Podcast Oleszczyka rzeczywiście świetny. Też nie zawsze rozumiem jego oceny i kryteria jakie przyjmuje, ale jak wykorzystuje te samą erudycję i pasję na potrzeby analizy, wychodzi mu to świetnie. Jest bardzo merytorycznie, ale bez snobowania. Jego interpretacja jakoś specjalnie nie zmienia mojej oceny filmu. Przywołane teksty i odniesienia przyznaję są bardzo ciekawe i rzucają trochę inne światło na końcówkę, ale mam przez to co najwyżej wiekszy szacunek dla Kaufmana.
To w sumie ciekawy motyw. Czy mój brak wiedzy, która ma Oleszczyk sprawia, że nie doceniam filmu jak "powinienem"? Niby nie. Przyjmuję, że albo mi sie podoba, albo nie. Bez względu na kontekst. Z drugiej strony, do każdego filmu podchodzimy z jakąś tam wiedzą ogólna i filmową i sam mam przecież filmy, które lubię bardziej, bo doceniam też odniesienia, kontekst itd.
Ktoś jeszcze widział? simek, wrócisz z opinią?
To w sumie ciekawy motyw. Czy mój brak wiedzy, która ma Oleszczyk sprawia, że nie doceniam filmu jak "powinienem"? Niby nie. Przyjmuję, że albo mi sie podoba, albo nie. Bez względu na kontekst. Z drugiej strony, do każdego filmu podchodzimy z jakąś tam wiedzą ogólna i filmową i sam mam przecież filmy, które lubię bardziej, bo doceniam też odniesienia, kontekst itd.
Ktoś jeszcze widział? simek, wrócisz z opinią?
30-10-2020, 12:50