Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Po co mieliby mu smarować? On się pewnie modli o to, żeby powstało jak najwięcej sezonów. Nawet jeśli uważa to za gówno.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
https://teleshow.wp.pl/drugi-sezon-wiedzmina-wywola-jeszcze-wieksza-burze-jest-na-co-czekac-6713847778912992a

Czasami są to drobne modyfikacje, jak zastąpienie męskiego bohatera kobiecym odpowiednikiem o takiej samej aparycji, nazwisku i profesji (vide Jakub Fenn)

Zmiana płci postaci z książki to drobna modyfikacja xD Ja pierdziu, po przeczytaniu tego tekstu szczerze się boję tego tykać :)

Odpowiedz
Cavill to średni aktor, ale świetny marketingowiec, zawsze mówi to, co jego fani chcą usłyszeć.

Nie wiem czemu nikt nie pomyślał by uczynić z Geralta narratora całego serialu, mógłby filozofować... A nie... Wiem czemu, bo ten serial robia partacze.

Odpowiedz
Całość z narracją mogłaby wypaść męcząco, ale poszczególne odcinki - sprawdziłbym jak wyjdzie. Więcej zabaw formą by się przydało w serialu, reżyserów poszczególnych odcinków z różnymi stylami i pomysłami, jak w 1 sezonie Mandaloriana.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem

Odpowiedz
Po cholere narracja z offu?

Odpowiedz
Żeby spierdolić to tak, żeby nie było czego zbierać :)

Odpowiedz
Żeby mógł filozofować, rozpocząć serial od narracji Cavilla, o tym jaki to świat, jak powstała magia, jak powstali Wiedźmini, coś w stylu LotR, a nie wrzucać widza w fabułę z trzema różnymi liniami czasowymi bez przedstawienia zasad świata.

Z resztą może użyłem złego słowa... "Komentarze", takie myśli od czasu do czasu które byśmy słyszeli, nie mówię przecież że miałby robić Morgana Freemana i bez przerwy opowiadać co się dzieje. To równie dobrze działać lub nie, ale byłoby lepsze niż mruczenie i klnięcie co 5 minut.

Odpowiedz
Jak komuś się nie chce czekać do piątku to piewrszy ep już śmiga tu i tam ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(15-12-2021, 19:33)marsgrey21 napisał(a): Nie wiem czemu nikt nie pomyślał by uczynić z Geralta narratora całego serialu, mógłby filozofować... A nie... Wiem czemu, bo ten serial robia partacze.

To dobry pomysł, ale jeszcze lepszym byłoby napisać dobry scenariusz ;)

Sapkowski w zasadzie pisał scenariusz, każdy powie, że tam są prawie same dialogi, wszystkiego dowiadujesz się z dialogów, narrator ma bardzo mało do roboty, a jeszcze mniej jakichś wewnętrznych monologów itd.
Nie ma lepszych książek do ekranizacji niż Sapkowski. Dostali gotowy materiał i spierdolili.
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
(16-12-2021, 01:16)Negatywny napisał(a): Nie ma lepszych książek do ekranizacji niż Sapkowski. Dostali gotowy materiał i spierdolili.
I tyle w temacie. Co tu roztrząsać.
Wystarczyło to przenieść na ekran bo to czysty samograj.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Dla mnie jako człowieka, który się wychował na książkach Sapkowskiego, czekał na ostatni tom sagi, jeździł na konwenty itd. serial jest aberracją i przewidywałem to od samego początku. A dlaczego to było wiadomo?

(16-12-2021, 01:16)Negatywny napisał(a): To dobry pomysł, ale jeszcze lepszym byłoby napisać dobry scenariusz ;)

Sapkowski w zasadzie pisał scenariusz, każdy powie, że tam są prawie same dialogi, wszystkiego dowiadujesz się z dialogów, narrator ma bardzo mało do roboty, a jeszcze mniej jakichś wewnętrznych monologów itd.
Nie ma lepszych książek do ekranizacji niż Sapkowski. Dostali gotowy materiał i spierdolili.

Ano właśnie dlatego. Od początku wizja tego, że jakaś woke lewacka przeciętna do bólu showrunnerka której doświadczenie sprowadzało się do obniżenia lotów Daredevila bierze się za poprawianie (sic!) tego co napisał człowiek dysponujący milion razy większym talentem od niej zwiastowała katastrofę.

Jak wiele razy wspominałem, netflixowy Wiedźmin jest jak Mona Lisa, do której dorwało się dziecko i uznało, że ją "poprawi" bazgrając po niej kolorowymi kredkami.

Wiedźmin zasługuje na kogoś pokroju Jacksona czyli związanego emocjonalnie z materiałem źródłowym i przywiązanego do niego, a nie netflixowego wyrobnika który chce jeszcze poprawiać ideologicznie i nie tylko książki według własnej wizji, bez żadnego pojęcia o gatunku fantasy i o tym co stanowi siłę tych książek.
The key of joy is disobedience.

Odpowiedz
Więc to dobrze że ja się za to nie wziąłem bo w materiale źródłowym bym przerobił naprawdę sporo. Przede wszystkim "ocalił" Renfri i zrobił z niej jedną z najważniejszych postaci serialu ^^

Odpowiedz
Ktoś zamawiał brodate kobiety?

[Obrazek: fgve9twvuaczkw0-png.11269063]

Odpowiedz
Fuj...

Odpowiedz
Na brodę mojej matki !! :p

Odpowiedz
Twórcy serialu po raz kolejny dowodzą, że dobrze czują gatunek fantasy :D Podobnie jak w przypadku samych krasnoludów, także wykonanie krasnoludki h kobiet jest znakomite.

Odpowiedz

Profanacji marki i woke fantasy dla ubogich ciąg dalszy.

Odpowiedz
Mogliby już wyciąć tego jednego białasa chociaż :)

Odpowiedz
Nie wiem i nie chcę wiedzieć, co to ma niby wspólnego z wiedźminem.

Odpowiedz
(17-12-2021, 15:39)Dr Strangelove napisał(a): Mogliby już wyciąć tego jednego białasa chociaż :)

Białasy na szczęście są generalnie na swoim miejscu i robią za wściekłą tłuszczę atakującą światłych i niewinnych kolorowych... Nieludziów.

#takbyło #postępowo #netflix

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon