Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Ocena 6 ci się gdzieś zawieruszyła.
4 aż tak źle? Bez przesady, Brokilon zasysa, to fakt, ale reszta jest w porządku, dla mnie lepszy odcinek niż 2 czy 6.

Na chwilę obecną mniej więcej tak:
1 - 7/10
2 - 5/10
3 - 8/10
4 - 6/10
5 - 7/10
6 - 5/10
Ale zmienia mi się co chwilę, więc ostateczne noty pewnie po powtórce z dubbingiem.

Cytat:Przykład niezrozumiałych dla mnie zabiegów operatorskich:
Aż się prosi o przekadrowanie do 2.35:1 :)

Odpowiedz
(22-12-2019, 21:27)Gieferg napisał(a): Ocena 6 ci się gdzieś zawieruszyła.
4 aż tak źle? Bez przesady, Brokilon zasysa, to fakt, ale reszta jest w porządku, dla mnie lepszy odcinek niż 2 czy 6.  

Uzupełniłem ocenę ep 6 ;) Co do 4 - poziom po świetnej 3 epce mocno spadł i pewnie stąd to wrażenie. Słabe było jednak też "tornado" i Duny, a Geralt był dziwnie wycofany.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Cytat:Słabe było jednak też "tornado"
Ok, z tym się zgodze. I zdecydowanie za długo to trwało.

W ogóle dość często miewam wrażenie, że sceny czy ujęcia trwają tu za długo - tempo trochę kuleje.

Odpowiedz
(22-12-2019, 22:22)nawrocki napisał(a): Fajne, wpada w ucho
Tak, pieśń niezła, niestety jak dla mnie to najlepszy element powiązany z Jaskierem, całą resztę bym wymienił :)

Odpowiedz
Dokończyłem i powiem tak - dwa ostatnie odcinki to już płynne przejście w stronę sagi, niby jeszcze z opowiadań coś tam się ostało, ale czuje się już wyrazne zmiany i oby na lepsze. Niestety położono ostatnią scenę - po części dlatego, że zabrakło dla niej podbudowy obecnej i w ksiązkach i w polskim serialu (który proponował podbudowę alternatywną, ale też w porządku), jak również dlatego, że wrąbano tam nieadekwatną do sytuacji linijkę tekstu, która zastąpiła dialog z książki.

Tak więc kolejny element w którym wygrywa (i tym razem zdecydowanie) polski serial.

W trakcie oglądania ważyła się ocena końcowa dla całego sezonu między 6 i 7 - ostatecznie wychodzi... 7/10
Jest dobrze i czuję, że w kolejnym sezonie może i powinno być lepiej.

Odpowiedz
Czy bitwa o Kaer Morhen z Wiedźmina 3 była u Sapkowskiego? Bo wiadome wydarzenia z ostatniego odcinka bardzo mi ją przypominały.

Odpowiedz
Nie było u Sapkowskiego opisywanych żadnych bitew o Kaer Morhen (wspomniano tylko zniszczenie twierdzy w dawnych czasach). Wiedźmin 3 to kontynuacja książek, więc nic z tego co się tam dzieje nie było u Sapkowskiego.

Szczerze mówiąc to wolałbym widzieć Ogrodzieniec w roli Kaer Morhen. I przy okazji - własnie tu mamy scenę przy nagrywaniu której czaiłem się z kamerą za murem (Triss i Tissaia wychodzące z zamku).

Ostatni odcinek to bitwa pod Sodden, z tym, że zamiast bitwy o wzgórze mamy bitwę o ruiny, a zamiast bitwy dwóch armii z udziałem i pomocą czarodziejów, mamy ustawkę grupki Nilfgaardczyków z grupką czarodziejów. Zabrakło mi motywu z
i nie podobało mi się to w jaki sposób bitwa została wygrana, bo niczego takiego Sapkowski nie serwował, poza tym
ale mimo wszystko... wciąż jestem zadowolony z tego odcinka tak jak byłem zadowolony z bitwy o Helmowy Jar z udziałem elfów.

Odpowiedz
Ma ktoś dane apropo wyniku finansowego / widowni pierwszego sezonu?

Czy serial odnosi/odniósł sukces, czy raczej jest bliżej flopa?

Odpowiedz
Nie ma czegoś takiego jak wyniki finansowe seriali ze streamingu, a oglądalność? Niby Nielsen robi jakieś szacunki, ale jak dla mnie to zgadywanki, a sam Netflix chwali się tylko tym, czym chce się pochwalić, ostatnio podali ile osób obejrzało Irlandczyka, ale to raczej wyjątek i nie mają w zwyczaju informować jaką co ma oglądalność u nich.
A szkoda, bo dane byłyby fascynujące jakby je dobrze obrobić - nie tylko co jest najpopularniejsze, ale też czy i kiedy ludzie przerywają oglądanie, albo zupełnie porzucają serial po kilku odcinkach (sądzę, że House of Cards byłoby bez konkurencji :P).

Odpowiedz
:)

[Obrazek: ALl977l.jpg]

Odpowiedz
I jeszcze to :)

[Obrazek: ukxakilonz441.jpg]

Odpowiedz
simek napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak wyniki finansowe seriali ze streamingu, a oglądalność? Niby Nielsen robi jakieś szacunki, ale jak dla mnie to zgadywanki, a sam Netflix chwali się tylko tym, czym chce się pochwalić, ostatnio podali ile osób obejrzało Irlandczyka, ale to raczej wyjątek i nie mają w zwyczaju informować jaką co ma oglądalność u nich.

A szkoda, bo dane byłyby fascynujące jakby je dobrze obrobić - nie tylko co jest najpopularniejsze, ale też czy i kiedy ludzie przerywają oglądanie, albo zupełnie porzucają serial po kilku odcinkach (sądzę, że House of Cards byłoby bez konkurencji :P).

Ciekaw jestem jak się przekładają zyski przy takim Netflixowym podejściu wydawania całego sezonu za jednym zamachem, względem wydawania co tydzień jednego epizodu (jak w Grze o Tron).

No i tli się jeszcze trochę nadziei, że serial będzie mega popularny i dzięki temu Netflix na drugi sezon sypnie porządną kasą.

Odpowiedz
Najważniejsze, żeby Lauren wyciągnęła wnioski z wad pierwszego sezonu, za jedną już się zabrała, mowa tu o tych zbrojach, a to już coś, chociaż ważniejsze są te problemy narracyjne, no ale ma sporo czasu żeby to przemyśleć.

Odpowiedz
Bawią mnie trochę te głosy w internecie, narzekające na dziwną chronologię. Np. zarzuty, że w czwartym odcinku pojawiają się postacie, które zginęły w pierwszym. Niektórzy bez plansz typu "5 lat pozniej/wczesniej" nie są w stanie zrozumieć, kiedy toczy się dana akcja, a przecież w każdym odcinku twórcy wyraznie to sugerują (chociażby w trzecim, kiedy na balu czarodziejek pojawia się mały Foltest). Pewnie, można to było poprowadzić nieco zgrabniej, ale jednak ten zarzut jest IMO mocno wyolbrzymiony przez niektórych.

Odpowiedz
https://www.imdb.com/chart/tvmeter/

Wiedźmin pierwszy w rankingu popularności seriali na imdb. Nie wiem na ile to miarodajne ale zawsze coś.

Odpowiedz
Najlepszym wskaźnikiem oglądalności na Netfliksie jest to, czy serial jest kontynuowany.

Wiedźmin był w preprodukcji 2 sezonu jeszcze przed premierą pierwszego więc musieli być pewni sukcesu, ale o tym przekonamy się jeśli dostanie 3 i dalsze sezony.

Odpowiedz
Gieferg, mógłbyś coś więcej napisać na temat tej teorii z Vilgefortzem? Link na reddit czy sam masz jakaś rozkminę?

Odpowiedz
Co do Vilgefortza powtarza się teoria że udawał słabego bo był już dogadamy z Nilfgaardem. Dla mnie bez sensu, bo musiałby wyliczyć z chirurgiczna precyzją jak uderzy łbem o konar, a tam niemal zginął.

Moja teoria jest taka: w książce powiedział Geraltowi że w przeszłości był słaby. Zaczynał od bycia żołnierzem ale talentem przewyższa nawet Yennefer i wszystkich innych magów. To by znaczyło że w bitwie o Sodden w wersji serialowej przecenił swoje możliwości, ale z każdym kolejnym rokiem/sezonem będzie wyprzedzał w mocy kolejnych magów.

Odpowiedz
Cytat:Dla mnie bez sensu, bo musiałby wyliczyć z chirurgiczna precyzją jak uderzy łbem o konar
Nie wszystko musiało być przewidziane.
Niemniej jednak, ta teorie też mnie nie do końca przekonuje.

Słówko podsumowania od fanatycznego wyznawcy:
http://filmozercy.com/wpis/wiedzmin-2019-spoilerowa-recenzja-serialu

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon