Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Cavill ok, reszta meh. Czysty i sterylny telewizyjny look jakiego się obawiałem - prawie jak teatr telewizji. Przynajmniej będzie z czego fanedit robić...

PS> Yen po przemianie zaskakująco dobrze wygląda, biorąc pod uwagę teoretycznie chybiony casting.

Odpowiedz
To jest podobno Triss.

[Obrazek: Bez-tytu-u.png]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Może 10 lat temu by to uszło, ale po walorach produkcyjnych GOT, Stranger Things itp. ciężko się nie wyzbyć wrażenia taniochy.

Przed zwiastunowe foty Cavilla trochę nadziei narobiły, ale teraz wracam do punktu "może obejrzę, 6/10 max".

Odpowiedz
Co do obsady, to mi na razie ciężko wyrokować, ale najbardziej mnie razi brak jakiegokolwiek klimatu. Nawet nie słowiańskości. Jakiegokolwiek. Takie poprawne to wszystko.

Odpowiedz
Może się mylę, nie znam się ale wygląda mi strasznie pusto i greenboxowo.
Jakby sępili na scengrafii, której... nie uzupelnili też w CGI.
Nie wygląda źle, raczej jak budżetowy średniak
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Lolz.
Obejrzałem jeszcze dziś 2 razy.

Przesadzacie z narzekaniem na ten budżetowy look. To normalna sprawa. To nie 3 sezon "Stranger Things", czy ostatni sezon "GoT", żeby w to pakować nie wiadomo ile kasy. Tutaj powiedziałbym, że włożono optimum. Niektóre filmy kinowe wyglądają pod wieloma względami gorzej. Jak się sprzeda, to w następnym sezonie będzie na bogato.

Zdecydowanie większy problem to ta Netflixowa sterylność. No i jak na razie Wiedźmin, w swoim własnym serialu, wydaje się być jego najmniej interesującym elementem.

To rozwinięcie wątku Yennefer może ostatecznie wyjść na plus, bo aktorka ją grająca ma zdecydowanie większy potencjał niż Cavill. No i smutno mi, że niektórym bajcepsy Henryka przysłoniły tą smutną prawdę = gość to misscast.

Crov napisał(a):Dajcie mi pieniądze z góry...

Heh. Jakby teraz znowu wziął z góry, to serial pewnie by wyszedł. Tak na przekór. No nie znasz tego staropolskiego przysłowia:
"Sapkowskiemu zawsze wiatr w oczy"?
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(20-07-2019, 11:11)zombie001 napisał(a): To nie 3 sezon "Stranger Things", czy ostatni sezon "GoT", żeby w to pakować nie wiadomo ile kasy.
Słaby argument biorąc pod uwagę o ile lepiej wizualnie prezentują się PIERWSZE sezony GoT czy Stranger Things od tego co widać na tym zwiastunie, o Sabrinie którą już przytoczyłem nie wspominając, jak to wyjaśnisz?

No i które filmy kinowe wyglądają gorzej? Chętnie poznam jakieś przykłady :)

Odpowiedz
Przecież CGI finałowego pająka jest całkiem niezłe, garbaty potwór czy łapa monstrum wydają się wykonane przyzwoicie. Jedynym dużym technicznym problemem jest ten szaro-bury filtr, ale tak patrząc na szaro-burego Króla Lwa zastanawiam się czy nie takie są wymogi pokolenia. Leży całkowicie montaż tego zwiastuna, który przypomina zlewki z baru, albo jajecznicę z całej zawartości lodówki. Mogli przekonać, że robią coś na poziomie telewizyjnej wystawności, wypuścili materiał w którym brakuje znaczka AXN-u w górnym rogu i Roba Taperta jako producenta.

Odpowiedz
(20-07-2019, 11:11)zombie001 napisał(a): No i jak na razie Wiedźmin, w swoim własnym serialu, wydaje się być jego najmniej interesującym elementem.

To też prawda. Może twórcy stwierdzili, że Geralta ludzie znają z gier więc nie potrzebuje podbudowy. Wygląda, że większe skupienie będzie na Yenn (historyjka z przemianą też idealna pod netfliksa), chociaż ona akurat wypadła dobrze w tym zwiastunie. Gorzej z cyganką Triss, ale może jej będzie mało.

Odpowiedz
Dobra, obejrzałem już ze 4 razy. Przyzwyczaiłem się. Czekam
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Triss to na razie jedyna postać, która wizualnie prezentuje się słabo. Zobaczymy co zaprezentuje i ile jej faktycznie będzie.
Z plusów, podoba mi się siedziba czarodziejek.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Moim zdaniem zwiastun wypadłby kilka razy lepiej gdyby skupili się tylko na Geralcie, tak dostajemy milion luźno powiązanych scen, z których ciężko coś wywnioskować. Nawet krótka scenka z Wiedzminem gadajacym z wiesniakiem i karta tytułowa zrobiłaby lepsze wrażenie niż ten zlepek bez ładu i składu. A Cavill wygląda ok, mam nadzieję że otrzyma trochę więcej blizn w trakcie serialu.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Moje wrażenia:

+ jak w pierwszym momencie zobaczyłem Yennefer to mnie odrzuciło, ale z drugiej strony chociaż jako jedyna ma nadświetlone backstory/osobowość. Także... zaciekawiła mnie. Warsztatowo aktorka to chyba uciągnie, obawiam się tylko czy starczy jej charyzmy.
+ czy ta brunetka w makijażu to też była Yennefer? Wygląda świetnie.
+ kilka scen wygląda w pełni filmowo: ta z rycerzem w pełnej płytowej zbroi, kobietą rzucającą się z krzykiem do przodu i Ciri rozrzucająca wszystkich wokół.

- te elfy/driady (?) dziwnie wygladają i to nie ze względu na kolor skóry... pewnie te wszechobecne cgi promienie światła w każdym ujęciu z nimi nie pomagają.
- Ciri zdaje się strasznie bezbarwna i mało ekspresyjna - oby to nie była taka postać oparta na jednej minie, "wiecznie uciekającej sieroty"
- cała reszta jakaś taka mało angażująca, jakby "pokażemy trochę tego, trochę tego" ale zwiastun bez ikry, bez głównego wątku który miałby przyciągać

Co do Geralta jestem neutralny - w niektórych ujęciach wygląda świetnie, w niektórych tak sobie. No i zwiastun jest po prostu mało przebojowy, być może 

Tutaj było mądrzejsze podejście - zamiast tysiąca półsekundowych urywków, przedstawienie postaci i głównych wątków.

Odpowiedz
(20-07-2019, 12:36)Huntersky napisał(a): Moim zdaniem zwiastun wypadłby kilka razy lepiej gdyby skupili się tylko na Geralcie, tak dostajemy milion luźno powiązanych scen, z których ciężko coś wywnioskować. Nawet krótka scenka z Wiedzminem gadajacym z wiesniakiem i karta tytułowa zrobiłaby lepsze wrażenie niż ten zlepek bez ładu i składu.
Idę o zakład, że wtedy Internet by płakał, że Netflix jedzie tylko na postaci Wieśka a cała reszta to będzie totalna padaka ;)
Gdzieś lata cytat showrunnerki z ComicConu, że serial będzie również pokazywał lub rozwijał niektóre wątki, które w książkach zostały tylko wspomniane (vide historia Yen).

To sum up:
Na chwilę obecną razi mnie plastyka obrazu, teatralność i Triss. 
Cała reszta jest co najmniej przyzwoita z naprawdę dobrze prezentującym się Wiesławem.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Swoją drogą - mam nadzieję, że soundtrack będzie NAPRAWDĘ dobry. Pierwszy sezon Gry o Tron miał fenomenalną muzykę. Nawet nasz polski wiedźmin miał doskonały soundtrack Ciechowskiego. Nie mówiąc o trzeciej części gry.

Odpowiedz
Kluski napisał(a):Czarne elfy mi przeszkadzają,

Ale ma być to realistycznie pokazane. 75% zabójstw i 70% rozbojów w świecie "Wiedźmina" będzie skumulowane w tej ich wiosce.

A zajaweczka oczywiście słaba w choooi. Nie żebym interesował się tym serialem, po prostu opisuję, co wiedze, a widzę Netflix i zero oryginalności.

Odpowiedz
(20-07-2019, 11:11)zombie001 napisał(a):
Crov napisał(a):Dajcie mi pieniądze z góry...

Heh. Jakby teraz znowu wziął z góry, to serial pewnie by wyszedł. Tak na przekór. No nie znasz tego staropolskiego przysłowia:
"Sapkowskiemu zawsze wiatr w oczy"?
Wyszlibysmy na tym najlepiej. :)

Odpowiedz
(20-07-2019, 12:01)shamar napisał(a): Dobra, obejrzałem już ze 4 razy. Przyzwyczaiłem się. Czekam
Będąc w oborze wystarczająco długo też przyzwyczajasz się do zapachu, to nie na tym ma polegać.

Odpowiedz
Całość wygląda jak spin-off Przygód Merlina. Tylko do Geralta nie mam żadnych zarzutów a CGI wygląda w porządku, znacznie gorzej ze zdjęciami i stylem całej produkcji, na tle obecnych standardów wygląda to po prostu średnio.

Odpowiedz
Eh, jakoś strasznie tanio to wygląda. Netflix robi zwykle fajne zwiastuny dla seriali, a to jakieś bez polotu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon