 tygodnie temu
+DiaXisHD 7th wave is when the refunds come in
8th wave is bombing at the box office
9th wave is a DVD release
10th wave is forgotten forever
:)
12-02-2016, 00:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016, 00:40 przez vast.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Zwiastun wywołujący krwotok ze wszystkich otworów ciała + Chloe Moretz + 17% na rottentomatoes.
No ale są obcy. 10/10
12-02-2016, 10:36
Captain Skullet
Liczba postów: 20,420
Liczba wątków: 128
Pierwsze skojarzenie: Niezgodna/Hunger Games + rzygowe efekty + TV movie feel = musieliby mi naprawdę dobrze zapłacić, żebym to w ogóle obejrzał, a tych dwóch i pół minuty poświęconych na zwiastun już nikt mi nie zwróci :(
Cytat: tak podobno to powieść młodzieżowa.
Next please!
12-02-2016, 12:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016, 12:08 przez Gieferg.)
TermiGifiernator
(12-02-2016, 10:36)Mierzwiak napisał(a): 17% na rottentomatoes.
No ale są obcy. 10/10
Top critics to nawet 7%, ale mimo to mam zamiar obejrzeć w kinie. Najwyżej się rozczaruję:)
12-02-2016, 14:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016, 14:54 przez Danus.)
TermiGifiernator
Obejrzane.
To nie jest do końca zły film. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że pierwsza połowa ma swoje momenty i ogląda się to naprawdę dobrze. Sama inwazja pokazana z pewną świeżością, więc widzimy coś innego niż do tej pory serwowali nam filmowcy z Holy. Nie ma amerykańskiego wojska, które efektownie próbuje powstrzymać inwazję, tutaj skoncentrowano się bardziej na postapo i próbę przetrwania garstki ocalałych po czterech pierwszych falach. Bohaterowie nie są mocno irytujący, kibicuje się bohaterce granej przez Moretz. Efekty tak nie kują w oczy- jedynie moment katastrofy samolotu bardzo mocno razi sztucznością. W pierwszej połowie mamy fajnie poprowadzoną historię, mamy niekiedy napięcie- wszystko gra i trąbi.
Niestety jak wiadomo od samego początku jest to film na podstawie książki- podobno młodzieżowej- więc jak sądzę jest to próba zrobienia kasowej serii dla nastolatków w stylu Hunger Games czy Divergent. DLatego mamy romansidło w tle, które na szczęście nie jest motywem dominującym nawet w drugiej połowie.
Szkoda, że film poległ konkretnie w kinach. Chciałbym zobaczyć kontynuację, bo jednak tytułowa piata fala to naprawdę fajny motyw, który daje duże możliwości filmowcom. Niestety raczej nie dane będzie tego zobaczyć, wiec trzeba sięgnąć do źródła.
Maika Monroe wygląda w filmie oszałamiająco:) Na plus też Liev Schreiber.
Za pierwszą połowę 7/10, za drugą połowę 5/10- całościowo 6/10. Nie polecam, ale też i nie odradzam:) Niech każdy na własne ryzyko zobaczy:)
Aha, film jest lepszy od BvS.
17-04-2016, 21:41
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Bardzo dużo masz litości dla tego paździerza.
Chciałoby się napisać, że plusem jest pierwsza scena, ale w sumie poza tym, że sama w sobie fajna, to nie ma sensu z punktu widzenia logiki. Całe zawiązanie fabularne zresztą nie ma, bo główna bohaterka nie widzimy, żeby nabyła wiedzę konkretną o tym, co się dzieje i czym jest ta cała piąta fala.
Moim zdaniem nie ma tu nic dobrego. Wszystko źle. Aktorzy koszmarni, fabuła debilna, efekty słabe momentami, ale zresztą ich mało jest, więc to nie ma znaczenia. Widziałem kiedyś pierwszą część The Hunger Games i przy tej "Fali" to było arcydzieło na każdym etapie. Świat wykreowany, bohaterowie, cały konflikt. Tutaj są same absurdy. Mamy obcych, którzy są turbo potężni, ale koniec końców wybierają jakieś totalnie debilne rozwiązania. Jest gdzieś tam mowa, że chcą w dobrym stanie zachować planetę, ale jednak bombardują ją powodziami, trzęsieniami ziemi i takimi imprezami. Myślałem, że jednak będzie to jakieś post-apo w wersji nędza soft, ale w połowie filmu okazało się, że dodatkowo funduje się w tym cudownym filmie jakieś absurdalne wątki militarne. Wraz z nimi dostajemy np. cudowne rentgeny w hełmach, co jest motywem tak debilnym (przy okazji idiotycznie wykonanym), że aż chyba polecam to obejrzeć. Dawno takiego idiotyzmu nie serwowano z tak dużą powagą.
Właśnie! Cały ton filmu. Kij w dupie jaki ma ten cudowny obraz jest niesamowity. Jakieś psychodramy Bergmana chyba mają w sobie więcej luzu. Nie ma co rozdrabniać już tego dalej, bo może być tylko gorzej.
1/10 i tyle. Koszmar
.
20-04-2016, 18:37
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Ja dostawałem raka od wszystkiego w tym filmie. Kiedy już myślałem, że nic gorszego nie da się pokazać, wjechał na pełnym gazie nachalny koszarowy gimbo-feminizm. 1/10 to akt miłosierdzia.
20-04-2016, 23:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2016, 23:29 przez Mental.)
Don Sinatio
Liczba postów: 2,954
Liczba wątków: 11
Mały spoiler, ale co to kogo obchodzi pewnie ;)
Kandydat do pewniaka na najgorszy film roku. Już po pół godzinie miałem dosyć, a dałem se spokój gdy nagle wyskoczył ten modelowaty laluś by nagle, cudownie uratować główną bohaterkę. Co za szmira. Dno. I co tu do diaska robi Liev Schreiber?! 0/10. Przy tym filmie nawet zeszłoroczne "50 twarzy Greya" i "Fantastyczna czwórka" wydają mi się arcydziełami.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
24-04-2016, 14:52
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Sorry Deadpool, ale właśnie straciłeś tytuł komedii roku.
Nie zamierzam ukrywać, ale ostrzegam, że jadę totalnymi SPOILERAMI!
Wyobraźcie sobie, że obcy dysponują technologią, która umożliwia im wytworzenie obejmującego całą ziemię impulsu elektromagnetycznego. Super, nie? Ale to nie koniec, bo poza cofnięciem nas do epoki kamienia łupanego - co jest tylko teorią, bo klimat jest tak lajtowy, a Chloe tak śliczna, tak czysta, z tak piękną fryzurą i makijażem, że w sumie nie widać różnicy przed i po tym kataklizmie - postanawiają wywołać trzęsienia ziemi, w wyniku których na całej planecie zniszczenie sieją monstrualne tsunami. Koszmar, aż strach pomyśleć co będzie dalej, czym jeszcze dobiją nas obcy? Wirusem, który... nie na wszystkich działa. Ktoś tam umarł, w tym mama Chloe, ale w sumie to fail ze strony obcych.
Dobra, pora na ostatnie uderzenie - obcy, którzy opanowali ciała ludzi, postanowili wykończyć ludzkość za pomocą... siedzicie? ...dziecięco-młodzieżowych oddziałów specjalnych z karabinami, którym wmówili że niedobitki ludzkości są opanowane przez obcych. Serio.
Czekajcie, to nie koniec, bo obcy (którzy nie wierzą w naszą miłość... what the fucking fuck skąd nagle ten motyw jak po co dlaczego pod wpływem jakich substancji trzeba być żeby wyskoczyć z takim pomytsłem) byli już na ziemi wcześniej i zostawili uśpionych agentów. Jeden z nich, zabójczy przystojniak z perfekcyjnym zarostem (pamiętacie - apokalipsa) spojrzał na Moretz, zakochał się i "Fuck it! Moja rasa się myli, zostaję buntownikiem". Nawet bzykanko w nocy, w samochodzie, przy ognisku było. Ach... <3
Bardzo mądry film, nie dziwię się, że Danusowi się podobało.
08-05-2016, 22:19
|