Bullitt (1968) reż. Peter Yates
Świetny film! Zestarzał się znakomicie a scena pościgu to absolutny top. McQueen też oczywiście znakomity.
Osobiście "Bullitta" stawiam nad m.in "Brudnym Harrym"

Odpowiedz
Bullitt (u mnie absolutne 10/10) jest filmem wyjątkowym, przełomowym i absolutnym wzorcem dla gatunku na wiele wiele lat. Warto zwrócić uwagę na to jak znikoma jest tutaj muzyka i jak zostają podkreślone dźwięki miasta.

Brudny Harry (który pisany był pierwotnie jako sequel) jest przecież jego mniej udaną podróbką, którą ratuje głównie Eastwood.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Wystawiać 7,5 Bullittowi to trochę tak jakby dawać w ryj niepełnosprawnemu dziecku i dobrze się przy tym bawić.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(05-09-2020, 14:55)Mefisto napisał(a): Wystawiać 7,5 Bullittowi to trochę tak jakby dawać w ryj niepełnosprawnemu dziecku i dobrze się przy tym bawić.

Nie rozumiem co w tym złego...

Odpowiedz
Ja też nie. Takie dziecko zwykle czymś cie przedtem wkurwi, więc można.

Odpowiedz
I z założenia nie odda!

Odpowiedz
Bullitt z braku pomysłu co obejrzeć coś mnie podkusiło, żeby sięgnąć po klasykę, której jakoś do tej pory nie oglądałem. To był błąd. Nie pamiętam kiedy się na jakimś filmie aż tak wynudziłem (druga połowa to juz praktycznie stan pół-snu, parę minut przed końcem wyszedłem z pokoju mając już kompletnie wywalone na to co się stanie). Fabuła kompletnie nieciekawa. Z plusów scena pościgu, która i tak nie była aż tak fajna, jak się spodziewałem, że będzie.

3/10 i nigdy więcej.

Odpowiedz
Też parę lat temu prawie umarłem z nudów na Bullicie. Przed zaśnięciem ratowało mnie tylko oczekiwanie na ten słynny pościg, który doskonale pokazuje jak "szybkie" i "zwrotne" były ówczesne dwustukonne ponad dwutonowe landary (żeby nie było, kocham muscle cary). Jakbym się przeniósł z nią w przeszłość to pewnie dogoniłbym ich moją Meganką kombi :)

Nie neguję przełomowości filmu, ale jak dla mnie zestarzał się mocno. Inne klasyki z tego okresu oglądało mi się dużo lepiej.

Odpowiedz
Od Yatesa zdecydowanie bardziej polecam "The Friends of Eddie Coyle".

Odpowiedz
> Spodziewaj się kina akcji
> Włącz Bullitta
:D
Bullitt jest snujem bo Bullitt nawiązuje do detektywistycznych pulpowych opowieści, ale jest przy tym poważnym potraktowaniem tematu. To film, którym reżyser chciał odrzeć policyjną pracę z "fajności". W zasadzie wybór McQueena na główną rolę trochę odwraca od tego, bo sam aktor emanował fajnością na tyle, że przysłonił ideę jaka stała za filmem. A potem ludzie narzekają, że nic się nie dzieje :P

Odpowiedz
Niczego się nie spodziewałem, ale i nic o filmie nie wiedziałem, poza tym, że gra McQueen i jest tam jakiś słynny pościg.

Przy okazji - wygląda na to, że "Cobra" ze Sly'em się tym po części inspiruje.

Odpowiedz
Ej, nigdy się nad tym nie zastanawiałem ale Cobra to w zasadzie idealne lustrzane odbicie Bullitta - w Cobrze wszystko jest podkręcone, tempo fabuły, muzyka, teledyskowy montaż, coolerskość Stallone’a, teksty. Wszystko to czego nie ma Bullitt :D

Odpowiedz
(07-09-2020, 12:06)Gieferg napisał(a): Niczego się nie spodziewałem, ale i nic o filmie nie wiedziałem, poza tym, że gra McQueen i jest tam jakiś słynny pościg.

Same here

Ja akurat nie mam nic do snujów. Na takiej Rozmowie wysiedziałem do końca bez zniecierpliwienia chociaż tempo podobne. W The Wire też odarto pracę policyjną z "fajności" a ogląda się to dużo lepiej. Napisałbym coś więcej, ale nie pamiętam z filmu nic poza San Francisco, McQueenem w Mustangu i że kierowca Chargera wyglądał jak księgowy.

Odpowiedz
Kierowca Chargera może i wyglądał jak księgowy ale ten typ z dwururką już wyglądał jak Lee Marvin.

Odpowiedz
Dyskusja o Bullicie z Krótkiej piłki trafiła tutaj.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Powodzenia Spielberg w szukaniu odpowiedniego aktora, który charyzmą mógłby dorównać McQueenowi.

[twitter]https://twitter.com/Variety/status/1497369962842767360?t=Rcg7ugjLSGlsr46sa33Fww&s=19[/twitter]

Odpowiedz
Jedyny kto mi przychodzi do głowy to Brad Pitt

Odpowiedz
A może John Boyega? Będzie przynajmniej po oficjalnej linii.

Odpowiedz
Był już czarny Kojak więc Bullitt też będzie czarny :)

Odpowiedz
Nowego Franka Bullitta powinien grać ktoś opanowany, charyzmatyczny i męsko przystojny - Jack Huston.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon