Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
(06-04-2015, 14:33)Albertino napisał(a): Nie każdy wyciąga z tego tyle co Mann, Fincher czy Cuaron, ale według mnie rzeczą poza wszelką dyskusją jest to, że ich niezaprzeczalnie piękne wizualnie filmy i tak wyglądałyby lepiej, gdyby nakręcili je na taśmie. Co by nie mówić, Siedem czy Alien 3, to wciąż klasa wyżej niż Dziewczyna z tatuażem.
Ale wiesz, że Mann kręcił Zakładnika i Miami Vice cyfrą przede wszystkim dlatego, że na taśmie nie byłby w stanie uzyskać takich ujęć nocnych?

Wiadomo, że zdjęcia w Siedem to mistrzostwo świata, ale z drugiej strony Siedem toczy się w totalnie innej scenerii i ma inny styl wizualny niż taka Dziewczyna, o Alienie 3 nie wspominając. Bezsensowne porównania.

To 99% też niezła przesada, na 100 filmów nakręconych cyfrą tylko jeden wygląda dobrze? HAHA.

Odpowiedz
Wiem, co mówił, ale to jest tylko jego zdanie :) Mamy wiele przykładów pięknych zdjęć nocnych na taśmie. Zresztą w tym przypadku mamy akurat do czynienia z reżyserem, który świadomie wybrał taki format jako środek do określonego celu. Prawie cała reszta branży używa cyfry "bo taniej".

Jeśli zestawimy te nieliczne wysokobudżetowe produkcje z masowo kręconymi (niestety!) na cyfrówce filmami festiwalowymi z Europy i praktycznie całym przeciętnie wyglądającym kinem niezależnym z USA, to wtedy ten 1% może okazać się zawyżony jak cholera :)

Odpowiedz
(06-04-2015, 14:58)Albertino napisał(a): Wiem, co mówił, ale to jest tylko jego zdanie :) Mamy wiele przykładów pięknych zdjęć nocnych na taśmie.
Wyglądających tak jak Zakładnik, gdzie widać znajdujące się kilometr dalej palmy na tle nieba? Jakoś bardziej wierzę Mannowi i autorowi zdjęć, tym bardziej że nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem :)

A że taniej to oczywiste, choć gdybym ja był twórcą, to jednak walczyłbym o film, chociażby dlatego, że chciałbym by to co nakręciłem istniało fizycznie a nie tylko w wersji jedynkowej.

Co do krytyki twojego 1%, to ja oczywiście miałem na myśli mainstream. Z filmów z zeszłego nakręconych w całości lub częściowo cyfrą, aż 15 wyglądało moim zdaniem świetnie, z czego jeden pomyliłem z taśmą (Ida) i trudno mi się do czegokolwiek w nich przyczepić.

Odpowiedz
https://www.youtube.com/watch?v=FxDEmSj4o5U&feature=yout%20u.be

To wideo wiele nam mówi - pozostają dwie opcje:
- możemy pomarzyć o powstaniu 3 sezonu, bo jak pokazuje powyższe wideo obsada prawdopodobnie się na Showtime wypnie;
- Showtime jednak namówi Lyncha na powrót.

EDIT: + znalezisko sprzed chwili: https://twitter.com/auntwendythecat/status/586553632016859136

Z tego co pisze Madchen wynika, że się dogadali - oby!

Odpowiedz
Lynch dopial swego.
http://welcometotwinpeaks.com/news/david-lynch-returns-to-twin-peaks-on-showtime/

Odpowiedz
Tak jak wielu myślało - cwaniak chciał ugrać więcej i poszedł w szantaż :) Jak widać, zadziałało. I wygląda na to, że będzie więcej niż 9 odcinków.

Odpowiedz
No i lepszej informacji być nie mogło:) A David może nie był "w grze" od jakiegoś czasu ale negocjacje opanował do perfekcji, zna swoją wartość i nie da sobie po raz kolejny dyktować warunków przez stację telewizyjną. I słusznie!:)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
18 odcinków + wraca Badalamenti + mamy datę rozpoczęcia zdjęć:
http://www.filmweb.pl/news/Seria+dobrych+wiadomo%C5%9Bci+na+temat+nowego+%22Twin+Peaks%22-111601

Odpowiedz
Czy to odrobinkę nie za dużo tych odcinków?
koronex1989

Odpowiedz
Trudno na tym etapie ocenić - mamy przecież przykłady seriali, które przez większą ilość epizodów potrafiły zachować zadowalający poziom.

Odpowiedz
Ciekawe czy puszczą jednym ciągiem, czy rozbija na dwa lata. Niby dużo, ale chyba Lynch nie robi aż tylu tylko dlatego ze może.

Odpowiedz
Wygląda na to, że o to była cała afera, że Showtime chciało upchnąć historię w 9 odcinkach. Nie sądzę, aby Lynch tak walczył o filler :P

Odpowiedz
(24-05-2015, 13:01)Albertino napisał(a): wraca Badalamenti

Jak dobrze, że jeszcze żyje :)

Odpowiedz
Jak podaje Wall Street Journal, Kyle MacLachlan niedługo jedzie do LA zapoznać się ze scenariuszami, które wymodzili Lynch i Frost. I powiedział też coś takiego:

“David and I have spoken a little bit. He’s asked me to be pretty tight-lipped about what we discussed. He hasn’t talked in great detail about relationships, or who or what or who with, those kinds of questions, but what he said specifically about [Dale Cooper] has made me really, really excited to get back into that world.”

Odpowiedz
Garść informacji + grafika promocyjna, która jest cudownie minimalistyczna, a przy tym zawiera wszystko co powinna :)

http://naekranie.pl/aktualnosci/miasteczko-twin-peaks-nowe-ciekawostki-o-3-sezonie-735519

[Obrazek: peaks.jpg]

Odpowiedz
Nieprawda - gdzie ciasto wiśniowe? :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Fakt, że napisali to jako jeden długi scenariusz i kręcić to będą jak jeden bardzo długi film jest, no nie powiem, imponujący cholernie, zważywszy na to, że to Lynch, który prócz kilku reklamówek i klipów, nie nakręcił nic konkretnego od paru ładnych lat. Już nie wspominając, że najmłodszy to on też nie jest:) W każdym razie - jaram się jak koń na paszę.

Odpowiedz
http://www.vanityfair.com/hollywood/2015/09/amanda-seyfried-twin-peaks
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Niby jakiśtam news obsadowy, ale do obsady dołączył też Balthazar Getty, który grał w "Zagubionej autostradzie" - Lynch kiedyś powiedział, że wspominany film, "Twin Peaks" i "Mulholland Drive" rozgrywają się w tym samym uniwersum. Czyżby więc Getty miał zagrać tego samego bohatera? Nie zdziwiłbym się gdyby Lynch chciał na koniec kariery jakoś połączyć swoje uniwersum.

Poza tym widzę, że nikt nie wspominał, ale na dniach zmarła Catherine Coulson, czyli dama z pieńkiem, która nie była tylko jakąśtam osobą z obsady. Duża strata.

Odpowiedz
(01-10-2015, 20:49)Albertino napisał(a): Poza tym widzę, że nikt nie wspominał, ale na dniach zmarła Catherine Coulson, czyli dama z pieńkiem, która nie była tylko jakąśtam osobą z obsady. Duża strata.

Oczywiście, że wspomniał. Ale w odpowiednim do tego temacie :)

Do obsady wbił także T-Baag!
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon