Downton Abbey - serial (ITV, 2010-2015) i filmy (2019 i 2022)
W ramach treningu można sięgnąć po Gosford Park :p
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Znacie jeszcze jakieś warte polecenia filmy w tym klimacie?:D

Odpowiedz
Okruchy Dnia.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
The Remains of the Day
The Butler z zeszłego roku ;)

Odpowiedz
Przy czym Okruchy... chyba skupiają się na innym temacie, bo chociaż główni bohaterowie są służącymi, to film nie jest o relacjach szlachta - służba itd.

Z drugiej strony nie widziałem DA i nie wiem na ile się to przekłada na ten serial, i tylko zakładam bardziej Gosford Park niż kameralne Remains of the Day :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Okruchy dnia to jeden z moich ulubionych filmów, a o Butlerze nasłuchałem się samych złych rzeczy. Ale jeżeli mówisz Simek, że warto, to się zainteresuję:D

I tak, GP jest bardziej w stylu DA.

Odpowiedz
Nie warto :-)
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Nigdzie nie napisałem, że warto obejrzeć Butlera, najprawdopodobniej nie :p
A filmu identycznego fabularnie jak DA to raczej nie znajdziesz, bo taki temat: relacja służby z arystokracją idealnie nadaje się na serial właśnie, a nie na film. W GP trzeba było wszystko osnuć wokół intrygi kryminalnej, żeby miało sens.

Odpowiedz
Cytat:Nigdzie nie napisałem, że warto obejrzeć Butlera, najprawdopodobniej nie :p

Cytat:Znacie jeszcze jakieś WARTE polecenia filmy w tym klimacie?:D

:P

Odpowiedz
Oj tam. Ja jeszcze nie widziałem, ale w sumie to mam chętkę. Natknąłem się nawet na recenzję, że film jest świetny, ale jak większość tych z murzynami zostanie przez Polską publiczność i krytykę zignorowany :)

Odpowiedz
(08-05-2014, 10:39)Quay napisał(a):
(08-05-2014, 01:01)Lawrence napisał(a): "kelnerzy"

Jak to od razu widać początkującego Abbey-head. Hierarchia jest taka:
- butler (kamerdyner, rządzi męską częścią służby)
- under-butler (jego prawa ręka)
- valet (pokojowy, osobisty służący pana domu, pomaga mu się ubrać itd.)
- first footman (starszy lokaj, podaje posiłki, pomiata młodszym lokajem)
- second footman (młodszy lokaj, robi to samo co starszy, ale ma mniejsze doświadczenie)*.

A kelnerów to masz w restauracjach, ewentualnie w domach przedstawicieli middle class :-).

*Tak, serial sprawił, że dysponuję dogłębną i kompletnie bezużyteczną znajomością poszczególnych stanowisk angielskiej służby domowej z ubiegłego stulecia**.
**Żeńskiej też :).

Dziękuję za szczegółowe wytłumaczenie, ale z tym "kelnerem" to był taki insider joke. Po prostu kiedyś dorabiał kelnerując, jak i też pracowałem trochę w hotelach. A więc właśnie takie hierarchie trochę znam. I tym lepiej ogląda mi się ten serial.

Ale dziękuję serdecznie za szczegółowe wytłumaczenie. :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Do usług :). Fajnie, że coraz więcej osób się wkręca i będzie można dyskutować o tej najfajniejszej operze mydlanej dziesięciolecia.

Ostatnio uzależniłam się od parodii DA. OK wiem, że ten serial jest bardzo łatwy do sparodiowania, ale i tak niektóre zasługują na uznanie, bo są naprawdę profesjonalnie zrobione i bardzo, bardzo zabawne.

Uwaga - najlepiej je obejrzeć/przeczytać po zaliczeniu dotychczasowych odcinków, bo można natrafić na lekkie spojlery.

Downton Diddy - twórczość tego pana to nie moja działka, ale po tym filmiku jestem jego fanką:

Downton Abbey Facebook recap, czyli co by było, gdyby akcja DA toczyła się w całości na Facebooku. Inne seriale też są parodiowane w ten sposób (np. GoT), ale w przypadku DA udało się to chyba najlepiej. Chwilami wydaje się to wręcz lepsze niż sam serial, szczególnie w porównaniu z niespecjalnym czwartym sezonem:

http://happyplace.someecards.com/28432/downton-abbey-facebook-recap-season-4-episode-1

I jeszcze to mnie zniszczyło - parodia scenariusza stworzona przed premierą czwartego sezonu:
http://www.newyorker.com/online/blogs/shouts/2013/02/a-working-draft-for-the-first-episode-of-downton-abbey-season-4.html

:-)

Odpowiedz
Właśnie z napięciem wciągam 3 sezon i na razie jestem przerażony niektórymi momentami, szczególnie:

Przy czym muszę pochwalić serial za jedną rzecz... Właściwie to mogę za wiele rzeczy chwalić, ale jedna rzecz szczególnie mi zaimponowała:
Nie wiem jak jest dalej w sezonach, ale na razie nie czuję, żeby serial "przeskoczył rekina". O ile wiele serialu właśnie osiąga równie pochyłą, przez uśmiercanie bohaterów, dodawanie nowych postaci itd. w przypadku Downton Abbey nie ma to jakiegoś negatywnego efektu.
Tutaj tego nie odczuwam, choć wiadomo służba się zmienia, to jednak pojawiające nowe postacie też są bardzo ciekawe i wyraziste.

Nie wspominając już o tym, że na kolejne brawa zasługuje jak twórcom udaje się sprawiam, że mimo takiego natłoku bohaterów, każdy otrzymuje odpowiednią ilość czasu i każdego historia jest ciekawa.
A w trzecim sezonie jak na razie relacje na lini Panny O'Brian i Thomasa są po prostu świetne. :)

Plus na zakończenie: Maggie Smith Wielką Aktorką Jest!

[Obrazek: Maggie-Smith-in-Downton-A-006.jpg]
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Z przeskoczeniem rekina poczekaj do końca kolejnego sezonu, chociaż tamten zabieg nie był spowodowany tym, że nie mieli co więcej wymyślić, tylko niechęcią aktora do grania w kolejnych sezonach, ale i tak jest w nim pewna przesada.

Co do lady Sybil, to na pocieszenie możesz pooglądać wiadome filmiki z Jessicą Brown Findlay :) W ogóle to w Downton powinny być cycki, bo atmosfera jest taka, że człowiek zaczyna myśleć, że jaśniepaństwo w ogóle nie puszczają bąków, a co dopiero jakieś seksy! W 5. sezonie powinna być taka scena:

Odpowiedz
Ale chcesz przez to powiedzieć, że od 4 sezonu mamy równie pochyłą i aby nie psuć sobie dobrego wrażenia, lepiej potem następnych odcinków nie oglądać?

Na razie tak mi dobrze się ten serial ogląda i nie chciałbym potem poczuć jakiś niesmak.

A co do seksu to tak jak na tej fotce co zapodałeś, akcja Downton Abbey nie dzieje się w baroku, więc jakoś bez nadmiaru sekseu dam sobie radę. Plus może jest i to jakieś przeciwieństwo do Gry o Tron, gdzie kobiety same z siebie zrzucają ubrania, a bohaterowie klną i rozmawiają o sraniu i pierdzeniu.

I tak Downton Abbey to takie miłe seanse, podczas, których człowiek czuje, że się odchamia ;)
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Zjazdu poziomu nie ma, ale motyw z końcowego odcinka zamiast przejmować i smucić, to powoduje wzruszenie ramion i narzekanie, że scenarzysta zrobił drugi raz właściwie to samo, coby zasiać trochę fermentu.

Cytat:akcja Downton Abbey nie dzieje się w baroku, więc jakoś bez nadmiaru seksu dam sobie radę
Wrzuciłem fotę, żeby pokazać, że można pokazać wielce kulturalną arystokrację, która urządza orgietki i nie ma w tym żadnej sprzeczności, to naturalne :) Akcja jest w XX wieku, więc seksu powinno być jeszcze więcej - emancypacja kobiet poprzez seks, te sprawy ;)

Odpowiedz
OK skończyłem 3 sezon i mam za sobą 1 odcinek 4 sezonu i teraz muszę się zapytać, o co Ci dokładnie chodziło? :)

Jakoś dziwnie mi się teraz ten 4 sezon ogląda. Nie wiem czy się twórcy jednak trochę nie zagalopowali. Wiadomo, że należy dawkować lukier, ale bez przesady:

.

OK pewnie wciągnę 4 sezon, ale już jestem trochę zrażony, gdyż naprawdę nie podobają mi się te rozwiązania jakie twórcy dokonali.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
OK, teraz już mogę oficjalnie powiedzieć, że Downton Abbey to jeden z moich ulubionych seriali!
Skończyłem 4 sezon, naturalnie z Christmas Special i chcę więcej. Chcę poznać dalszą historię tych bohaterów. Oczywiście dalej ubolewam, że niektórych postaci już nie ma.

.

Zastanawia mnie przede wszystkim jak długo oni planują ciągnąć ten serial. Znaczy też do jakich czasów? Coś czuję, że do II wojny światowej. Przy czym pojawia się też podstawowy problem, że niektóre postacie nie mogą żyć aż tak długo.
I np. babcia rewelacyjnie grana przez Maggie Smith nie może żyć ponad 100 lat. Z drugiej strony jest ona jedną z ważniejszych i ciekawszych postaci i ciężko mi sobie wyobrazić ten serial bez niej.
Oj, będą tutaj mieli twórcy ciężki orzech do zgryzienia.

A na razie z napięciem czekam na 5 sezon! :)

P.S. Trochę tylko szkoda, że akurat tutaj na forum serial nie cieszy się zbyt dużą popularnością. :(
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Chodziło mi o
A wiadomo ile Lady Grantham ma dokładnie lat? Jak dla mnie mogłaby dociągnąć do II WŚ, wtedy chyba też zdarzali się stulatkowie.
Ja ostatniego Christmas Special nie oglądałem, czekam z tym na tydzień przed startem 5. sezonu :)

Odpowiedz
Sam nie wiem ile dokładnie ma Lady Grantham. Ale czy Lady Mary to jakoś nie podchodzi pod 30tkę. Czyli do tego trzeba byłoby policzyć naturalnie ile mogą mieć jej rodzice i wtedy może jakoś wyliczyć wiek Lady Grantham.
Dla mnie musi mieć już 70tkę. Przy czym naturalnie życzę jej tych 100 lat, gdyż ciężko mi sobie wyobrazić Downton Abbey bez niej.

Chociaż ciężko mi było sobie wyobrazić Downton Abbey bez
.

A Christmas Special z 4 sezonu to chyba najdroższy odcinek jaki na razie nakręcono. Widać to, plus pojawia się dwójka świetnych amerykańskich aktorów.
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon