Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Ten serial o Szczurach ponoc cichaczem Netflix wrzucil. W sensie, ze zrobili z tego jeden dluzszy odcinek. Kto OBEJRZY? :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Zerknąłem tak na 20 minut pierwszego odcinka 4 sezonu i już zapomniałem jakie to jest nędzne. Chujowe aktorstwo, dialogi składające się albo z ekspozycji albo z gimnazjalnych onlajnerów, cospleyowa scenografia, Milva jest chujowa na maksa, no i "Szczury"...

Słodki Jezu, cała ta ekipa wygląda jak żywcem przeniesiona z jakiejś sesji terapeutycznej w Choroszczy. Kiepskiej jakości przebierańcy na Pyrkonie budzą więcej sympatii niż ta zgraja. Spasiony grubas, jedna ze źle dopasowanymi uszami elfa, Murzynka z blond dredami przeniesiona z Detroit, jakiś pół homoś wyglądający jak typowy wyborca Razem i jedna zachowująca się jak upośledzona umysłowo. Chryste panie :D

Aż nie wiem czy się nie skuszę, żeby oglądać dalej.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Zachęciłeś. Oglądam.
Bo właśnie gdzieś wysmarowali reckę, że ten sezon jest lepszy niż poprzednie i wierniejszy książkom.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
A przy okazji Rozenek wrócił jako Geralt:
https://m.youtube.com/shorts/59ag0TG5CPc

Odpowiedz
(30-10-2025, 19:32)Dr Strangelove napisał(a): no i "Szczury"...

Słodki Jezu, cała ta ekipa wygląda jak żywcem przeniesiona z jakiejś sesji terapeutycznej w Choroszczy. Kiepskiej jakości przebierańcy na Pyrkonie budzą więcej sympatii niż ta zgraja. Spasiony grubas, jedna ze źle dopasowanymi uszami elfa, Murzynka z blond dredami przeniesiona z Detroit, jakiś pół homoś wyglądający jak typowy wyborca Razem i jedna zachowująca się jak upośledzona umysłowo. Chryste panie :D

Jeżeli są tak chujowi, to przynajmniej będzie się przyjemnie oglądało jak
, chociaż pewnie nie stanie się to w tym sezonie. Jest też możliwość, że pani szołranerka postanowi to zmienić. W końcu, jak mówiła, pewne zmiany są konieczne ze względu na serialową formę:

Cytat:Są fani książek, są fani gry, i są fani, którzy nie wiedzieli nic o tym świecie przed pojawieniem się serialu. Prawda jest taka, że nie możemy wybrać sobie publiczności. Musimy pamiętać, że robimy serial telewizyjny.

To różni się od wszystkich innych sposobów, w jaki można opowiedzieć tę historię. Musieliśmy więc podjąć odpowiednie decyzje. W każdym sezonie mamy osiem odcinków na przedstawienie fabuły, więc nigdy nie będziemy w stanie pokazać wszystkiego, co było w książkach […].
Jedna z rzeczy, o której dużo rozmawiałam z autorem i z fanami, to to, że książki nadal istnieją. Nikt nie zabiera książek, nikt nie zabiera gier. Myślę, że każdy może mieć swoją wersję Wiedźmina a to jest ta [nasza – dop. red.] wersja.

źródło: https://www.gry-online.pl/newsroom/kazdym-moze-miec-swoja-wersje-wiedzmina-showrunnerka-krytykowaneg/z72f4fe

Ja i tak odpadłem po pierwszym sezonie, więc tego też nie ruszę. Czekam więc na Wasze relacje. Zakładam, że czytanie ich będzie przyjemniejsze niż oglądanie.

Odpowiedz
Wątek podróży Geralta nawet zgodny z książkami (jak na razie) ale po prostu nędznie wykonany. Z kompanii krasnoludów mamy tylko Zlotana i Percivala, resztęwycieli. Całość skrótowo i po łebkach i na odpierdol.

Wątek Szczurów jest absolutnie fatalny. Z bandy bezwzględnych ale poniekąd fascynujących morderców zrobili grupkę cosplayowych przebierańców. Robią chujowe napady, używają granatów (nie to nie żart ani metafora), Reefowi zmienili płeć, sceny jak Czarna liże się z Ciri są autentycznie żenujące. Faktycznie jedynym plusem może tu być jak Bonhart ich wszystkich wyrżnie, choć diabli wiedzą co wymyślili ci debile od scenariusza.

W wątku Yennefer/Vilgefortz kompletnie już się pogubiłem o co chodzi. Poza tym że Vilgefortz zbiera armię i blokuje portale (cholera wie o co chodzi). Plus patrzenie na te autentycznie wstrętne czarodziejki nie pomaga. Jak już chcieli mieć Murzynki to mogli znaleźć jakieś ładne, a nie tłuste krowy.

W ogóle ten świat jest bekowy - wszędzie jakaś mieszanka Murzynów i Azjatów jakbyśmy byli w Nowym Jorku albo Los Angeles.

Aha no i co chwila klną jak szewcy - cipa, fak ju, chuj, dupa. W zamierzeniu miało stwarzać wrażenie poważnego serialu dla dorosłych choć oczywistym jest, że wyszło odwrotnie.
Dalej nie oglądam, szkoda czasu. Nawet dla beki.

Odpowiedz
Ja właśnie skończyłem powtórkę przerobionych 1-3 (s2 i 3 obejrzałem w ten sposób w całości po raz pierwszy) no i co mogę powiedzieć - oglądało się całkiem spoko (żona potwierdza, a na oryginalnej wersji ustawicznie przysypiała) na pewno jeszcze nie raz obejrzę, no i oczywiście czuję się w obowiązku oglądać dalej, bo przecież nikt inny tego nie naprawi :P

Odpowiedz
W tym uniwersum to Yennefer zamieniła w nerytową figurkę Franceskę. Ciekawe jak sobie z tym poradzisz przy przeróbkach :D

A w Loży Czarodziejek skupiającej jak wiemy najpiękniejsze kobiety świata jest kobieta z brodą...
Vilgefortz z kolei to jakiś bieda Voldemort, który ma bieda Śmierciożerców.

Odpowiedz
Cytat:W tym uniwersum to Yennefer zamieniła w nerytową figurkę Franceskę. Ciekawe jak sobie z tym poradzisz przy przeróbkach :D

LOLz, mogłem się spodziewać, że ci pojebańcy tak to rozegrają. Lauren zachowuje się jak nastolatka, która ma swoją ulubioną postać i w swoim zrytym fanficu robi z niej Mary Sue do sześcianu, której przypada do zrobienia dokładnie wszystko, co dodałoby jej źle pojętej zajebistości a co oryginalnie robiły inne postacie.

No cóż, skoro dałem radę wyciąć główny wątek z S2 (z którego wywaliłem w sumie ponad 5h z 8), to zmierzę się i z tym. Ale to dopiero po premierze S5, jak już będę wiedział na czym stoję. Do tego czasu AI powinno ogarniać na tyle dobrze, żeby w razie potrzeby dorobić własne sceny :P

Odpowiedz
Yennefer zamierza zwabić Vilgefortza do zamku Montecalvo w pułapkę i przygotowuje niesamowity plan...
Copley jako Bonhart wygląda całkiem nieźle ale oczywiście zrobili z niego papierowego psychopatę.

Odpowiedz
No to widać było w zwiastunach, i nie da się ukryć, że jest to jakiś wyższy poziom spierdolenia nextflixowych tzw "scenarzystów".

Ale o ile tylko finał będzie choć z grubsza przypominał książkowy, całą tę chujnię, która się wydarzy po drodze powinno dać się wyeliminować, podobnie jak te wszystkie brednie z S2. Oczywiście mozę się okazać, że na koniec Yennefer sama wszystkich pokona/uratuje i wtedy pozostanie mi tylko rozłożyć ręce...

Odpowiedz
Obejrzalem 1 odcinek.
Bieda w chuj jaka byla, taka jest. Scen akcji sie nie czepiam. Nawet jesli są slabe to przynajmniej cos sie dzieje. Casting to wciaz multikulti porażka z pasztetami czarno-azjatyckimi. Tak, teraz wjebali Azjatow chyba wiecej.
Hemsworth? Albo cos zle pamietam, albo gra dokladnie takiego samego Geralta burka jak Cavill.
Wkurza mnie u niego ten wielki nochal.

Przy okazjo: BARDZO CIEKAWY pomysl z wyjasnieniem podmianki aktora. Tak genialny, że ja pierdole. Potwierdził ten przeciek sprzed jakiegos czasu. TYLKO albo źle wtedy zrozumialem, albo źle napisali bo to, co zaserwowali finalnie NIE MA SENSU.

Odpowiedz
A co zaserwowali? Bo ja, w przeciwieństwie do was, lubię się pośmiać z netflixowego Wiedźmina, ale nie czuję potrzeby go oglądać :P

Odpowiedz
Przejrzałem cały sezon z ciekawości, nie oglądałem, patrzałem, ten czarny dracula to jest kurwa istna parodia, czarny elf z białymi dredami, CULTURAL APPROPRIATION UNDER AND OVER THE RAINBOW jak mówił morfeusz.

Już pomijając wszystko, tutaj nawet wizualnie nic nie gra, różne rzeczy z różnych epok, tzw. stylistyka na jedenchuj.

Piruety, ruchy, jak z gry, sztuczne jak w Johnym Wicku.

Ta hinduska ze zgolonymi bokami i kolczykami w nosie, kurwamać xD
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Kolejnym iście mistrzowskim zagraniem upośledzonych scenarzystów jest to, że Vilgefortz w poprzednich sezonach ścigał Ciri "chujwiepoco". Bo okazuje się, że nie wie jakie moce ma Ciri. Te moce odkrywa mol książkowy Istredd-Murzyn czytając starożytne komiksy elfów. I to wszystko opowiada Yennefer, która okazuje się później przebranym Vilgefortzem.

Całość nie ma nawet 1% epickości historii z książek. bo wygląda jakby wszyscy się teleportowali gdzie chcą. O tyle "śmieszne", że przecież Vilgefortz poblokował teleporty, ale Yennefer lata od jednej czarodziejki do drugiej jakby to był spacer do sąsiedniego bloku na osiedlu. Vilgefortz nasyła na nią jakieś bieda-asasynki choć mógłby się sam po prostu tam pojawić i ją ukatrupić.

Lokacje są albo banalne (łąka, las, góra) albo walą komputerem na kilometr jak jest panorama jakiegoś miasta. Emhyr ma zero charyzmy i w sumie diabli wiedzą czego ktoś go nie zatłukł przy okazji bo jest tu całkiem zbędny i nie ma żadnej realnej włądzy poza tym, że jest na ekranie.

Powinien być jednak jakiś minimalny wymóg dopuszczanie do kręcenia filmów ludzi upośledzonych. Przecież lepszą historię z tego by napisało 3 niespecjalnie lotnych licealistów.

No jak można się było domyślać już po pierwszym sezonie, niesamowite gówno :)

Odpowiedz
Niech robią już ten rimejk

[Obrazek: hCVxeCp36WVN4mmy.jpg]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(31-10-2025, 11:01)simek napisał(a): A co zaserwowali? Bo ja, w przeciwieństwie do was, lubię się pośmiać z netflixowego Wiedźmina, ale nie czuję potrzeby go oglądać :P

Coś zupelnie nielogicznego. Że te nowe odcinki to tylko opowiadanie, retrospekcja. Z nowym Geraltem. I to jest dla mnie niepojete bo bylem pewny, że to poprzednie sezony tak przedstawią. Wtedy mialoby to minimum sensu. Teraz nie ma.

Odpowiedz
Showrunnerka przemówiła.

Cytat:“You have book fans, you have video game fans, and then you have fans that knew nothing about this world until the show existed. And the truth is we can’t choose one audience. We have to remember what we are doing, which is a television show,”

WIęc japa tam.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
E no, Copley jako Bonhart w tej scenie powyżej jest spoko.

Odpowiedz
Bonhart zajebisty.
Biały, potężny najemnik z wąsami masakrujacy multi-kulti queerowych śmieci-morderców, tak bez kontekstu możnaby to potraktować jako jakiś manifest.
Youniverse

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon