Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Ktoś Euforie sprawdzał?
Dla mnie wielki blamaż HBO na razie. Dotrwałem jakoś do 30 minuty. Durne, nie mające nic wspólnego z prawdą (chyba, że faktycznie różnica miedzy nastolatkami w USA a u nas jest taka wielka), nastawione na kontrowersje, wkurzające i kiepściutko zrealizowane. Wielkie rozczarowanie, liczyłem na dojrzałe podejście a póki co wyszło jakieś bełkotliwe nieporozumienie.
Może to tylko pilot...
18-06-2019, 22:59
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
(18-06-2019, 22:59)Kuba napisał(a): Ktoś Euforie sprawdzał?
Dla mnie wielki blamaż HBO na razie. Dotrwałem jakoś do 30 minuty. Durne, nie mające nic wspólnego z prawdą (chyba, że faktycznie różnica miedzy nastolatkami w USA a u nas jest taka wielka), nastawione na kontrowersje, wkurzające i kiepściutko zrealizowane. Wielkie rozczarowanie, liczyłem na dojrzałe podejście a póki co wyszło jakieś bełkotliwe nieporozumienie.
Może to tylko pilot...
Widziałem Euforię już 10 lat temu, nazywała się Skins i wyszło z niej paru znanych aktorów. Nowe pokolenie, stare sztuczki.
18-06-2019, 23:20
Stały bywalec
Liczba postów: 3,024
Liczba wątków: 8
Może to tylko pilot...
Jeszcze nie widziałem, ale obejrzę choćby dla Zenday'i. Ciężko mi uwierzyć, że jest kiepsko zrealizowane, bo trailery wyglądały świetnie pod względem zdjęć, ogólnie realizacji, trochę jak Trainspotting w wersji młodzieżowej. Może miałeś zbyt wygórowane oczekiwania? Bo serial zbiera raczej same pozytywne głosy, a na pewno Zendayą wszyscy się zachwycają. Spotkałem się tylko z jedną nie aż tak pozytywną recką, że to tylko przyzwoita produkcja z fenomenalną rolą dziewczyny, ale tak to większość na plus. I nie mam na myśli Kaji z JNP, choć też się zachwyca, bo ja bardzo często mijam się z jej gustem:) Jestem ciekaw też jak mi podejdzie, bo nie oglądam prawie w ogóle seriali o nastolatkach, odrzuca mi od większości young adult. Więc też może mi NIE podejdzie to może być jeden z tych seriali co (prawie) wszyscy chwalą, ale nie ja, tylko że ja jestem stary pryk:-)
Podobno też twórca serialu, choć to produkcja inspirowana izraelskim serialem, dołożył do serialu sporo ze swoich przeżyć z wieku młodzieńczego, a co ciekawe jest to syn Barry Levinsona.
18-06-2019, 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2019, 23:37 przez michax.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(18-06-2019, 23:20)Szaman napisał(a): Widziałem Euforię już 10 lat temu, nazywała się Skins i wyszło z niej paru znanych aktorów. Nowe pokolenie, stare sztuczki.
Ja Skins nie widziałem (i kompletnie mnie to nie interesuje), za to Euforię bardzo chętnie obejrzę.
18-06-2019, 23:47
Red Crow
Liczba postów: 12,668
Liczba wątków: 50
Po "Assassination Nation" kijem przez szmatę nie tkne niczego, w czym maczał palce Levinson, zwłaszcza ze, z tego co widziałem we fragmentach, znowu serwuje mniej więcej to samo co tam, tym razem w jeszcze gorszej, bo rozciągniętej do serialu formie.
19-06-2019, 00:01
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
(18-06-2019, 23:23)michax napisał(a): (18-06-2019, 22:59)Kuba napisał(a): Ktoś Euforie sprawdzał?
Może to tylko pilot...
Jeszcze nie widziałem, ale obejrzę choćby dla Zenday'i. Ciężko mi uwierzyć, że jest kiepsko zrealizowane, bo trailery wyglądały świetnie pod względem zdjęć, ogólnie realizacji, trochę jak Trainspotting w wersji młodzieżowej. Może miałeś zbyt wygórowane oczekiwania? Bo serial zbiera raczej same pozytywne głosy, a na pewno Zendayą wszyscy się zachwycają. Spotkałem się tylko z jedną nie aż tak pozytywną recką, że to tylko przyzwoita produkcja z fenomenalną rolą dziewczyny, ale tak to większość na plus. I nie mam na myśli Kaji z JNP, choć też się zachwyca, bo ja bardzo często mijam się z jej gustem:) Jestem ciekaw też jak mi podejdzie, bo nie oglądam prawie w ogóle seriali o nastolatkach, odrzuca mi od większości young adult. Więc też może mi NIE podejdzie to może być jeden z tych seriali co (prawie) wszyscy chwalą, ale nie ja, tylko że ja jestem stary pryk:-)
Podobno też twórca serialu, choć to produkcja inspirowana izraelskim serialem, dołożył do serialu sporo ze swoich przeżyć z wieku młodzieńczego, a co ciekawe jest to syn Barry Levinsona.
Zendaya jest na razie okej. Tylko tyle. Zdjęcia, montaż i wszystko co wchodzi w skład "realizacji" są poprawne. Sztuczne silenie się na stworzenie czegoś wizualnie "odjechanego" i specyficznego - w rzeczywistości nie ma tu ani odrobiny unikalnego pomysłu czy stylu a na tle innych seriali wypada słabiutko, chociaż nie ma co sie oszukiwać, że konkurencja na tym polu jest duża bo teraz co serial to mamy audiowizualną perłe.
W Euforii jednak najbardziej przeszkadza mi przerysowanie, pretensjonalność, bardzo niezgrabne i wymuszone szukanie kontrowersji a przede wszystkim bardzo przegięty, nie mający zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością obraz współczesnych nastolatków.
Dam pewnie szanse, ale na razie jest marnie. Oczekiwania miałem zerowe, liczyłem jedynie na uczciwe i sprawiedliwe pokazanie tych problemów. Niestety, najlepsze dzieło o problemach młodych które pokazano w ciągu ostatnich lat to CMBYN i nie moge sie doczekać serialu Guadagnino i HBO który skupi się na tych samych tematach.
20-06-2019, 18:23
Banned
A jakie to problemy młodych ludzi pokazuje CMBYN? Bo chyba nie wakacyjny romans rozpieszczonego bachora z kolesiem który miał kogoś innego?
20-06-2019, 18:32
Oskarmeister
Liczba postów: 6,826
Liczba wątków: 18
To już pierwszy sezon 13 Powodów jest lepszym przykładem.
20-06-2019, 18:48
Banned
Może to tylko pilot...
Widzę że jak czegoś nie podpisał Guadagnino albo nie jest to klasyk o którym wystarczy powtórzyć utartą opinię Kuba nam się gubi :P
Nie wiem czy Euforia jest realistyczna (pewnie nie tak jak wakacyjny gejowski romans rozpieszczonego bachora ze starszym kolesiem w willi pod okiem tolerancyjnych rodziców), ale po dwóch odcinkach jak dla mnie świetna rzecz. Fajny klimat wspomagany bardzo dobrymi zdjęciami, obsadowo póki co rewelacja; Zendaya wyłącznie mi imponuje. Narracja (nie ta dosłowna) ma świetnie wyważone tempo, oba te odcinki przyjemnie wręcz... płynęły, nie wiem jak to lepiej opisać.
02-08-2019, 04:17
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Kuba, nie wiem gdzie chodzisz do liceum, ani nie chce z siebie robić jakiegos imprezowicza, ale jesli w Kielcach widzialem podobne imprezy i towar dostepny na licealnym korytarzu, to nie wmawiaj nam ze amerykanskie suburbs mialyby byc gorsze pod tym wzgledem.
No i jakie kontrowersje, wszyscy to powtarzaja po tych krytykach, bo okolo 30 penisow w pierwszym sezonie - nigdy to nie jest uzyte dla szoku, po prostu serial jest momentami graficzny i realistyczny wlasnie.
Zdjecia absolutnie wymiataja a po 7 odcinkach czuje sympatie do kazdego z tych dzieciakow i rozumiem ich zachowania. Nie wspominam o glownej bohaterce, bo to co Zendaya odwala i jak co odcinek potrafi zmienic nasza opinie zasluguje na osobne uznanie.
McKay recytujacy "America", fantastycznie nakrecona scena. Ja sie bawie swietnie, w dodatku momentami to zahacza o psychologiczny thriller wraz z rozwinieciem fabuly, co zreszta Levinson zasugerowal bardzo bezposrednio pokazujac bohaterow ogladajacych "Fear" z Marky Markiem bodajze w drugim odcinku.
Cytat:Zdjęcia, montaż i wszystko co wchodzi w skład "realizacji" są poprawne. [...] konkurencja na tym polu jest duża bo teraz co serial to mamy audiowizualną perłe.
Tak z czystej ciekawosci, co uwazasz za wiekszy odjazd wizualny od Euforii? Bo mi chyba tylko Legion i Too old to die young przychodzi do glowy tak naprawde. Nie wiem Kuba, chyba nie miales humoru ogladajac, ja juz w samym pierwszym odcinku widzialem wiele montazowych fajnych pomyslow ktorych nie widzialem nigdzie indziej.
02-08-2019, 10:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019, 10:27 przez Snuffer.)
Oskarmeister
Temat "Euphorii" spadł z rowerka?
12-01-2022, 14:16
.
Liczba postów: 27,590
A był kiedykolwiek? Pamiętam, że z rok temu jak obejrzałem jeden odcinek to pisałem w tym temacie.
12-01-2022, 14:21
Stały bywalec
Liczba postów: 6,785
Liczba wątków: 6
Nie było. Też pisałem tutaj. I też dziś właśnie włączyłem 2x01. Na razie jestvtak sobie, ale pewnie będę oglądał dalej.
12-01-2022, 14:34
Oskarmeister
Lepszy niż te dwa odcinki specjalne razem wzięte.
12-01-2022, 19:48
Stały bywalec
Te specjalne odpuściłem po 10 minutach. Pierwszy seozn lubie bardzo, ale może mi się przejadło, bo mam wrażenie lekkiego zmeczenia materiału i na razie odgrzewania tego samego na razie w mało angażując sposób. Ale nawet jeszcze tego pierwszego nie skończyłem. Tak tylko na szybko napisałem przy okazji. Będę oglądał dalej.
12-01-2022, 20:07
Stały bywalec
Liczba postów: 18,490
Liczba wątków: 148
(12-01-2022, 19:48)Krismeister napisał(a): Lepszy niż te dwa odcinki specjalne razem wzięte.
Ależ ja uwielbiam ten serial :) Ta niecała godzina zleciała mi, jak z bicza strzelił.
A finał odcinka był kapitalny, tak bardzo satysfakcjonujący. Stawiam, że...
po tym, jak Nate przestanie być warzywem po tym wpierdolu, jego psychopatyczny umysł weźmie górę i odstrzeli dilera :)
Ja akurat jestem sympatykiem Zendayi, jednak moją ulubioną dziewczyną z Euforii jest oczywiście Lexi. Córka Apatowa jest zajebista <3
14-01-2022, 13:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2022, 14:15 przez SonnyCrockett.)
Stały bywalec
(14-01-2022, 13:08)Pelivaron napisał(a): Ja akurat jestem sympatykiem Zendayi, jednak moją ulubioną dziewczyną z Euforii jest oczywiście Lexi. Córka Apatowa jest zajebista <3
No, sympatyczna. I chyba jedyna normalna postać w całym serialu?
Może by jednak warto było wydzielić temat? Komuś się chce? simek? Czy po prostu zakładamy nowy.
Bo skończyłem 2x01 i kurde, stary jestem i średnio z pamięcią, pomóżcie a propos tego co napisałeś w spoilerze:
Diler skatował Nate'a bo? Zemsta za pierwszy sezon? On wie o tych wszystkich akcjach Nate'a z Jules? Rue mu się żaliła? Czy po prostu obserwuje i mu się przelało?
14-01-2022, 13:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2022, 14:11 przez PropJoe.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,490
Liczba wątków: 148
(14-01-2022, 13:47)PropJoe napisał(a): (14-01-2022, 13:08)Pelivaron napisał(a): Ja akurat jestem sympatykiem Zendayi, jednak moją ulubioną dziewczyną z Euforii jest oczywiście Lexi. Córka Apatowa jest zajebista <3
No, sympatyczna. I chyba jedyna normalna postać w całym serialu?
Tak, też mi się tak wydaje, że jest jedyną postacią pozytywną, która próbuje normalnie żyć z tymi wszystkimi pojebami. To jej rozczarowanie po rozmowie z Fezco, ech :(
Odnośnie pytania:
Rue poprosiła Feza, żeby ten coś zrobił z Nate'em, który szantażował Jules. Ten go zastraszył, a w odwecie Nate go podjebał na psiarnie, co skutkuje tą akcją z dilerami na początku sezonu drugiego i odjebanie Myszy w finale pierwszego.
PS Babcia Feza mogłaby mieć swój spin-off :)
14-01-2022, 13:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2022, 13:55 przez Pelivaron.)
Miami Vice
Liczba postów: 8,053
Liczba wątków: 43
Wydzielone ze skupu butelek.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
14-01-2022, 14:00
Stały bywalec
O, zajebiście, dzięki.
Pelivaron, no właśnie, zapomniałem o nalocie i całym ciągu zdarzeń, który do niego doprowadził. Dzięki.
14-01-2022, 14:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2022, 14:12 przez PropJoe.)
|