09-07-2009, 12:12
|
The Hurt Locker (reż. Kathryn Bigelow)
|
|
nic nowego. Paul Verhoeven uważa terminatory Camerona za najlepsze sci-fi w historii, zaraz obok metropolis langa i blade runnera.
Nic dziwnego że Cameron się z nią ożenił, sam bym to zrobił:)
Ale ja bym się ożenił z każdą kobietą zaliczającą Terminatora do ulubionych filmów. [ Dodano: Nie Lip 26, 2009 12:49 ] Cameron Praises Bigelowâs Hurt Locker 26-07-2009, 12:52
Film jest mega-dobry, z miejsca daje mu 9/10, choć drugi seans za jakiś czas zweryfikuje tą ocenę i to mocno. Czemu? Bo film ma jednak spore minusy. Przede wszystkim bohaterowie są mega sztampowi. Mamy jednego rozsądnego, jednego cipkowatego, którego ciągle odwiedza psychiatra i oczywiście jednego kozaka, który zawsze musi coś spieprzyć swoim kozakowaniem, ale przeżyje. Poza tym historia jest przewidywalna niemal do bólu. Pomijam sceny rozbrajania poszczególnych bomb, bo tu zawsze trudno przewidzieć w jakim kierunku pójdą twórcy, ale np kto i kiedy oberwie czy zginie - normalnie co do sekundy. Nawet końcówka, choć mega-wypas nie potrafiła mnie zaskoczyć, choć jest przecież zdecydowanie inna, jak w większości takich filmów. No i mamy parę momentów, które śmiało mogę nazwać "z dupy" (Beckham choćby).
Nie obeszło się także bez paru rozmów o życiu i śmierci, choć są one dość oryginalne. O dziwo te minusy (może poza przewidywalnością) zupełnie nie przeszkadzają. Film wciąga na całego i ogląda się go obgryzając palce. No a poza tym to świetny film z jajami, kapitalnym aktorstwem (wręcz zdziwiła mnie moc epizodów - jestem przekonany, że mogli to zrobić za darmo, po znajomości) i super-ultra-mega-wypasionymi zdjęciami. Szwankuje nieco muzyka, ale tej jest może z 5 minut, więc nie ma co płakać. Generalnie jeden z lepszych filmów obejrzanych w tym roku. Polecam.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 09-09-2009, 02:01
Obejrzałem go niedawno i podobał mi się, choć obawiam się, że nie doznałem go tak jak wy. Nie da się zaprzeczyć, że jest to jedno z najbardziej realistycznie ujęć wojny jakie w ogóle widziałem, zarówno jeśli chodzi o przedstawioną historię jak i sposób wykonania. Scena ze snajperami, kamera patrząca przez ich lunety, operowanie dźwiękiem upadających pocisków - miodzio. Slo-mo w ogóle mi nie przeszkadzał, on jeszcze bardziej dodaje realizmu, bo eksponuje doniosłość chwili :)
Nie doznałem tego filmu, z tego prostego powodu, że poza kilkoma scenami - jak ze snajperami albo z rozbrajaniem bomb porozwieszanych na Irakijczyku - zupełnie nie zaangażował mnie emocjonalnie. Nie wiem dlaczego, po prostu :) Może to właśnie wina tej fabuły, nie ustalonej do końca linii fabularnej i postaci. Ale zrozumiałe jest takie ujęcie historii bo przecież oni tam tak właśnie żyją - nie ma żadnej większej intrygi, nie ma ciągnących się, emocjonalnych dramatów, jest po prostu życie na krawędzi z dnia na dzień. Tu nie ma miejsca na sentymenty. Tylko, że to nie jest mój klimat :) Aha, nie zczaiłem jednej rzeczy w filmie, nazwijcie mnie idiotą :P Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego główny bohater po poszukiwaniach tego dzieciaka sprzedającego płyty w amerykańskiej bazie, gdy już okaże się, że z dzieciakiem jest wszystko w porządku, to unika go i nie chce z nim rozmawiać? Poczucie winy? Bo nie zrozumiałem tego :) I pamiętajcie - wojna jest jak narkotyk, uzależnia ;) 06-10-2009, 19:10 Rodia napisał(a):Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego główny bohater po poszukiwaniach tego dzieciaka sprzedającego płyty w amerykańskiej bazie, gdy już okaże się, że z dzieciakiem jest wszystko w porządku, to unika go i nie chce z nim rozmawiać? Poczucie winy? Bo nie zrozumiałem tego :) nie chciał go ukatrupić sam :D
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-10-2009, 21:17
Gdyby jeszcze ktoś łudził się że Hurt Locker zawita do polskich kin, właśnie postanowiono iż nie zawita. Polski dystrybutor filmu, Kino Świat, zdecydował się wypuścić go od razu na rynek DVD (Blu-Ray?). Nie to jest jednak najgorsza wiadomość z tym związana. Najśmieszniejszy jest polski tytuł filmu, brzmiący... "Bomb Squad". Czyli tytuł angielski tłumacze zmienili na inny tytuł angielski, ponieważ lepiej od pani Bigelow wiedzą jak powinien nazywać się jej najnowszy film. Dawno nie spotkałem się z takim kretynizmem....
19-12-2009, 00:29
To akurat dość ciężko przetłumaczyć żeby zachować sens, ale to co odjebali (bo inaczej się nazwać tego zjawiska nie da) to jakaś kpina, skoro wiele filmów występuje u nas pod oryginalnymi tytułami to ten tym bardziej powinien.
Na wprowadzenie do kin to już chyba nikt nie liczył, ja się ciesze że w ogóle dvd wyjdzie. Pytanie tylko czy czegoś znowu nie skopią, tak jak to lubią robić. Chyba by nie chcieli żebym znowu do nich musiał dzwonić... A tak w ogóle, ma ktoś jakiś pomysł na polski tytuł? Twórcy o genezie tytułu mówią tak: In Iraq it is soldier vernacular to speak of explosions as sending you to "the hurt locker." 19-12-2009, 01:05 Azgaroth napisał(a):Zawsze można zostawić oryginalny. Dokładnie. Przy okazji, Kino Świat w najbliższym czasie wyda na DVD kilka innych filmów które ominęły polskie kina w ostatnich latach m.in. "Eastern Promises" Cronenberga, "Kręgosłup Diabła" del Toro czy też remake "Hitchera" z Seanem Beanem. 19-12-2009, 01:09
ja bym celował w coś w stylu "miejsce bólu" albo "czas cierpienia"
"pudełko bólu" też się imo nadaje 19-12-2009, 01:16
racja, pudełko bólu suxx :]
Hannibal napisał(a):Ale "Czas Cierpienia" jest dobry. co ciekawe chyba jeszcze nie było w Polsce tak przetłumaczonego tytułu. 19-12-2009, 01:23
Może jeśli film Bigelow rzeczywiście zgarnia pare Oscarów to jakiś dystrybutor zrobi pare kopii i rzuci je do kin, bo to by chyba ewenement był, żeby film z najważniejszym Oscarem nie wszedł w ogóle do naszych kin.
19-12-2009, 13:13
A może Kombinezon Cierpienia/Kombinezon Bólu? Chociaż to trochę zbyt ''dosłowne''.
19-12-2009, 13:23 Wojzu napisał(a):czy też remake "Hitchera" z Seanem Beanem. a to na co komu?
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 19-12-2009, 22:57
Ja myślę mimo wszystko, że opcja Szukaj spełnia swoje zadanie...
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
20-12-2009, 01:30 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| A House of Dynamite (2025) reż. Kathryn Bigelow | michax | 35 | 1,814 |
13-11-2025, 19:21 Ostatni post: Dr Strangelove |
|
| Zero Dark Thirty(Kathryn Bigelow) | Danus | 208 | 38,290 |
17-03-2025, 20:28 Ostatni post: Bucho |
|
| Strange days (reż. Kathryn Bigelow) | Mental | 65 | 15,810 |
08-12-2023, 22:22 Ostatni post: Dr Strangelove |
|