Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
@Kuba Co do tego spoilera
To w filmie mamy bardzo ładne pożegnanie z Violet. I choć każdy uwielbia tę postać, to nawet ja ze swoją miłością do tej serii uważałem, że jednak z tym że ona ciągle żyła trochę przesadzili. Toż Violet w ostatnich sezonach, a co dopiero w tym filmie to musi już mieć ze 100 lat. Z drugiej strony trudno mi sobie wyobrazić Downton Abbey bez niej.
Wiadomo w ewentualnym drugim filmie to widziałbym, aby poświęcili więcej uwagi też innym postaciom. Gdyż np. mąż Mary to ma typowe cameo.
I ogólnie ciekawym jest jak przy filmie twórcy położyli główny nacisk na postacie kobiece. To właściwie wokół nich toczy się cała fabuła, to one są tutaj siłą napędową i ich wątki są najbardziej rozpisane. Dlatego też myślałem, że Robert Crawley będzie miał większą rolę. Nie żeby w ostatecznym rozrachunku mi to aż tak bardzo przeszkadzało.
07-10-2019, 02:54
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Tak historia Violet jest zamknięta i to ładny, zręczny sposób. Nie łatwo będzie bez postaci, ale cóż - życie a Downton już wcześniej traciło świetnych bohaterów. Za to strata Smith jako aktorki jest wielka i ciężka do wynagrodzenia :( dlatego licze na jakiś potężny nowy casting i jakiegoś bohatera który z miejsca wniesie świeżość oraz nową dynamike w kolejnym filmie do tego oczywiście jak wspominałeś rozwój postaci z cameami. Henry nawet w serialu był krótko więc można jeszcze z nim działać. Gdzieś w tym świecie jest też rodzina Cory, Rosjanie, dziennikarz grany przez Mormonta czy O'Brien. Możliwości jest multum.
Ogólnie jestem ciekaw czy Fellowes dotrze kiedyś z historią do II WŚ.
08-10-2019, 00:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2019, 00:34 przez Kuba.)
Fanboy Nolana
Piszesz trochę tak jakby miały powstawać kolejne filmy, a co dopiero sezony?
10-10-2019, 22:42
Stały bywalec
Tzn rozpisywałem możliwości, co mogliby dać w tym jednym sequelu :) i co prawda sezonów sie nie spodziewam, ale serie filmów powstających co pare lat - jak najbardziej!
Przynajmniej jeden film to pewniak. Fellowes i producenci oficjalnie już coś grzebią, obsada jest chętna a film jak zarobi jeszcze 9 milionów to będzie największym sukcesem dystrybutora w historii.
10-10-2019, 22:52
.
Liczba postów: 27,684
Liczba wątków: 62
Nie no, serial to zamknięta sprawa (chyba, że za X lat na fali jakiegoś sentymentu zbiorą obecnie młodych aktorów i zrobią jakiś sezonik o II WŚ), ale jeden czy dwa kolejne filmy za 2-3-4 lata to jak dla mnie pewniak - za łatwa kasa do zrobienia i zbyt mało znane nazwiska (Maggie Smith w końcu uśmiercą), żeby się na to nie porwali.
10-10-2019, 23:01
Fanboy Nolana
Nie miałbym nic przeciwko kolejnym filmom, gdyby były one tak samo urocze jak te. Chociaż jednak Maggie Smith jest pewną wizytówką tej serii i bardzo trudno mi sobie wyobrazić ten serial bez niej. I chociaż wiadomo jest to możliwe, na pewno nie będzie to strata do zastąpienia.
Przy czym wiem, że i Matthew został jakoś zastąpiony. Przy czym nie ukrywam, że Matthew był jedną z moich ulubionych postaci. I wiem, że jego "odejście" było też podyktowane, że sam Dan Stevens nie chciał już grać tej postaci (wielki błąd!), to jednak do nowego partnera Mary do tej pory się jakoś nie przekonałem. I ciągle sobie myślę, że to nie jest Matthew.
W przypadku Violet jedynie byłoby wskazane, aby twórcy nie starali się szukać postaci, która trochę charakterem, style bycia będzie w stanie zapełnić tę lukę. Aby nie skończyło się trochę jak w Grze o tron, gdzie po śmierci Joffrey'a, jakoś chcieli mieć kolejnych obrzydliwych sadystów i najpierw pojawił się Ramsay, a potem Janusz Greyjoy.
Ale nawet jakby kolejne filmy nie miały powstać, to jestem bardzo szczęśliwy z tym co powstał. :)
11-10-2019, 00:27
Stały bywalec
Jak potwierdził producent - ruszyły pracę nad Downton Abbey The Movie 2 :) póki co chcą stworzyć sensowną historię (Fellowes ma jakieś wizja, ale na razie robi 3 inne seriale) i zaplanować już kiedy będą w stanie wszystkich ściągnąć. Tegoroczny film jest ciągle jednym z większych zaskoczeń finansowych, 185 milionów dolarów co daje DA drugie miejsce jeśli chodzi o najbardziej dochodowe produkcje dystrybutora.
02-12-2019, 19:22
Fanboy Nolana
Lata 30te, czy już II wojna światowa? Ciekawie, ciekawie i oczywiście czekam z niecierpliwością. Chociaż też jestem świadom, że niestety już bez Maggie Smith. :(
W sumie to chyba mogliby tę historię ciągnąć, gdzieś do lat 50tych bym rzekł.
P.S. A jakby kogoś interesowała i najmocniej przepraszam za autopromocję, tutaj są moje recenzje soundtracków do Downton Abbey:
Film:
https://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=2902
Serial:
https://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=2901
03-12-2019, 14:13
Stały bywalec
Raczej lata 30, Fellowes coś mówił, że chcialby przyjrzeć się sytuacji w posiadłości po zapowiadanym na koniec filmu wydarzeniu. Chociaż II wojna byłaby zdecydowanie ciekawsza!
Jak zdrowie i chęci dopiszą to oni taką sage mogliby ciągnąć przez dekady, widownia by się znalazła.
03-12-2019, 17:00
Fanboy Nolana
Widownia się znajdzie i ja nią jestem. Ale niestety niektóre postacie muszą odejść, aby zachować jakieś pozory , że ludzie nie są nieśmiertelni. Zresztą film mocno i bardzo ładnie zaznaczył, że z jedną postacią trzeba się będzie pożegnać. :(
04-12-2019, 16:59
.
Średni ten film, początek jest jeszcze zjadliwy, ale potem zacząłem się dławić od tej słodkości. Rozumiem sens istnienia tego typu kinowych ciast, jednak tu jest po prostu za dużo cukru, a za mało, hm, właściwe czegokolwiek innego. Osnucie fabuły wokół pozbycia się królewskiej służby zbyt błahe nawet jak na standardy serialu. Mimo wszystko oglądałem z pewną przyjemnością. Ode mnie 5/10.
17-01-2020, 23:01
Stały bywalec
https://www.simplemost.com/downton-abbey-actor-confirms-film-sequel/
Jim Carter potwierdza, że scenariusz kolejnego filmu jest gotowy i (o ile pandemia pozwoli) zdjęcia mogą ruszyć w 2021.
28-09-2020, 19:24
.
(10-10-2019, 23:01)simek napisał(a): jeden czy dwa kolejne filmy za 2-3-4 lata to jak dla mnie pewniak
Jednak już w dwa lata po napisaniu tamtego posta:
https://variety.com/2021/film/news/downton-abbey-2-sequel-dominic-west-hugh-dancy-1234954553/
Wygląda, że nawet Maggie Smith wróci.
Jeszcze nie zaczęli kręcić, a premiera za osiem miesięcy, co tylko pokazuje jak łatwe jest to przedsięwzięcie. Wróżę powodzenie w brytyjskich kinach (plus parę milionów z reszty świata zawsze wpadnie), bo po pandemicznym stresie słodkie i nostalgiczne historyjki będą sprzedawać się jeszcze lepiej.
19-04-2021, 21:36
Fanboy Nolana
O to, mam nadzieję, że do świąt będę mógł pójść z mamą na to do kina. :)
20-04-2021, 11:41
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,480
Liczba wątków: 5
To jeszcze dopiszę gwoli formalności. Widziałem film i podobał mi się. Tak jasne, że są tam tony lukru, wszystko jest piękne i dobrze się kończy. No cóż. Spodziewałem się dokładnie tego co dostałem. Więc na kolejny film też chętnie rzucę okiem. Szczerze mówiąc wolałbym co jakiś czas obejrzeć film w tym "uniwersum" niż dostać kolejny sezon serialu. To lepsza forma na obecnym etapie.
Solidne 7/10.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
20-04-2021, 13:05
Fanboy Nolana
I z tego co wiem, teraz tylko taka forma ma istnieć. Jedynie co mnie smuci, ale co jest naturalne, że Maggie Smith nie pojawi się w następnym filmie, gdyż wtedy Violet musiałaby mieć ze 110 lat, jak nie więcej. A to jak się dalej ta historia potoczy, szczególnie okres wojny i po niej, mnie naprawdę ciekawi.
Chociaż nie ukrywam, że dalej żałuję, że Dan Stevens nie chciał dalej grać w tym serialu, gdyż lubiłem Matthew i dla mnie był on idealnym męzem dla Lady Mary i wolałem go, od jej aktualnego rajdowca.
21-04-2021, 22:52
Fanboy Nolana
W marcu do kin wchodzi kolejny film. I super, chociaż wiadomo bez Maggie Smith trochę magii straci.
10-11-2021, 18:18
.
To już wiadomo, że bez Smith w obsadzie?
Przyznam się, ze nawet nie pamiętam, czy ją już uśmiercili na ekranie, wydaje mi się, że nie :P
10-11-2021, 18:36
Fanboy Nolana
Oficjalnie nie, ale była scena sugerująca pożegnanie z tą postacią.
10-11-2021, 18:52
Stały bywalec
Liczba postów: 1,637
Liczba wątków: 0
Premiera "Nowej ery" w marcu.
15-11-2021, 16:35
|