CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,353
Liczba wątków: 29
Christian Wolff jest księgowym. Ale nie zwykłym księgowym a wybitnie uzdolnionym matematycznie analitykiem. Pracuje dla największych światowych graczy jako "wolny strzelec". Pewnego dnia dostaje zlecenie "uporządkowania papierów" w jednej z dużych firm zajmujących się cybernetyką. Wgłębiając się w detale odkrywa coś, co nie powinno wyjść na światło dzienne. Odkrywa nielegalne transakcje finansowe, aprobowane przez szefostwo, które wtedy, postanawia pozbyć się niewygodnego świadka. Od tego momentu bohater staje się celem dla płatnych zabójców, którzy nie spoczną póki go nie uciszą...
Nie zdradzając więcej napiszę, że film ogląda się nadzwyczaj dobrze (ma parę niebanalnych rozwiązań), choć nie unika schematów.
W ogólnym rozrachunku, mimo pewnej sztampy i naciągnięć:
7/10
Moja duża UWAGA: jeśli nie masz o tym filmie pojęcia, nie widziałeś zwiastunów czy nawet (SIC!) plakatów (jak ja - celowo dobrałem jedyny "niegroźny") to nie oglądaj ich wcześniej. Zepsują zaskoczenie i odbiór filmu. Podejrzewam, że po części stąd niskie oceny u niektórych (w krótkiej).
A ten, "na czysto" oglądało się o wiele lepiej niż filmy typu:
John Wick i tego typu akcjo-strzelanki
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
17-09-2017, 22:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2017, 22:35 przez shamar.)
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Bardzo spoko był, niby nie ambitna, ale porządna rozrywka. Connor to porządny reżyser i wyciagnął sporo ze skryptu, sceny akcji były fajne. Główny plus to Affleck który gra siebie...Batma...no, jest po prostu dobry w roli maszyny do zabijania z autyzmem . Rade daje też Bernthal, obaj świetnie wypadaja w duecie.
Bardzo chętnie obejrzałbym sequel nad którym trwaja rozmowy. Jeszcze jakby np. Ben spróbował napisac scenariusz zamiast Billa to byłoby spoko.
Ale Connor ma teraz SS2 i film z Hardym więc to pieśń przyszłości.
18-09-2017, 07:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2017, 10:45 przez Kuba.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,699
Liczba wątków: 0
A tak się Shamar starał żeby za wiele nie zdradzić.
18-09-2017, 08:52
Stały bywalec
A cos zdradziłem?
18-09-2017, 09:48
Stały bywalec
Cytat:no, jest po prostu dobry w roli maszyny do zabijania z autyzmem
nic ważnego :)
18-09-2017, 09:59
Stały bywalec
Skoro robimy z tego tajemnice to okej, dam w spoilera
18-09-2017, 10:44
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
I po co dałeś sobie wmówić? Nic nie zdradziłeś, a jak ktoś twierdzi inaczej to powinien się, no tego, puknąć w głowę.
18-09-2017, 11:03
Stały bywalec
Ej, ale ja wiem, że twórcy sami w trailerze to wszystko podają na tacy, ale Shamar się tam specjalnie nagimnastykował i mnie rozbawiło po prostu. Mmmkay?
18-09-2017, 11:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2017, 11:11 przez zdzichon.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Ay da naw. Maybeh.
Hmm, wydaje mi się że pisałem opinię w krótkie piłcej ale nie mogę znalwźć.
18-09-2017, 11:33
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Czemu tak zajebisty tytuł ma tak nędzny wątek z raptem 2 (słownie: dwiema) opiniami? No przecież to jest chyba najlepszy komiksowy film, który nie powstał na podstawie komiksu, jaki kiedykolwiek nakręcono, w dodatku wymagająy skupienia od samego początku i świetnie zagrany (wszyscy spisali się na medal, nawet laska, która teoretycznie powinna odgrywać najbardziej wkurzającą postać). Affleck rozwala tu typów z rzadko spotykaną precyzją i brutalnością. Nie robi żadnych zbędnych ruchów. Oczywiście ogólna wiarygodność ukazywanych wydarzeń jest zerowa (w końcu to "komiks" z komiksowymi postaciami), ale nie będę wybrzydzał - obejrzałem naprawdę porządny kawał kina sensacyjnego.
9/10 (+1 oczko za użycie karabinu Barrett M82)
30-07-2021, 23:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2021, 23:54 przez Mental.)
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
co to znaczy, ze to fiilm komiksowy
30-07-2021, 23:43
Ambasador białej rasy
No superbohaterski.
Super księgowy z nieludzkimi wręcz umiejętnościami, które nabył w dzieciństwie, podróżując po świecie i chłonąc wiedzę od różnych mistrzów (w tym ojca). Dalej: super przestępcze organizacje, super nieuchwytna koleżanka głównego bohatera, komunikująca się z nim przez super komputer; super słodka niewinna dziewczyna, której Affleck ratuje życie za pomocą swoich super mocy; super powiązania bohatera z rządem USA, który go w tajemnicy kryje; super zbieg okoliczności ze spotkaniem brata (też super komandosa) podczas finałowej rozwałki etc.
30-07-2021, 23:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2021, 23:52 przez Mental.)
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,917
Liczba wątków: 15
Janek dalej dzielnie walczy z terminem komiksowy nie przyjmując do wiadomości, że to po prostu określenie na płaską przygodówkę będącą telenowelą dla facetów gdzie jednowymiarowe dobre postacie walczą i wygrywają z jednowymiarowymi złolami w najczęściej bardzo efektowych pojedynkach
31-07-2021, 00:25
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Normalnie do oprawienia w ramkę, Corn. Sam jeszcze stosuję zamiennik „kreskówkowy” :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
31-07-2021, 17:41
Ambasador białej rasy
Akurat "Księgowy" nie jest taki do końca jednowymiarowy, a już z pewnością nie podpada pod komiksową jednowymiarową moralność w stylu Marvela czy innych gówien dla Chińczyków :)
Ten film mógłby być lepszy (tak legendarnie lepszy na 10/10), gdyby w finale:
Affleck zabił (zastrzelił) brata, nie wiedząc nawet, z kim walczy.
Niestety, takiego finału nie dostałem. Zamiast tego bezpieczny, amerykański, klasyczny finał westernowo-superbohaterski, pozbawiony głębszego tragizmu Peckinpaha. W sumie to końcówka chwilami przypominała wręcz czarną komedię i niepotrzebnie reżyser łamał konwencję, której wcześniej kurczowo się trzymał.
31-07-2021, 17:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2021, 17:48 przez Mental.)
Stały bywalec
Liczba postów: 13,344
Przyjemny filmik. Nie urywa, ale wszystkie sceny akcji w punkt i to one podwyższają u mnie ocenę. Szkoda tylko, że ten cały obajtkowy autyzm u bohatera praktycznie ulatuje w drugiej połowie filmu. Mógłby być chorym skurczybykiem i geniuszem do końca. Sama intryga może wymyślna nie jest, ale w jednym przypadku byłem nieco zaskoczony:
Nie sądziłem że Bernthal okaże się bratem.
Gdybym obejrzał to w 2016 roku to napisałbym "wincyj takich filmów!", ale jako, że oglądam to w 2023 to pozostaje mi wzruszyć ramionami i dodać "Lepiej już było" :)
Daję 7/10
PS. bohater ma fajną zbrojownie w swoim camperze ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
04-08-2023, 21:10
Stały bywalec
Liczba postów: 3,057
Liczba wątków: 28
Stały bywalec
Liczba postów: 9,113
Liczba wątków: 26
kolejny trailer drugiej części
05-04-2025, 09:22
Stały bywalec
Liczba postów: 18,516
Liczba wątków: 148
Podoba mi się, idę do kina
W ogóle tak mogłyby zwiastuny wyglądać - minutka, lektor czytający to i owo, czuć oldskul.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
22-04-2025, 07:43
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,511
Liczba wątków: 5
Obejrzałem sobie jedynkę. Tak powiedzmy do połowy się nieźle oglądało, potem coraz słabiej. Za bardzo przekombinowane i oczywiście głupawe. Nie spodziewałem się rzecz jasna poważnego filmu ale mimo wszystko za bardzo to było "umowne".
Jednorazówka do zapomnienia. Tam takie 5/10 naciągane.
Tak, shamar ma rację, to lepszy film jak John Wick, ale co to za osiągnięcie?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
10-05-2025, 23:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2025, 23:23 przez Dr Strangelove.)
|