Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Swoją drogą:
https://metro.co.uk/2019/05/13/chernobyl-nuclear-wasteland-thriving-animal-population-9505965/
Skażenie radioaktywne mniej szkodliwe dla fauny niż obecność ludzi? Niemożliwe :)
13-05-2019, 16:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019, 16:26 przez Mierzwiak.)
Legions of the Fog
Liczba postów: 2,290
Liczba wątków: 25
Ja to miałem poważne nadzieje na taki scenariusz na 1szy odcinek:
- zaczyna się od zlecenia testu / problemy z drugą elektrownią / przesunięcie testu - wchodzi nocna zmiana / test
- JEB / takie okazałe, pokazujące jak 1200 tonowa kopuła wypiernicza w kosmos i z potężnego budynku zostaje krater
- Reakcja mieszkańców
- Diatow i spółka próbują ogarnąć, co się stało
- Przeskok na Prypeć.
Zasadniczo super, że w pierwszym docinku skupiają się na ekipie wewnątrz reaktora, ale jak już pisałem, bardzo niewiele pokazują. Tam napięcie narastało w kilka sekund, a chłopaki (wg aktualnych źródeł) nie wiedzieli, że jebło i że to tak, że z reaktora nic nie zostało. Więc spokojnie można było to zmontować właśnie w ten sposób. Tego mi bardzo, bardzo brakowało.
loading podpis...
13-05-2019, 16:47
Stały bywalec
Liczba postów: 12,586
Liczba wątków: 29
(13-05-2019, 16:26)Mierzwiak napisał(a): Skażenie radioaktywne mniej szkodliwe dla fauny niż obecność ludzi? Niemożliwe :)
Ogólnie Czarnobyl to najlepszy przykład na zamykanie gęb debilom od białowieskiego kornika. Moje ulubione zdjęcie z zielonego Czarnobyla:
Czytałem, że władze na terenie Czarnobyla po zamknięciu terenu na amen uznały, by zrobić eksperyment i założyć rezerwat, by sprawdzić jak radioaktywność działa na tamtejszą przyrodę. Jak widać przyroda nie narzeka :). Obecnie ten rezerwat został powiększony i ma rozmiar parku narodowego. Niedźwiedzilli dalej nie odnotowano ;).
W sumie mogliby w serialu potem poświęcić uwagę temu wątkowi.
13-05-2019, 16:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2019, 11:49 przez OGPUEE.)
Dużo pisze
Liczba postów: 284
Liczba wątków: 0
(13-05-2019, 16:47)Martinipl napisał(a): Ja to miałem poważne nadzieje na taki scenariusz na 1szy odcinek:
- zaczyna się od zlecenia testu / problemy z drugą elektrownią / przesunięcie testu - wchodzi nocna zmiana / test
- JEB / takie okazałe, pokazujące jak 1200 tonowa kopuła wypiernicza w kosmos i z potężnego budynku zostaje krater
- Reakcja mieszkańców
- Diatow i spółka próbują ogarnąć, co się stało
- Przeskok na Prypeć.
Zasadniczo super, że w pierwszym docinku skupiają się na ekipie wewnątrz reaktora, ale jak już pisałem, bardzo niewiele pokazują. Tam napięcie narastało w kilka sekund, a chłopaki (wg aktualnych źródeł) nie wiedzieli, że jebło i że to tak, że z reaktora nic nie zostało. Więc spokojnie można było to zmontować właśnie w ten sposób. Tego mi bardzo, bardzo brakowało.
Twórca serialu w podkaście mówi jasno, że nie chciał takiej konstrukcji odcinka bo wszyscy się jej spodziewali. Powiedział, że chce zacząć od bum i do tego bum, którego na początku nie zauważyli postronni (okno w kuchni z widokiem na reaktor).
13-05-2019, 16:54
Stały bywalec
Liczba postów: 2,717
I bardzo dobrze. Tutaj każdy wybór artystyczny to był dobry wybór. Czekam na drugi odcinek tak jak dawniej na żaden nie czekałem :)
13-05-2019, 17:25
Red Crow
Liczba postów: 12,704
Liczba wątków: 50
No właśnie - HBO wiedziało co robi, wypuszczając taką perełkę niemal równolegle do finałowych odcinków GoT. :D
13-05-2019, 17:26
Fhtagn
Liczba postów: 5,357
Liczba wątków: 9
Drugi odcinek już jest - dużo więcej gadaniny niż w pierwszym, ale szczerze mówiąc... podoba mi się to. Wszystko się rozwija, akcja nabiera tempa, mógłbym oglądać bez końca takie zebrania i spotkania, dobrze zrealizowane gadane kino ma swój zajebisty urok i wciąga jak nie wiem co. No a sama końcówka miażdży klimatem, toż to zajebisty horror jest!
Coraz głośniejsze i mocniejsze trzaski licznika Geigera! Ciężki oddech nurków! Chlupot wody! Gasnące latarki!
14-05-2019, 15:46
Stały bywalec
Liczba postów: 1,490
(13-05-2019, 15:16)simek napisał(a): Było parę dokumentów, a fabuły to same gówna.
Po pierwszym odcinku jeszcze bardziej doceniłem jaki ta historia ma fabularny potencjał. W kinie wiele razy były (mniej lub bardziej udanie) podejmowane próby pokazania jakiegoś tajemniczego, może nawet magicznego zagrożenia - co robi z ludźmi, jak na to reagują, jak radzą sobie z nieznanym. Uciekano się do fikcji, a niestety, jak to w wielu przypadkach bywa, potem rozwiązanie tej tajemnicy okazywało się trywialne i filmy nie dostarczały tego co obiecywały.
Tutaj wchodzi rzeczywistość i energia atomowa, która obecnie jest całkiem nieźle poznana, to znaczy jakby ludzie zobaczyli świecące niebo, to nie będą podziwiali jego piękna, tylko schowają się do najgłębszej dziury jaką znają, bo wiedzą, że to śmiertelne zagrożenie, ale te ~30 lat temu w ZSRR wiedzieli tyle co nic i to właśnie jest fascynujący punkt wyjścia dla opowieści
Jest taki fragment, gdy jeden strażak dotyka, w jego mniemaniu zwykłego kamienia, w rzeczywistości niezwykle radioaktywnego grafitu (zgodnie z trzecim prawem A.C Clare'a), potem ma poparzoną rękę i najpewniej za kilka dni umrze w męczarniach nie wiedząc nawet co go spotkało. Przecież to jest scena jak z filmu fantasy, tylko naprawdę - chłopi dotykają magicznego kamienia o potężnej mocy, który ich zabija, więc teraz magowie będą szukać odpowiedzi cóż to się stało i jak temu zaradzić. Świetna sprawa.
https://giphy.com/gifs/darth-vader-nlWGe7Q64zwQ0
Najlepszy dokument o katastrofie w Czarnobylu to ten od DC:
14-05-2019, 19:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019, 20:19 przez Wyatt Earp.)
Legions of the Fog
Drugi odcinek zajebisty. Jedyny zgrzyt to ekspozycja podana przez Emily podczas obu spotkań (no dobra, ta druga całkiem uzasadniona) ale klimat i jakość rozwalają system. Końcówka w podziemiach O.o Totalny odlot!
loading podpis...
14-05-2019, 22:26
Stały bywalec
Liczba postów: 10,332
Liczba wątków: 5
No dobre to w ciul :) Jakby mi ktoś rok temu powiedział, że chętniej będę oglądał jakiśtam serial o Czarnobylu niż ostatni sezon "Gry o tron" to pewnie zabijałbym śmiechem.
14-05-2019, 22:42
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Realizacyjnie, klimatycznie, reżysersko i aktorsko - to pieprzone arcydzieło.
14-05-2019, 23:27
Legions of the Fog
Acha, totalnie zapomniałem napisać: Rozmowa kodem pomiędzy instytutami (dzwoni Emily do Moskwy) - była tak zajebista i świetnie zrealizowana, że zatrzymałem zaraz po niej, cofnąłem i tak 3 razy.
loading podpis...
14-05-2019, 23:36
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,923
Liczba wątków: 11
Dobre, dobre. Drugi odcinek rownież dobry.
Scena z rozpadającym się helikopterem ;)
Dotarło do mnie jak blisko był a bym pewnie dziś tych słów nie pisał po tej całej dyskusji w bunkrze.
15-05-2019, 00:55
Stały bywalec
Liczba postów: 10,332
Jeśli mnie pamięć nie myli, to w Fukushimie też było całkiem groźnie, i choć jedną z przyczyn też był błąd ludzki (ale jednak wynikający z założenia, że tsunami nie będzie aż tak wielkie), to jednak chyba bardziej ogarnięci ludzie tam byli, to i konsekwencje wydarzenia znacznie mniejsze.
15-05-2019, 08:41
Stały bywalec
Liczba postów: 2,717
W drugim odcinku lekkie wyciszenie, ale poziom nadal kosmicznie wysoki. Od duetu Haris/Skaarsgard nie da się oderwać wzroku, a proces uświadamiania sobie Sczerbiny(a?) w co wdepnął, co się właściwie dzieje i na jaką skalę jest poprowadzony po prostu perfekcyjnie. Scena w helikopterze , miód.
Podoba mi się też że serial orbituje wokół kwestii kłamstwa, bardzo fajna oś.
15-05-2019, 09:00
Stały bywalec
Liczba postów: 6,850
Liczba wątków: 6
(15-05-2019, 00:55)Doppelganger napisał(a): Dotarło do mnie jak blisko był a bym pewnie dziś tych słów nie pisał po tej całej dyskusji w bunkrze.
O której dyskusji w bunkrze mówisz? W drugim odcinku?
Oczywiście dołączam do zachwytów. Nie ma sensu się rozpisywać. Napiszę tylko, że dawno tak nie cierpiałem z powodu konieczności czekania całego tygodnia na kolejny odcinek! Przecież to jest nieludzkie!
15-05-2019, 09:08
Legions of the Fog
W Fukushimie nie było błędu ludzkiego. Fala tsunami była dwukrotnie wyższa, niż zakładano. To naturalna katastrofa. Co w Fukushimie totalnie się posypało to uszkodzenie linii energetycznych przez trzęsienie ziemi i nawalenie zapasowych systemów zasilania. Gdy woda wdarła się do pomieszczeń chłodzących, wodór eksplodował (reaktor pozostał w całości). A potem to z górki, bo cała elektrownia nie miała zasilania przez kilkanaście dni.
W Czarnobylu zawinił człowiek - to był cały szereg popierniczonych decyzji powziętych w ultra krótkim czasie.
loading podpis...
15-05-2019, 09:09
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,121
Liczba wątków: 57
Po dwoch odcinkach musze powiedziec, ze HBO pozamiatalo. Brakowalo czegos mocnego w temacie Chernobyla i ten serial znakomicie ta luke zapelnia.
Serial oglada sie z zapartym tchem na krawedzi fotela. To tez jeden z najlepszych horrorow ostatnich lat, ktory horrorem nie jest. Jednak groza jak wisi nad wszystkimi a zwlaszcza nad zwyklymi ludzmi, strazakami, mieszkańcami Prypeci jest pokazana niesamoqicie sugestywnie. Zagrozenia nie widac a jednak czuc, ze cos jest wokol, cos co moze zabic bardzo szybko.
Aktorsko oczywiście klasa swiatowa a duet Skarsgard i Harris i dialogi miedzy nimi to mistrzostwo scenopisarstwa.
Serial nazwałbym arcydzielem totalnym gdyby jeszcze aktorzy gadali po rosyjsku czy ukrainsku(nie wiem jakim tam wtedy jezykiem operowali) a tak jest tylko albo az serialem znakomitym.
Uwielbiam zglebiac temat tego wydarzenia, zawsze marzylem by pojechac do Chernobyla i poczuc na wlasnej skorze atmosfere tamtego miejsca, zobaczyc opuszczony Prypec, a moja ulubiona gra jest Stalker. Po prostu to serial idealny dla mnie.
To niesamowite i zarazem kurewsko przerazajace jak blisko w 86 roku cala Europa byla bliska zaglady.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
15-05-2019, 09:16
Używaniec
Liczba postów: 1,002
świetna gra aktorska i dobrze zbudowany klimat. jedyne co mnie rozpraszało to to że zamiast legasowa widziałem
![[Obrazek: maxresdefault.jpg]](https://i.ytimg.com/vi/GaUtF923dR0/maxresdefault.jpg) :P
tak że o.
15-05-2019, 12:54
Agent Putina
Liczba postów: 4,404
Liczba wątków: 21
Cytat:Serial nazwałbym arcydzielem totalnym gdyby jeszcze aktorzy gadali po rosyjsku czy ukrainsku(nie wiem jakim tam wtedy jezykiem operowali) a tak jest tylko albo az serialem znakomitym.
Raczej po rosyjsku. Był wtedy językiem dominującym na Ukrainie, zresztą sporo postaci (w tym Legasow i Diatłow) to Rosjanie.
15-05-2019, 13:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2019, 13:05 przez Paszczak.)
|