Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Tomek Bagiński nadaje z LA i zachwala jaki to scenariusz dobry. Jeśli dobrze rozumiem to odtwórcy głównych ról już wybrani.

Odpowiedz
Warto zapytać, dla kontekstu, czy Bagiński chwalił też scenariusze krótkometrażówek Allegro. ;)

Odpowiedz
Życzyłbym sobie żeby wraz z ogłoszeniem obsady wypuścili fotki aktorów w pełnych kostiumach, ale na to pewnie za wcześnie.

Odpowiedz
Cytat:zapuści brodę, dłuższe włosy, charakteryzacja i jedziemy, a przeżywacie i macie wymagania jakby to nie wiadomo jak wymagająca rola miała być

Jeśli chodzi o wygląd (i głos) jest wymagająca :P A miscast może uwalić całe przedsięwzięcie.

Odpowiedz
Co do głównej roli, to czy ktoś z producentów podał w jakim kierunku pójdą - książkowego chudzielca czy redsowego madafakę?
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
https://naekranie.pl/aktualnosci/rynkowa-wartosc-cd-projekt-to-ponad-15-mld-zl-3231373
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Dla mnie rolę Geralta mógłby grać Travis Fimmel

Odpowiedz
A nie lepiej Rowan Atkinson?

Odpowiedz
Tyle wylanego, internetowego tuszu. Tyle postów, opinii, artykułów i dyskusji. A wychodzi w końcu na to, że Karolak jednak wciąż najlepszy.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
https://twitter.com/LHissrich/status/1010338302795247616

Hissrich podaje że castingi dopiero niedługo się zaczną. Pytanie czy również do tytułowej roli, czy akurat to już wybrali wcześniej bez castingu.

Odpowiedz
Myślę, że do końca wakacji poznamy najważniejszych aktorów. Tym bardziej dziwi mnie przewidywana data premiery na 2020. Nie zdziwię się jak dostaniemy serial wcześniej.

Odpowiedz
Mały ale sympatyczny szczególik.

Hissrich powiedziała na twitterze, że Jaskier, zachowa w serialu polską nazwę. Czyli będzie Jaskier a nie Dandelion.

Niektórzy mówią, że to nie ma sensu, bo przecież Jaskier w przeciwieństwie do Geralta czy Yennefer, to imie które ma własne znaczenie, do przetłumaczenia, ale mi to pasuje. "Dandelion" to jedno z tych tłumaczeń, gdzie technicznie wszystko się zgadza, bo to w 100% dosłowne tłumaczenie, ale jednak nie działa tak samo dobrze. "Dandelion" nie schodzi z języka tak ładnie jak Jaskier. Jaskier to pseudonim artystyczny, ale taki, który brzmi jakby równie dobrze mógłby być jakiś staropolskim imieniem. Natomiast Dandelion, nie tylko brzmi zbyt "sztywno" by być imieniem. Dandelion to trochę tak jakby Jaskier nawzywał się "Stokrotek", albo "Tulipanik". Po angielsku to słowo jest za bardzo takie właśnie sweetaśno-kwiatkowe, jak dla mnie i za bardzo wpisuje się w ten stereotyp efeministycznego wierszoklety, który na przykład w grach moim zdaniem był zdecydowanie za bardzo wyeksponowany, kosztem bardziej przyziemnych cech Jaskra z książek.

Odpowiedz
Pytanie brzmi - J(Y)askier czy Dżaskier?

Odpowiedz
Ha, na twitterze Hissrich dostała odpowiedz video od gościa, który chyba był autorem linkowanego niedawno dokumentu o powstawaniu W1(facet może nawet pracował przy grze, nie jestem do końca pewien kim on jest, ale kojarzę go z twarzy) w której pokazał jej jak wymawia się to imie. Lauren odpowiedziała, że "przysięga, że ona tak samo to wypowiadała" :)

Odpowiedz
http://witcherskeep.pl/alik-sakharov-wyrezyseruje-wiedzmina/

Informacje z IMDb już chyba usunięto, Bagiński nie dementuje. W sumie Sakharov byłby fajnym wyborem, jeden z lepszych serialowych reżyserów i gwarancja poziomu. Z drugiej strony obstawiałem do pilota Bagińskiego (ten pewnie otrzyma ekranizacje Mniejszego Zła bo to jego ulubione opowiadanie).

Odpowiedz
Podobno wideo z przesłuchań do roli Yennefer - aktorka zwie się Belcim Bilgin Erdogan

https://www.reddit.com/r/witcher/comments/8xhn79/netflix_here_are_the_casting_scripts_for_two_yen/
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Password required.

Odpowiedz
Przeczytełem tę ich mini scenkę napisaną specjalnie na potrzeby castingu.

To jest całkiem przyzwoite. Dialog jest ok, w relacji Gerlt/Yen przebija się książkowa energia.

Odpowiedz
Wiem że to dopiero jedna aktorka ale... jak dla mnie mogliby ją obsadzić :)

Odpowiedz
A ja mam nadzieję, że odpadnie bo ma bardzo sztuczną manierę grania i akcent też nie pomaga.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon