District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
@Solo: Nie. Ale zamaskuję na wszelki wypadek.

Odpowiedz
Cytat:- krewetki poleciały w kosmos, ale daleko, dzięki temu że mają superwydajne paliwo, które odkryli niedawno

aha, a jakiś dowód? to jest Twoje dopowiedzenie. Nie ma żadnej wartości. Uwaga - paliwo to nie jedyny wynalazek, który dzieli ludzkośc od krewetek, a krewetki nie latają od niedawna, bo paliwa używają od dawna - przecież zasila wiekszość ich urządzeń...
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
military napisał(a):Słyszałem, podobnie o odpłacaniu pięknym za nadobne.
Nawet odczułeś na własnej skórze i teraz wylewasz z tego powodu żale.

military napisał(a):Ale nie warto, zwłaszcza że ty orientujesz się w poziomie technologicznym tej rasy jeszcze doskonalej niż ja. Ja przynajmniej wyciągam wnioski na podstawie filmu, a ty je wyciągasz z... :)
Przypomnij gdzie podawali ilość mechów.

military napisał(a):No cóż, to tylko film. Moim zdaniem potęznie się mylisz, wyolbrzymiasz, dramatyzujesz, stosujesz porównania z tylnej części ciała, nawet nie zadajesz sobie trudu zrozumienia położenia w jakim znaleźli się bohaterowie, po prostu wszystko negujesz, bo nie jest podane na tacy.
Moim zdaniem Ty wyciągasz jakieś bzdury z kapelusza (widzisz - obszedłem się bez odniesień do odbytu) i bronisz rzeczy nie do obronienia.
I tak - to tylko film. Do tego zajebisty.

Odpowiedz
A co tak bardzo różni się w naszym i krewetek wyposażeniu? Mają mecha - mamy czołgi, mech stoi o kroczek od nich. Mają strzelby energetyczne - my mamy zwykłe, zabijają ich tak dobrze jak ich bronie nas. To nie jest pojedynek miecz vs karabin, obie rasy mają mniej więcej równe szanse. Co za różnica, czy stojący naprzeciw siebie ludzie strzelają do siebie z nowoczesnego XML-cośtam, czy z drugowojennego thompsona, skoro w konflikcie o takiej skali ze swoją bronią mają równe szanse?

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 12:50 ]
Craven napisał(a):Przypomnij gdzie podawali ilość mechów.

Na ekranie był aż jeden. Dlatego z wielkiej łaski założyłem, że mają aż 5. Przypomnij gdzie pokazywali, że mają ich tyle, że mogą nawiązać równą walkę z wojskiem?

Odpowiedz
military napisał(a):Mają mecha - mamy czołgi, mech stoi o kroczek od nich.
Ciekawe... Zajebiście ciekawe. Przypomnij mi czemu od prawie 100 lat używamy czołgów, a do biegającego, skaczącego mecha nawet się nie zbliżyliśmy? Może to przez paliwo?

military napisał(a):Mają strzelby energetyczne - my mamy zwykłe, zabijają ich tak dobrze jak ich bronie nas.
Kusza też zabija a jednak między kuszą o bronią prochową jest przepaść.

Odpowiedz
Craven napisał(a):Przypomnij mi czemu od prawie 100 lat używamy czołgów, a do biegającego, skaczącego mecha nawet się nie zbliżyliśmy? Może to przez paliwo?

Technologia, ale też dlatego, bo nikt nie próbował go zaprojektować - bo jest niefunkcjonalny. Jak widziałeś w filmie, poważnie uszkodził go jeden (słownie JEDEN) snajper z karabinem przeciwpancernym. Strzał w nogę - i już kuleję. Czołgu nie postrzelisz w nogę. D9 udowadnia, że sprzęt s-f jest do doopy.:) Do zniszczenia mecha wystarczył snajper i paru zołnierzy. To nie byli wszyscy żołnierze na kontynencie, więc myślę, że gdyby w okolicy było jeszcze dziesięciu, to mech niewiele by zdziałał.

Cytat:Kusza też zabija a jednak między kuszą o bronią prochową jest przepaść.

I to jest właśnie argument z... pleców. Karabin żołnierzy a karabin energetyczny mają:

a) podobny zasięg
b) podobną prędkość przeładowania
c) podobną pojemność magazynka
d) podobną skuteczność w starciu w terenie takim jak D9
e) takie samo przeznaczenie

Kusza natomiast

a) służy obecnie do cichej roboty
b) wymaga większej celności, precyzji i czasu na przycelowanie
c) ładuje się ją dwadzieścia razy dłużej
d) o pojemności nawet nie mówię

Tak to jest jak weźmiesz się do porównań. Porównaj jeszcze starcie ludzi z krewetkami do Zeusa ciskającego gromy, w którego wieśniak rzuca kamieniami.

Odpowiedz
czekam na moment, kiedy wojskowy udowodni, że mozemy leciec na Saturna, bo na to się zanosi. Takimi argumentami udowodnisz wszystko ;)

Odpowiedz
Wskaż mi palcem, bo inaczej nie uwierzę, zdanie w którym powiedziałem, że ludzie i krewetki stoją na równym poziomie technologicznym. Powiedziałem, że stoją na zbliżonym (przynajmniej militarnie) i to udowodniłem - ich broń to ewolucja, ale nie rewolucja.

Posłużę się analogią konsolową. Broń ludzi a krewetek to nie jest jak przeskok ze SNESa do Playstation i Saturna, tylko jak z Xboxa na Xboxa360.:)

Odpowiedz
Mówimy o technologii a nie skuteczności. Więc nie mów o małych kroczkach. Broń palna jest nieporównywalnie bardziej zaawansowana od kuszy. Humanoidalnego i czołg dzielą himalaje problemów technicznych.
Rzuć okiem jak przez 26 lat (ponad ćwieć wieku) rozwija się projekt Asimo - a nie zaczynali oni od zera i daleko im jeszcze do levelu mecha.

Poza tym jeśli mech jest taki niefunkcjonalny to masz kolejną dziurę logiczną D9, bo kosmici bawciają się mechami a nie czołgami :P

W kwestii rozwoju przemilczałeś też znowu gravity guna. To też jest kroczek od karabinu?

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 12:10 ]
military napisał(a):Wskaż mi palcem, bo inaczej nie uwierzę, zdanie w którym powiedziałem, że ludzie i krewetki stoją na równym poziomie technologicznym.

Dwukrotnie pisałeś, że się różnią paliwem. Palcem nie będę, bo niegrzecznie.

Odpowiedz
no ale to nie jest ten sam poziom - obcy umieją latać z predkością nadświetlną (3 ziemskie lata pamiętasz? do najblizszej gwiazdy mam ponad 4 lata świetlne), a ludzkosc musiałaby tylko do sąsiada wyskoczyć - prawda, że łatwe? :)

Odpowiedz
Bileciki zarezerwowane, więc teraz pozostaje czekać na środę :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Craven napisał(a):Poza tym jeśli mech jest taki niefunkcjonalny to masz kolejną dziurę logiczną D9, bo kosmici bawciają się mechami a nie czołgami :P

No mam. :) Nie mówię, że film jest idealny. Po prostu mam inne zdanie w pewnych kwestiach.

Craven napisał(a):W kwestii rozwoju przemilczałeś też znowu gravity guna. To też jest kroczek od karabinu?

Nie wiem, nie został w filmie zbytnio wyeksponowany (na początku myślałem, że to elektromagnes - wiesz w której scenie).

Craven napisał(a):Dwukrotnie pisałeś, że się różnią paliwem.

Napisałem, że to zapewne odkrycie paliwa przyspieszyło proces ewolucyjny technologii. Bo poza tym szczegółem - i faktem, że zasila niektóre cudaczne zabawki - to technologia krewetek nie odbiega tak bardzo od ziemskiej. Funkcjonalności są takie same, sposób użycia także. Różni się tylko... hmm... amunicja. Urządzenia są też nieco bardziej skomplikowane. Moim zdaniem to nie jest jakiś szczególnie wielki krok. Ot, są 50-100 lat przed nami, ale jak już mówiłem, armia sprzed stu lat mogłaby z powodzeniem nawiązać walkę ze współczesną, zwłaszcza mając tak przytłaczającą przewagę liczebną.

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 13:16 ]
Cytat:no ale to nie jest ten sam poziom - obcy umieją latać z predkością nadświetlną

To to już jest typowy s-fowy bullshit, tu nie ma co dyskutować.:) Trzy lata, bo tyle zajmie kręcenie sequela.:)

Odpowiedz
Snappik napisał(a):Bileciki zarezerwowane, więc teraz pozostaje czekać na środę :)

Matko boska! Gdzie? Kiedy?

OK już jest w Krakowie. I w/g repertuaru trwa 1252447298 minut :D

Odpowiedz
military, 100 lat nie zawsze jest rózne 100 latom. między XIII a XIV wiekiem nie było takiej przepaści technologicznej jak między XIX a XX wiekiem. Cholera wie jaka róznica bedzie między XX a XXI...

Odpowiedz
military napisał(a):Napisałem, że to zapewne odkrycie paliwa przyspieszyło proces ewolucyjny technologii. Bo poza tym szczegółem - i faktem, że zasila niektóre cudaczne zabawki - to technologia krewetek nie odbiega tak bardzo od ziemskiej. Funkcjonalności są takie same, sposób użycia także. Różni się tylko... hmm... amunicja. Urządzenia są też nieco bardziej skomplikowane. Moim zdaniem to nie jest jakiś szczególnie wielki krok. Ot, są 50-100 lat przed nami, ale jak już mówiłem, armia sprzed stu lat mogłaby z powodzeniem nawiązać walkę ze współczesną, zwłaszcza mając tak przytłaczającą przewagę liczebną.
No to tu mamy zdecydowanie, skrajnie, polarnie można by rzec, odmienne zdanie.

military napisał(a):To to już jest typowy s-fowy bullshit, tu nie ma co dyskutować.:)
Ale najbliższa nam Alfa Centauri jest odległa o 4,36 lat świetlnych. RTT z prędkością światła wyniósłby niecałe 9 lat. Więc prędkość nadświetlna musi być.

military napisał(a):Trzy lata, bo tyle zajmie kręcenie sequela.:)
A to jest zajebisty argument.

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 12:21 ]
wujo444 napisał(a):Cholera wie jaka róznica bedzie między XX a XXI...

Znacznie większa :P

Odpowiedz
wujo444 napisał(a):Cholera wie jaka róznica bedzie między XX a XXI...

Technologia niby spowalnia... Może nawet przesadziłem z tymi stoma laty. Krewetki mają taki wypas sprzęt tylko dzięki mykowi s-f, jakim jest właśnie paliwo. W końcu to malutkie źródło gigantycznej energii. Poza tym nie są jakąś przesadnie rozwinięte.

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 13:23 ]
Craven napisał(a):Ale najbliższa nam Alfa Centauri jest odległa o 4,36 lat świetlnych. RTT z prędkością światła wyniósłby niecałe 9 lat. Więc prędkość nadświetlna musi być.

No tak, wiem, ale mówię że niektóre rzeczy muszą być przegięte, bo to tylko film.:) Kłócimy się o to, czy krewetki są bardzo rozwinięte, a nie o to, czy film jest mega-realistyczny. Bo nie jest.:)

Odpowiedz
Dla mnie śmiganie z nadświetlną to mega rozwój i totalny przeskok technologiczny.
Nawet większy niż między kuszą a strzelbą for that matter.

Odpowiedz
A dla mnie to myk s-f, na który trzeba przymknąć oko (albo wytłumaczyć paliwem), bo gdyby jakaś rasa potrafiła takie cuda, to pewnie też mogłaby obrócić w perzynę cała planetę za kiwnięciem palcem, a nie żebrała o kocie żarcie.

Odpowiedz
Ostatnim wpisem pokazujesz Military, że można pominąć (przymknąć oczy) na niektóre fakty z filmu i twierdzić, że jest jak najbardziej logicznym dziełem ta produkcja... Do polityki byś się nadawał... ;-)

Co do filmu to całkiem niezły (na bezrybiu dobrych sci-fi ostatnimi czasy nawet bardzo dobry), tylko jakiś taki chaos w nim panuje, niektóre sceny są za krótkie jak dla mnie... Wie ktoś coś o wersji reżyserskiej/wydłużonej czy się szykuje? Bo wydaje mi się, że 20-25 min dodatkowych mogło by sporo wnieść w ogólnym odbiorze filmu... Jak dla mnie ocena w okolicach 7-7,5/10
thug life

Odpowiedz
No właśnie - wersja reżyserska. W trailerze jest kilka ujęć nie użytych w filmie. Najważniejsze chyba to bardzo charakterystyczny "wywiad" z obcym, w którym tłumaczy on, że nie chcieli lądować na ziemi, ale nie mieli wyboru, oraz że jedynie czego chcą to odlecieć - czemu tego, w sumie ważnego fragmentu nie użyli w filmie (albo choćby nie wspomnieli, że tego się od obcych dowiedziano)?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon