Dragged Across Concrete (2019) reż. S. Craig Zahler
A ja sobie nie potrafię wyobrazić lepszego duetu niż Gibson i Vaughn - wybitnym aktorem żaden nie jest, ale to para zacnych kultowców, jeden większy od drugiego, nie mam żadnych wątpliwości, że jako dwójka gliniarzy pozamiatają w tym filmie.

Odpowiedz
Oh, ja też wierzę w to, że Gibson będzie miał kilka konkretnych, mocnych scen. Zwyczajnie ostatnio widziałem trochę rzeczy z Donem i chciałbym go więcej przed premierą "Watchmen" :D

Odpowiedz
nawrocki napisał(a):Wg recenzenta z tej strony, film jest brutalny, rasistowski i mocno prawicowy

Mel Gibson’s New Police Brutality Movie Is a Vile, Racist Right-Wing Fantasy

Mam mokro w majtach :)

Odpowiedz
Wspomniane przeze mnie wczesniej komentarze (wybrane):
[Obrazek: UVarl6X.jpg]

Heh. :)

Odpowiedz
Same kobity ;-)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Biedny Mel. Nawet po tylu latach zbierania batów nie może się pozbyć demonów przeszłości :'(

Odpowiedz
No szkoda Vince`a. Jeszcze młody gość, ale Mel pociągnie go na samo dno prawackiego szamba :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Jak Sanppik słusznie zauważył, same tępe piz... tzn. głupie baby. Pewnie kochały Harveya Weinsteina tak mocno jak Meryl Streep, a jak szambo wybuchło, to o niczym nie wiedziały. Do rowu i przysypać wapnem :)

Dr Strangelove napisał(a):Jeszcze młody gość, ale Mel pociągnie go na samo dno prawackiego szamba :D

VV jest większym prawakiem niż Mel. Dobrze, że te baby nie są świadome, jakie on ma poglądy dot. broni w szkołach ;)

Odpowiedz
=

- Is there a third movie in the making?

- Yes, there is.

:)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Przeczytałem wczoraj scenariusz i cóż, jeszcze bardziej nie mogę się doczekać;) Świetna, zniuansowana opowieść o jednym napadzie na bank, który nie idzie po myśli wielu osób w różny sposób "powiązanych" z tą sytuacją. Jest brutalnie, ale to chyba też najbardziej "przyziemna" z dotychczasowych historii Zahlera, dotykająca kilku ciekawych problemów, ale więcej nie będę zdradzał - jeśli ktoś ma ochotę, scenariusz do obadania tutaj - https://www.pdf-archive.com/2018/01/04/dragged-across-concrete-screenplay/
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
https://www.screendaily.com/features/dragged-across-concrete-director-s-craig-zahler-i-dont-think-us-cinema-is-in-a-good-place/5132304.article

Cytat:The most difficult thing with Dragged was the amount of creative control I required. The script was 162 pages and I wasn’t open to notes. We needed to find a deal where I could do a movie that was that long. A lot of financial conversations end when they know you won’t make changes – all my movies have been shot exactly as I wrote them. The options got narrower as we went. This was the story, if I hadn’t got it funded I would have made something else – there was never a two-hour version of this movie.

Everyone will be pleased to know that the next film I’m doing [Gothic orphan tale Hug Chickenpenny, based on Zahler’s own novel] – is 188 pages, and the one I just finished writing is 317. Clearly I haven’t learned my lesson. I’ve written 50 screenplays and eight novels, I don’t need to change what I want to make, I just want to make the best version.

317 pages…

That will likely be a limited series, but if you want to watch it all in one sitting, go for it.

Sounds like it might be one for a streaming service?

Yeah. That would be a good way to go about it.

Can you tell us anything about it?

It’s a western.

Odpowiedz
:O

A ja myślałem, że następny film Zahlera to będzie jakaś popierdółka, a tu taka niespodzianka i szykuje się "Burton na sterydach" z dawnych lat.

https://birthmoviesdeath.com/2018/03/09/book-review-s.-craig-zahlers-hug-chickenpenny-is-a-touching-gothic-parable
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Brzmi w sumie ciekawiej niż reszta produkcji Zahlera :P Ciekawe czy i ten film zrealizuje tak szybko co dotychczasowe.
Muszę w końcu ten jego debiut nadrobić.

Odpowiedz
Nie wierzę, żeby w najbliższym czasie Zahler miał się splamić jakąkolwiek popierdółką. Jak dotąd obydwoma filmami pozamiatał - dla mnie obok Saulniera i Sheridana to obecnie najciekawszy świeży reżyser.

Odpowiedz
Cytat:dla mnie obok Saulniera i Sheridana to obecnie najciekawszy świeży reżyser.

Bez dwóch zdań - najlepszy reżyserski tercet w USA na chwilę obecną. Dorzuciłbym tu jeszcze Denisa Villenueve'a.

Odpowiedz
O i z tym się zgodze :) jeszcze wyrzucić Saulniera i zamiast niego dać Peela, będzie git.
Nad Sheridanem też bym się zastanowił. To na pewno jeden z najsolidniejszych obecnie twórców konkretnego gatunku kina, ale...czy jest to ciekawy reżyser? No nie wiem, raczej żadnej pomysłowej, oryginalnej i fascynującej wizji do przedstawienia nie ma. On po prostu świetnie kręci utarte i znane schematy.

Odpowiedz
Cytat:On po prostu świetnie kręci utarte i znane schematy.
I to go czyni ciekawym rezyserem. Sto razy bardziej wolę kogoś, kto kręci konkretne, mocne, nawet zanurzone w schematach, ale szczere kino, niż jakiegoś uważajacego się za wielkiego artystę niedojdę z AMBICJAMI (vide Aronofsky czy Nolan).

Peele lepszy od Saulniera? Może zaczekajmy na jego drugi film? Bo ten pierwszy, przy całej mojej sympatii, był potwornie przehajpowany.

Odpowiedz
ja rozumiem, że nabijanie sie i nie lubienie Nolana jest popularne i fajne, ale serio..niedojda? Czym bycie niedojdą się w ogóle u niego przejawia?
Lubię Nolana, ale jestem świadom pewnych ułomności jego filmów, nie sposób się również nie zgodzić, że kreuje się faktycznie trochę na wielkiego artystę i reżysera dla wymagającego widza, ale też nie przesadzajmy. Już przy Aronofskym nie będę się kłócił bo gość faktycznie co film to próbuje być wizjonerem i drugim Lynchem w zdecydowanie bardziej irytujący sposób niż Nolan.

Zresztą to też kwestia gustów. Zawsze będę wolał twórców którzy chociaż próbują powiedzieć coś ważnego i nowego w jakiś oryginalny sposób (nawet jeśli ostatecznie przesadzony czy pretensjonalny), eksperymentując i nie uciekając do utartych szablonów. Ewentualnie wezmą prostą i znaną historię (McDonagh) by opowiedzieć głębszą, ważniejszą historię którą zapamiętam na dłużej. Nie tylko dlatego, że była brutalna i miała kilka ociekających epickością scen.

Co do Saulniera to ja kompletnie nie czaje fenomenu "Green Room". Wcześniejszy film reżysera spróbuje nadrobić, ale też wygląda na równie średni (w odróżnieniu od bardzo ciekawie zapowiadającego się "Hold the Dark"). Jeśli porównać GR z "Get Out" to film Peela bije tamten na głowę we wszystkim, od kreacji klimatu przez scenariusz po świetny finał. Jest zdecydowanie ciekawszy, lepiej zrobiony, oryginalniejszy, przepełniony pomysłem i energią reżysera. Żeby całkowicie nie schodzić z tematu zaznaczę, że już jednak "Blok 99" zdecydowanie stawiam ponad "Get Out". To jest dla mnie przykład filmu który pomimo schematyczności i braku jakiegoś unikalnego pomysłu jest fascynujący, hipnotyzujący i intrygujący, wciąga i nie pozwala się oderwać nawet na moment od ekranu. Zahlera tutaj faktycznie momentami dorównuje najlepszym.

Odpowiedz
Ja też nie czaję fenomenu Green Room, bo nie ma żadnego fenomenu Green Room. Dziwi mnie tylko zestawianie Peele'a z Zahlerem, Saulnierem i Sheridanem, czyli twórcami, których spokojnie można wrzucić do jednego worka, bo każdy z nich kręci pełne przemocy, surowe kino, opowiadane bez fajerwerków i reżyserskich wygibasów. Peele w tym gronie pasuje jak pięść do nosa. Ciekawy świeży reżyser to również Chazelle, ale nikt o zdrowych zmysłach nie wymieniłby go obok ww. trójki.

Odpowiedz
"Dragged Across Concrete" pod ostrzałem. Nowy film Mela Gibsona "rasistowską fantazją prawicy"?

Zahler w swoim filmie "rozkoszuje się przemocą", która dotyka w szczególności kobiety i mniejszości etniczne. Reżyser ukazuje m.in. sceny, w których córka głównego bohatera jest nękana przez czarnoskórych w drodze do szkoły. Co więcej, postać Gibsona obawia się, że jego dziecko zostanie przez nich kiedyś zgwałcone; obiecuje nawet przenieść rodzinę do lepszego sąsiedztwa, gdzie mieszkać będą wyłącznie biali.

– Nigdy nie myślałam, że jestem rasistką, dopóki nie zamieszkałam w tej okolicy – mówi w jednej ze scen żona bohatera, a on jej przytakuje.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon