Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Użyli go w ogóle? W ilu scenach? Do rimejku "Coś" też zrobili pełno kukiełek i animatroniki, a ile z tego użyli w filmie? Zero.

Odpowiedz
Oglądałeś dupą, więc o czym tu w ogóle gadać?

Odpowiedz
Czyli nie użyli? Czy użyli tylko w zbliżeniach na ryj?

Odpowiedz
Widziałeś pierwszy odcinek, więc powinieneś wiedzieć, jaki poziom prezentuje CGI w tym serialu (więcej dowodów na to w kolejnych odcinkach) i od razu się połapać, że strzyga w ep.3 wygląda za dobrze żeby mogła być w CGI.

Cytat: Geralt traktuje wszystkich ludzi w tym serialu, jakby miał na nich wyjebane i nie stanowili oni dla niego żadnego realnego zagrożenia
Bo tak z reguły jest.

Cytat:widać, że cały świat wygenerowano na green screenie.
Zdziwiłbyś się.

Cytat:ale przez taki brak równowagi (mega paker vs banda frajerów) nie umiem się zaangażować w oglądanie
W filmach z Seagalem miałeś to samo. W Dreddzie z Urbanem również.

Z tym, że gdy Geralt w końcu wpadnie na kogoś, kto mu spuści wpierdol, to powinno to zrobić odpowiednie wrażenie.

Odpowiedz
Cytat:Widziałeś pierwszy odcinek, więc powinieneś wiedzieć, jaki poziom prezentuje CGI w tym serialu

W pierwszym odcinku ten poziom był słaby.

Cytat:ep.3 wygląda za dobrze żeby mogła być w CGI

Gdyby obcy w A3 tak wyglądał, to byłbym szczęśliwy ;)

Cytat:W filmach z Seagalem miałeś to samo.

Ty chyba dawno nie widziałeś filmów z Seagalem (czterech pierwszych). Seagal niejednokrotnie dostawał porządny wpierdol. Raz go nawet prawie zabili.

Cytat:W Dreddzie z Urbanem również.

Akurat o Dredda to ja się nigdy nie martwiłem. Raczej o te jego partnerkę.

Odpowiedz
Cytat:W pierwszym odcinku ten poziom był słaby.
O tym właśnie mówię. Później też nie jest lepszy, a strzyga nie jest w CGI. Chyba, że gdzieś tam chwilami najwyżej.

Cytat:Ty chyba dawno nie widziałeś filmów z Seagalem (czterech pierwszych). Seagal niejednokrotnie dostawał porządny wpierdol.
Chętnie zobaczę, konkretne tytuły i czas tych scen poproszę.

Cytat:Raz go nawet prawie zabili.
No patrz, Geralta też :P

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Chętnie zobaczę

Odpowiedz
Przecież w tym sezonie Geralt też dostaję później w dupę i też "prawie umiera" jak Seagal :) Generalnie jednak nie dziwię się Mentalowi - jeżeli nie kupuje on postawy Geralta (czyli neutralność i wyjebongo wobec wszystkich) to lepiej nie oglądać dalej bo nie będzie specjalnie lepiej.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Trochę of VFXach Wieśka

https://www.artofvfx.com/the-witcher-julian-parry-overall-vfx-supervisor/
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
I dunno. Opowiadania to moja ulubiona część Wiedźmina, a serial je koncertowo zmasakrował na rzecz fanficu o Yennefer i Ciri, szybkiego przejścia do właściwej sagi oraz poronionej chronologii która w żaden sposób nie wzbogaca narracji. Nie jest to zły serial, bo zaskakująco szybko to zlatuje, a obsada wypada w większości bardzo dobrze (poza kilkoma miscastami), ale ciężko się nie wyzbyć wrażenia że mocno to zmarnowano.

Zdjęcia, reżyseria scen akcji czy efekty to z kolei jedna wielka sinusoida. Tutaj naprawdę brakuje jakieś solidnej ręki która by to jakoś w ryzach trzymała.

6/10 dla pierwszego sezonu. Serduszko dla Jaskra i toss a coin to your witchaaa oh valley of plentyyy

BTW ktoś w ogóle próbował oglądać z dubbingiem? Jak to wypada? Osobiście mam awersje to tej formy tłumaczenia, nawet w animacjach, ale dla Wiedźmina mógłbym zrobić akurat wyjątek.

Odpowiedz
Spróbuję z dubbingiem już wkrótce, oglądałem fragmentami, nie było źle.

Odpowiedz
[Obrazek: Screenshot-20200107-045601-Boost-1.jpg]

Nie czuję tej logiki. Książkowy dialog pomiędzy Geraltem a Ciri był zbyt campowy, ale pocałunek Geralta i Yennefer w środku walki już nie.

Jeśli cała scena miała wybrzmieć za pomocą gry aktorów to chu***o im to wyszło. Zero emocji.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Chodzi o to że w książce Geralt wcześniej już miał jakąś relację z Ciri i dialog z książki ma sens.

W serialu bez wcześniejszej relacji mógłby faktycznie wyjść cheesy.

Odpowiedz
Ja to wiem, problem w tym, że postanowili marnować czas na backstory Yennefer, zamiast skupić się na Geralcie i Ciri, a poza tym szczerze uważam, że gdyby chcieli, mogliby uczynić te spotkanie emocjonującym i znaczącym nawet bez sekwencji w Brokilonie.

To wszystko sprowadza się do tego, że słabo zarysowali działanie tego świata, gdyby podkreślili, że w Wiedźminie "przeznaczenie", to nie tylko nadużywane w filmach słowo, ale rzeczywista moc która wiąże ludzi i pokazali, że los który połączył Geralta i Ciri to coś więcej, coś co nada im obu sens życia, to ich spotkanie nie byłoby tak drętwe i chłodne.

Odpowiedz
"Who is Yennefer?" potwierdziło tylko moje przypuszczenia, że za tym całym backstory nie stoi chęć rozbudowania postaci względem literackiego pierwowzoru, a zwyczajne power fantasy showrunnerki. Przecież ten cały pierwszy sezon to "Yennefer of Vengerberg (featuring Geralt from Witcher Saga)", nawet kluczowe spotkanie Ciri z Geraltem sprowadziło się do jej postaci.

Odpowiedz
Yennefer nie jest nawet najfajnieszą kobiecą postacią w serialu, przezabawne jest jak ciągle się rozbiera chyba po to żeby widownia się nie skupiła jaka beznadzieja bije z tego serialu, toż nawet Gra o Tron nie była w tym tak perfidna lol

Odpowiedz
na portalu pojawiło się całkiem dobre porównanie rozwiązań fabularnych serialu i opowiadań
https://film.org.pl/a/seriale/jeszcze-o-slowianskim-bolu-d-czyli-jak-sie-ma-wiedzmin-netfliksa-do-ksiazek-andrzeja-sapkowskiego-229098/
tak że o.

Odpowiedz
Całkiem przygnębiające przede wszystkim. O tym nacinaniu drzewa nawet nie pomyślałem oglądając, bo driady mi wiszą, ale w takich drobiazgach widać totalnie olany worldbuilding.
I nadal nie mogę odżałować Foltesta. To jak pokazali go w drugiej grze było do dupy, ale tutejsza wersja jest chyba jeszcze gorsza.

Odpowiedz
Też skończyłem.
Nie jestem widzem, ze się tak wyrażę, skażonym literackim pierwowzorem więc nie mam pojęcia czy coś zepsuto
czy zrobiono lepiej przekładając prozę Sapkowskiego na język filmowy. Mam jedynie porównanie do polskiego
filmu, serialu i do gry Dziki Gon w którą obecnie pogrywam. Z tego co zobaczyłem jestem zachwycony. Serial zlatuje szybciutko,
Cavill jako Geralt jak dla mnie to obsadowy strzał w dziesiątkę, reszta obsady też bardzo fajna zwłaszcza Jaskier. Efekty specjalne
przez większość serialu bardzo dobre, jedynie smok i bitwa zalatywały plastikiem.
Z najlepszych rzeczy to walka ze strzygą, która fantastycznie z pomysłem jest przeplatana ze scenami metamorfozy Yennefer.
Czekam mocno na drugi sezon, jestem ciekawy jak rozwinie się relacja Ciri i Geralta.
8/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon