The Shallows (2016)
A ja do kina się wybieram zwłaszcza, że moja zona też chce na to iść.
Zachęcające trailery, a i takiego filmu dawno w kinie nie było.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Mega film. Krótko - najlepszy animal attack od czasu "Rogue", najlepszy film o rekinie pożerającym debili od czasu "Szczęk". Od czego by tu zacząć? Dziś odświeżyłem sobie po raz kolejny "Jaws 2", który uwielbiam, ale filmik Serry bije drugie "Szczęki" na głowę, szczęki, zęby...

Po prostu, wszystko tutaj zagrało tak jak trzeba - jest napięcie przez większą część seansu, akcja rusza z kopyta dosyć szybko (bieda "The Reef", gdzie pół filmu to kompletna nuda), jest też efektownie i mimo wszystko realistycznie (pomijam finał, ale ten też daje radę).

Sceny ataków rekina rwą dupę - realizm 10/10 plus świetne efekty. Scenka, podczas której pierwszy raz można zobaczyć mordę żarłacza w całej okazałości zębów i dziąseł niszczy - nic tak świetnie nakręconego nie widziałem w podgatunku od czasu, gdy wielki i skurwysyńsko ciężki krokodyl różańcowy staczał się po błocie do swojej jamy u McLeana.

Blake Lively świetna. Piękna, ale i grająca na poziomie, chyba chciała przebić w "stand alone movie" swojego męża, Ryana Reynoldsa (dobry w "Buried") i w pełni jej się to udało -
na pewno jedna z najlepszych filmowych scen roku.

Co jeszcze? Kapitalne wykorzystanie czasu i miejsca akcji (magiczna scena z meduzami) plus w końcu wykorzystanie współczesnej technologii - telefony nie dość, że działają, to mają swoje miejsce w historii, tak samo jak inne przenośne kamerki czy zegarki. Product placement tym razem sprzyja filmowi, nie odwrotnie. Była jakaś próba zrobienia czegoś podobnego w "Indigenous", ale mówię, próba. Tutaj wszystko gra i buczy, scenki z telefonicznymi rozmowami ubarwiają fabułę, tak wizualnie jak i merytorycznie.

"Szczęki" XXI wieku? Raczej nie, bo to film prostszy i zupełnie inny, choć niby opowiadający o tym samym. Po prostu znakomite kino spod znaku animal attack, nakręcone z dbałością o doznania estetyczne, ale też z duszą, do tego mega pomysłowe - comic relief w postaci "Stevena Seagulla" kapitalny.

Polecam mocno, jakiś obszerniejszy tekścik pewnie wkrótce, bo film pozamiatał. Oglądać!
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Cytat:Mega film. Krótko - najlepszy animal attack od czasu "Rogue"

Aha

Gieferg napisał(a):Rogue jest filmem conajwyżej średnim, który do pewnego momentu jest fajny, a potem robi się kompletnie **ujowy i taki już zostaje do samego końca. Skreśliłem go za motyw z
może bym jeszcze kiedyś obejrzał, a tak to sorry Winnetou, wolę obejrzeć po raz piętnasty Szczęki.

Mam nadzieję, że tu nie ma takiego uderzenie w glebę jakie zaliczył krokodylek.

Odpowiedz
Nie no ja wiem, że dla ciebie to pewnie będzie najlepszy animal attack od czasu "Żółwi ninja";)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Nie wiem czy od "Szczęk" był jakiś dobry (no, Szczęki 2 ewentualnie ujdą, a do Orki mam sentyment), nie przypominam sobie.

Odpowiedz
Nie chce mi się powtarzać to zacytuję siebie z innego tematu:

Cytat:Z nowszych na pewno arcydzieło totalne podgatunku czyli "Rogue", dalej "Black Water", "Backcountry", ewentualnie "The Reef". Z troszkę starszych rzeczy oryginalny "Long Weekend" Egglestona (remake omijać), "The Pack" Clouse'a, "Day of the Animals" Girdlera, "White Dog", "Cujo", "Razorback", "Orca", "Shakma", "Savage Harvest" Collinsa czy "Venom" Haggarda.

Wszystkie nakręcone po "Szczękach", wszystkie oczywiście udane.

Odpowiedz
Ale ślepy wiesz, że twoja ekscytacja filmami o potworach to trochę tak jak sikanie w majty Danusia, gdy na tapecie film z ufokami, czyli trzeba podzielić przed 5 i jeszcze wyjąć średnią :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Jaka znowu ekscytacja? W ostatnich latach tyle gówna powstało w podgatunku, że jak trafi się coś porządnego to się jaram i tyle. Danus z tego co kojarzę to wszystkim filmom o ufokach daje na starcie 9/10, jak 3/4 forum tutaj filmom Marvela i można by tak dalej wymieniać, wiadomo, że każdy ma jakiś ulubiony rodzaj kina. Ale nie bój nic, nie mam klapek na oczach i doskonale wiem, że większość creature features, szczególnie tych nakręconych w ostatnich latach, to nieoglądalne ścierwa;)

Chcesz dzielić włos na czworo to sobie dopowiedz, że "The Shallows" to po prostu dobry survival/thriller z rekinem, który w żadnym wypadku nie dorównuje "Szczękom", ale to zupełnie inny rodzaj filmu mimo wszystko. Jak ktoś oczekuje arcydzieła i filmu, który uratuje życie tysiącom głodnych czarnoskórych dzieci w Afryce to oczywiście nie ten adres;)

Odpowiedz
(12-07-2016, 13:06)Mefisto napisał(a): Ale ślepy wiesz, że twoja ekscytacja filmami o potworach to trochę tak jak sikanie w majty Danusia, gdy na tapecie film z ufokami

Nawet trochę bardziej niż trochę ;)

Odpowiedz
I tak planowałem wypad do kina, opinia ślepego wyłącznie mnie zachęciła. Dzięki :)

Odpowiedz
Mnie również się podobało. Niby temat wyeksploatowany na milion sposobów, a Serra potrafił mnie utrzymać w napięciu aż do finału. Szczerze kibicowałem bohaterce (świetna Lively), ale najlepszy i tak rekin, bezwzględny, niczym ksenomorf najgroźniejszy wtedy gdy nie było go widać. Solidne 7/10 :)
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Fajny film, z jednej strony ograniczony konceptem (tak jak przewidywałem to takie Gravity na oceanie, a raczej na jego malutkim kawałku), a z drugiej wyciskający z niego chyba wszystko co się dało. Character development banalny, ale w pełni wystarczy, by kibicować (bardzo dobrej) Lively w tej - znowu - ograniczonej, ale i wymagającej roli.

Ładne zdjęcia (piękne są te ujęcia z góry), dobre efekty, napięcie tam gdzie trzeba. Rewolucją w gatunku rekino-thrillerów żadną nie jest, ale wnosi do niego dawno niewidzianą tam świeżość.

Solidne 7/10.

PS. Oprócz Lively uznanie za grę należy się również
<3

Odpowiedz
Świetny film, tak po prostu.
Blake Lively znakomita w swojej roli, fantastycznie sobie poradziła, kibicowałem jej bohaterce do samego końca.
Na oddzielny akapit należy się rekinowi. Nieustępliwy, przerażający i robiący największe wrażenie w scenach gdzie go nie widać lub widać tylko część. Od momentu ujawnienia się rybki film trzyma w napięciu i nie pozwala odpocząć.
Wielkim plusem są kapitalne zdjęcia, film jest niesamowicie przepięknie nakręcony. Wszelkie krajobrazy, fale, sceny podwodne, a zwłaszcza meduzy- urzekające piękno.
Nie spodziewałem się takiego finału, co dla mnie jest dodatkowym plusem.
Szkoda, ze film troszeczkę za krótki.
8/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
[Obrazek: forty_seven_meters_down_ver3.jpg]

Btw - jakby ktoś chciał sobie obejrzeć inny świetny film o rekinach, polecam tegoroczny "In the Deep" Johannesa Robertsa, dla mnie osobiście jeszcze lepszy niż "The Shallows". Kapitalny klaustrofobiczny klimat, rekiny w końcu są tutaj naprawdę straszne i wywołują autentyczną grozę (do tego choć cyfrowe to wyglądają jak żywe) plus super zdjęcia i muzyka Tomandandy'ego. Grają Claire Holt, Mandy Moore i Matthew Modine. Fenomenalne kino.

Odpowiedz
Bardzo fajny filmik to the shallows. Jest odpowiednia ilość tyłka Blake Lively, jest napięcie, jest dobrze zagrane, za to nie ma jakichś większych głupot, które psułyby zabawę, co najwyżej widać, ze przydałoby się parę dolarów więcej na niektóre ujęcia. Robota solidna pod każdym względem i jeśli chodzi o filmy, które straszą, to przydałoby się zdecydowanie więcej takich produkcji zamiast nudnych jak flaki z olejem kolejnych nawiedzonych domów i shitowatych jupscareów.

Jedyny w zasadzie minus, to zauważalny w pewnym momencie przeskok, kiedy ze sceny na scenę bohaterka dysponuje obliczeniami czasu/dystansu do przebycia i planem do wykonania, o którym w poprzedniej scenie nawet nie zaczynała myśleć.
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Film już w sklepiku w 1080p ;)

Odpowiedz
Dzięki za info. Zaraz sprawdzę jak wygląda sprawa z napisami i już wiem co oglądam dziś wieczorem. ;)

Odpowiedz
Trójka gwiazd. Serduszkuję.
Zwierzęta bardzo fajne (rekin świetny, gdy go nie widać i tylko porządny, gdy go widać niestety, lepsze wrażenie robił jako przyczajona groza gdzieś pod powierzchnią oceanu), Blake też bardzo fajna i cieszy oko, widoczki piękne, nawet trochę gore się znalazło, jestem zadowolony. Szału nie ma, ale jest po prostu dobrze, taki spoko film, co to wciąga wystarczająco i daje rozrywkę, ale nie nudzi, nie drażni i nie irytuje. Przyczepię się tylko do jednego.

Odpowiedz
Bezbolesny średniak. Przez 2/3 całkiem nieźle się ogląda, ale później finał wchodzi na głupkowate rejony tandetnego efekciarstwa z chujowym CGI rekinem na czele, co kompletnie zabiło u mnie szanse na jakąkolwiek powtórkę w przyszłości.

Przynajmniej Steven Seagal zaliczył fajną rolę.

Odpowiedz
(10-09-2016, 10:58)raven.second napisał(a): Przyczepię się tylko do jednego.
Niepotrzebnie ukrywasz, żaden z tego spoiler :) Mnie w ogóle drażni gdy film zaczyna się w środku by następnie skoczyć w czasie wstecz do właściwego początku, nigdy nie potrafiłem zrozumieć tego zabiegu. Z tego co czytałem "Don't Breathe" zaczyna się w dokładnie ten sam sposób, przy okazji ostro spoilerując (no chyba, że to zmyłka, tego nie wiem).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon