Lone Survivor (2013) reż. Peter Berg
Danus, dzisiaj akurat dużo myślałem o powtórce. Widziałem ten film już dwa razy - za pierwszym razem dałem 9/10.

Odpowiedz
Ja widziałem już trzy razy i w najbliższym razie oglądam po raz czwarty. Obcowanie z tak bezkompromisowym kinem to coś genialnego niemalże mistycznego:) Oglądaj czym prędzej to film idealny dla ciebie:) I przeczytaj książkę, też jest świetna, zwłaszcza, że napisana przez rodowitego Teksańczyka, który na każdym kroku nie zapomina i wspomina skąd pochodzi:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Gdybym miał sporządzić listę najbardziej niepoprawnych politycznie filmów XXI wieku, "Lone Survivor" uplasowałby się bardzo wysoko.

Odpowiedz
Dzisiaj rano obejrzałem jeszcze raz i wychwyciłem parę zmian względem historii z książki:
- zaraz po wypuszczeniu wieśniaków w filmie jeden z nich zaczyna biec pewnie wezwać talibów, w książce Marcus wspomina, że wszyscy trzej dali dyla przez góry niczym kozice,
- po tym jak zdali sobie sprawę z popełnionego błędu Foki ruszyły za wieśniakami, sądząc, ze jeszcze ich dogonią, po 40 min pościgu, stwierdzają, że jednak należy kontynuować misję i wracają na poprzednią pozycję skąd obserwowali wioskę, tam też atakują ich talibowie po raz pierwszy,
- według wspomnień Marcusa przed atakiem nie mają pojęcia czy ich cel znajduje się w wiosce, w filmie widzą cel,
- Marcus nie widział katastrofy śmigłowca QRS jak sugeruje film, o wszystkim dowiedział się jak już został uratowany przez swoich,
- plemię Pasztunów, które pomogło Luttrellowi to najliczniejsza grupa wspierająca Talibów, a mimo to pomogli Amerykaninowi jak już zostało wyjaśnione w filmie dzięki surowym zasadom kodeksu plemiennego Pasztunwali.
- samo przebywanie Marcusa w wiosce w filmie jest skrócone do minimum, a końcowe wejście Amerykanów troszeczkę zmodyfikowane- wiadomo Holyłód:)
Generalnie film ma doskonały replay value i mogę go oglądać przynajmniej raz w tygodniu.
Jeszcze raz powtórzę, że jest to jeden z najlepszych filmów wojennych w dziejach kina. Niech się Eastwood uczy od Berga jak robić emocjonujące kino wojenne.
Bezapelacyjne 10/10

Odpowiedz
Wtórne do bólu, mam wrażenie że widziałem ten film już co najmniej kilka razy. Życie nie zawsze pisze najciekawsze scenariusze, a już na pewno nie pomaga im Marky Mark w roli głównej.

6/10

Odpowiedz
Meh. To była chyba najgorsza akcja w historii Fok, zatem nie dziwne, że wyszedł z tego taki film - z jednej strony opływający w patos (końcówka jest nie do zniesienia), a z drugiej durnowaty survival. Zresztą za wyjątkiem Bena Fostera miałem gdzieś bohaterów i ich wewnętrzne dylematy o koniach, a potem o tym, że CNN może ich za coś kiedyś obsmarować. Śmiechowe to było - na faktach, nie na faktach, mało mnie to obchodzi, choć podejrzewam, że mocno podkoloryzowane.

5 / 10 - American Sniper bardziej mnie przejął, niż oddział super wyszkolonego oddziału, który potrafi się jedynie kłócić i turlać z górki
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(01-03-2016, 01:09)Mefisto napisał(a): na faktach, nie na faktach, mało mnie to obchodzi, choć podejrzewam, że mocno podkoloryzowane.

.
Nic nie koloryzowano. Nawet wiele rzeczy pominięto, bo by film był dłuższy. Generalnie Berg nakręcił wierną adaptację wspomnień Marcusa.

Odpowiedz
no tak, tylko wiesz - ile on zapamiętał, a ile sobie dopowiedział, to dwie różne rzeczy, biorąc pod uwagę, co przeszedł; w takim burdelu jaki ma miejsce na ekranie to i widz ma miejscami problemy, żeby się połapać

Odpowiedz
Mefisto, w którym miejscu miałeś problemy, żeby się połapać? ;)

Odpowiedz
jak siem szczelają :) nie chodzi bynajmniej o meandry fabuły, ale c'mon - od momentu kiedy trafiają pod ostrzał trudnoczasem nadążyć kto i do kogo napierdala, ale spoko - koleś uszedł w końcu z życiem i bierze się za spisywanie wspomnień z tego; dla mnie szanse, że coś sobie uroił (albo podkoloryzował, żeby nie wyjść na jeszcze większego lamusa, niż jest) są bardzo duże. Poza tym chyba sięgnę po knigę, bo jestem ciekaw co takiego pominięto (strzelam, że rzeczy, które mogły jedynie pomóc filmowi)

Odpowiedz
Większego lamusa niż jest?

I gdybyś oglądał 5 sezon "The Wire", to byś wiedział, że na takie tematy się nie zmyśla.

Odpowiedz
(01-03-2016, 17:23)Mental napisał(a): Większego lamusa niż jest?

No przecież to on doprowadził do wpadki, to on bronił tych biednych pastuszków argumentując o CNN i jednocześnie jako jedyny miał farta oraz pomoc z zewnątrz. Piszę to oczywiście z czysto fabularnego punktu widzenia. The Wire nadrobię kiedyś, o zmyślaniu nic nie mówię, tylko o wyolbrzymianiu pewnych rzeczy lub dopowiadaniu ich sobie (przecież nie mógł być wszędzie i widzieć wszystkiego - w ogóle mam wrażenie, że ten film byłby lepszy, gdyby został zrobiony z punktu widzenia jednej osoby, a nie standardowo). Oczywiście szacun dla gości, że tyle przyjęli na klatę, niemniej nie ma co się oszukiwać - akcję położyli koncertowo, podobnie jak ich dowództwo, a sam film permanentnie grzebie patos i jakieś wtręty z kaczkami.

Odpowiedz
Cytat:No przecież to on doprowadził do wpadki, to on bronił tych biednych pastuszków

A co ty byś zrobił na jego miejscu? Zabił wszystkich jak leci? Warto sobie czasami takie pytanie zadać. Bo ja ci powiem tak: dysponując wiedzą o tym, co zaszło po ich uwolnieniu, odstrzeliłbym wszystkich. Humanitarnie w tył głowy. Nasze życie albo ich życie. Prosty wybór. Ale oni nie wiedzieli. Ryzykowali egzekucją przypadkowej rodziny. I argument z CNN nie jest od czapy, bo CNN to medium o mocnym skrzywieniu w konkretną stronę i zabójstwo pastuchów to woda na młyn dla propagandy [tutaj sobie dośpiewaj jakiej]. Już widzę te nagłówki co bardziej podnieconych gryzipiórków: "Navy Seals niczym nazistowskie szwadrony mordujo bezbronnych cywilów".

Odpowiedz
Mefi, a jak ci się podobały te kuriozalne ujęcia spadania / turlania się po skałach? Oglądało mi się to jak kreskówkę; wojacy obijali się o te skały, montażysta stawał na głowie, a dźwiękowcy dwoili się i troili podkładając pod te ujęcia wszelkiej maści odgłosy pękających, łamiących się i miażdżonych kości, ale co tam, nikt po tych upadkach nie miał żadnych problemów :)

Odpowiedz
(01-03-2016, 17:19)Mefisto napisał(a): Poza tym chyba sięgnę po knigę, bo jestem ciekaw co takiego pominięto (strzelam, że rzeczy, które mogły jedynie pomóc filmowi)

Widzę, że nie chciało się Tobie czytać mojego postu parę wypowiedzi wyżej, ale Ci pomogę:

Cytat:Dzisiaj rano obejrzałem jeszcze raz i wychwyciłem parę zmian względem historii z książki:

- zaraz po wypuszczeniu wieśniaków w filmie jeden z nich zaczyna biec pewnie wezwać talibów, w książce Marcus wspomina, że wszyscy trzej dali dyla przez góry niczym kozice,
- po tym jak zdali sobie sprawę z popełnionego błędu Foki ruszyły za wieśniakami, sądząc, ze jeszcze ich dogonią, po 40 min pościgu, stwierdzają, że jednak należy kontynuować misję i wracają na poprzednią pozycję skąd obserwowali wioskę, tam też atakują ich talibowie po raz pierwszy,
- według wspomnień Marcusa przed atakiem nie mają pojęcia czy ich cel znajduje się w wiosce, w filmie widzą cel,
- Marcus nie widział katastrofy śmigłowca QRS jak sugeruje film, o wszystkim dowiedział się jak już został uratowany przez swoich,
- plemię Pasztunów, które pomogło Luttrellowi to najliczniejsza grupa wspierająca Talibów, a mimo to pomogli Amerykaninowi jak już zostało wyjaśnione w filmie dzięki surowym zasadom kodeksu plemiennego Pasztunwali.
- samo przebywanie Marcusa w wiosce w filmie jest skrócone do minimum, a końcowe wejście Amerykanów troszeczkę zmodyfikowane- wiadomo Holyłód:)
Generalnie film ma doskonały replay value i mogę go oglądać przynajmniej raz w tygodniu.
Jeszcze raz powtórzę, że jest to jeden z najlepszych filmów wojennych w dziejach kina. Niech się Eastwood uczy od Berga jak robić emocjonujące kino wojenne.
Bezapelacyjne 10/10

Odpowiedz
(01-03-2016, 18:56)Mental napisał(a): A co ty byś zrobił na jego miejscu? Zabił wszystkich jak leci? Warto sobie czasami takie pytanie zadać.

Na jego miejscu nic bym nie musiał robić, bo byłbym tak dobry, że nie dałbym sobie nastąpić na nogę (w ogóle kuriozalna scena, przecież oni się w krzakach/pod drzewami ukryli - jaki kretyn łazi po czymś takim?). To raz, na pół serio. Dwa - mając do wyboru kompromitację misji, ergo życia swojego i swoich kumpli, oczywiście, że odjebałbym jakiś kozojebców. Jeden starzec, jeden dzieciak o niedorozwiniętym spojrzeniu i jeden, który z miejsca zabija cię spojrzeniem. Tak niewinni, że za wygląd dałbym im 20 lat bez możliwości warunkowego. Trzy w końcu - mogli ich zakneblować i związać, a następnie porzucić jakieś 5 mil dalej od wioski czy coś w tym stylu. Prędzej czy później pewnie ktoś by ich szukał, ale raczej później i zdecydowanie poprawia to moją własną sytuację, niż puszczenie ich wolno. Dobrze jeszcze, że od razu im zadzwonić nie dali.

Cytat:I argument z CNN nie jest od czapy, bo CNN to medium o mocnym skrzywieniu w konkretną stronę

Jest od dupy, bo to była jakaś tajna misja w samym środku Afganistanu - szanse na to, że CNN jakkolwiek dowiedziałby się o jakichś trzech martwych pastuszkach są mniej więcej takie, jak moja wygrana w totka.

Cytat:Mefi, a jak ci się podobały te kuriozalne ujęcia spadania / turlania się po skałach?

To było bolesne i głupie zarazem - z jednej strony widać było jak się pokiereszowali, z drugiej twórcy trochę popłynęli, bo po czymś takim to połowa zespołu powinna być warzywami już, a oni biegają jak kózki.

@Danus - dzięki, miałem rację, ta wyliczanka tylko pokazuje jak film pokpił sprawę; czytając to porównanie powinienem ocenę jeszcze obniżyć, a na miejscu rodzin to bym się chyba wkurwił;

Odpowiedz
(02-03-2016, 02:36)Mefisto napisał(a):
(01-03-2016, 18:56)Mental napisał(a): A co ty byś zrobił na jego miejscu? Zabił wszystkich jak leci? Warto sobie czasami takie pytanie zadać.

Na jego miejscu nic bym nie musiał robić, bo byłbym tak dobry, że nie dałbym sobie nastąpić na nogę (w ogóle kuriozalna scena, przecież oni się w krzakach/pod drzewami ukryli - jaki kretyn łazi po czymś takim?).

Według wspomnień Marcusa to wyglądało trochę inaczej, nikt nikomu nie nastąpił na nogę. Jak dobrze pamiętam Marcus schowany był za jakimiś skałami i z tych właśnie skał niespodziewanie zeskoczył jeden z wieśniaków:)

Odpowiedz
widzisz Danuś - kolejny argument o słabości filmu, mieli doskonały materiał, a pokazali go tak, że jeszcze parę scen i kibicowałbym Talibom :)

Odpowiedz
Oj tam oj tam:)
Być może masz rację, ale to dalej IMO jeden z lepszych filmów wojennych zaraz po BHD.
Ale z opinią jakoby podczas nawalanki nie wiadomo czasami kto do kogo strzela i jest ogólny chaos w pokazywaniu tego co się dzieje to nigdy się nie zgodzę:)

Odpowiedz
Cytat:Trzy w końcu - mogli ich zakneblować i związać, a następnie porzucić jakieś 5 mil dalej od wioski czy coś w tym stylu. Prędzej czy później pewnie ktoś by ich szukał, ale raczej później i zdecydowanie poprawia to moją własną sytuację, niż puszczenie ich wolno. Dobrze jeszcze, że od razu im zadzwonić nie dali.
Wszystko na ten temat. Jednego wyznaczyć do pilnowania związanych salcesonów a reszta do wykonania zadania.
Jednak woleli podyskutować przy nich licząc że nie znali angielskiego i wypuścić... Przynajmniej w filmie;)
To byli debile, nie da się ukryć.
Ps. Już gdzieś tam wyżej pisałem - tak się kończy wysyłanie z misją nurków w góry.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon