Hm, jeśli akcja miałaby dziać się współcześnie, to przygody Hurley'a i Bena na wyspie też nie byłyby najgorszym rozwiązaniem. :)
16-05-2012, 19:07
|
LOST (ABC, 2004-2010)
|
|
Piąta seria była całościowo dużo lepsza, niż czwarta. Szkoda tylko że prawie wszystkie wątki które zostawiła otwarte na ostatni sezon zostały w nim tak koncertowo zaprzepaszczone.
Hm, jeśli akcja miałaby dziać się współcześnie, to przygody Hurley'a i Bena na wyspie też nie byłyby najgorszym rozwiązaniem. :) 16-05-2012, 19:07
Nie ma co przesadzać, bo to nie jest tak, że "to nic nie ma sensu". Tam ciągle jest historia, która się kończy, tylko po prostu okazała się byc mniej złożona i inteligentna, niż się wydawało. To nie jest zły serial w żadnym razie, ale nie jest też arcydziełem, którym z łatwością mógłby się stać.
Inna sprawa, że przykro mi, że niektórzy mają możliwość oglądania go dopiero teraz. Ten serial to było wydarzenie. Moc jego tkwiła w tym rozkładaniu go na czynniki pierwsze, a przynajmniej jej część. Tego się nie da powtórzyć przy oglądaniu serialu na DVD, po jego zakończeniu. Częścią przeżywania było oglądanie nowego odcinka, zastanawianie się nad fabułą i czytanie nowych analiz. Dla mnie, pomimo że okazał się ostatecznie zawodem, ten serial zawsze będzie wyjątkowy. Przy tym, tak jak mówię, wcale nie jest złym serialem - to dobra przygodówka ze zmarnowanym głębszym potencjałem. 17-05-2012, 00:26
LOST I-V jest fenomenalny. I tak należy traktować ten serial, za zakończenie przyjmując scenę z Juliet i bombą. Dla dobra serialu i własnego.
17-05-2012, 15:21
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 23-06-2012, 06:47
Dobry tekst. Fajnie pokazuje, jak ludzie wymyślają sobie masę niepotrzebnych pytań, a potem mówią, że twórcy byli głupi i serial był głupi i serial jest zły. :) Ale tak to jest, jak się robi historie, gdzie są tajemnice to ludzie w końcu zaczną wymyślać sobie tajemnice sami.
Cytat:How did Desmond's monk know Eloise?:) 23-06-2012, 18:14
Czytam bloga tumblerowego z jeszcze większa ilością odpowiedzi odnośnie LOST (m.in. skąd wiadomo, że Jack stał się nowym Dymkiem) i mam coraz większą ochotę odświeżyć sobie ten serial. I chyba tak trzeba będzie zrobić. :)
http://lostanswers.tumblr.com/ 25-06-2012, 07:49
Byłoby to świetne rozwiązanie (aż zachciało się nowego sezonu). Ale wątpię, żeby twórcy w sezonie 6 aż tak daleko się zagłębiali w proces twórczy scenariusza :)
-- Laozi 25-06-2012, 10:33
Masz na myśli, że Jack - Dymek to byłoby świetne rozwiązanie? Ale to jest świetne rozwiązanie i ma sens to, co pisze o tym gość z tumblera i cracked.
Problemem z brakiem satysfakcji odpowiedziami z LOST było to, że niektórzy (ja zresztą poniekąd też) oczekiwali, że nauka będzie odpowiedzią, podczas gdy przez cały serial mieliśmy starcie Nauki i Wiary. O ile w piątej serii tryumfowała Nauka, tak w końcu wygrała Wiara (tj. Magia). I ja, teraz, patrząc na to z tej perspektywy czuję się bardziej zadowolony finałem. Do tego gość bardzo sensownie odpowiada na pytania, które mają widzowie LOST (plus, mozna mu zadawać własne). Dlatego mam tym większe chęci by odświeżyć serial. 25-06-2012, 11:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2012, 11:09 przez Gal Anonim.)
Ależ ja nie mam zarzutów co do ostatecznej fantazyjności serialu (od początku to nie była zwykła przygodówka). Ogólnie koleś bardzo fajnie pisze (z resztą to Cody z Cracked) i rzeczywiście ma to sens wszystko. Nie świadczy to jednak o tym, że twórcy tak samo przemyśleli scenariusz jak on. Jak szukasz konkretnego rozwiązania za pomocą dostępnych rozwiązań, w końcu coś z nich uklecisz. On szuka logiki, ale niektóre aspekty sobie dopowiada. Przecież gdyby to wszystko było prawdą, twórcy dawno by sami się tym pochwalili w obronie 6 serii, podczas po-serialowych dyskusji lub na zasadzie "hej, jestem Lindelof - paczaj jaki głęboki serial napisałem".
Nie zmienia to faktu, że ma świetne pomysły i potrafi je dobrze doprawić argumentami. Na pewno lepiej niż sami scenarzyści, którzy pod koniec nie prowadzili zbyt uczciwej gry z widzami. Dlatego przydałby się jeszcze jeden sezon na zamknięcie wątku Wyspy oraz samego serialu, który nie powinień się kończyć mdliwą ckliwością, a raczej pozostawić w tym niepokojącym, ciekawym lostowym niedopowiedzeniu.
-- Laozi 25-06-2012, 11:26 (25-06-2012, 11:26)Hitch napisał(a): Przecież gdyby to wszystko było prawdą, twórcy dawno by sami się tym pochwalili w obronie 6 serii, podczas po-serialowych dyskusji lub na zasadzie "hej, jestem Lindelof - paczaj jaki głęboki serial napisałem".Raz, że Lindelof podlinkował jego blog na twitterze, podpisując, że to nie jest nikt od niego, ale pisze mądrze. A dwa, że twórcy nie zawsze lubią się tak popisywać wprost - vide David Chase, który do dziś nie chce wyjaśnić jednoznacznie zakończenia The Sopranos. W jego tekstach nie ma za bardzo dopowiadania z wiedzy poza serialowej. Nie przypominam sobie nic, co musiałby tłumaczyć wiedzą 'poza źródlową'. Nawet to, że Jack jest Dymkiem opisuje opierając się bezpośrednio na tym, co zobaczyliśmy w serialu. Jego argumenty opierają się albo na tym, co było w serialu, a widzowie nadmiernie komplikują bądź zapominają; albo na zwykłej ludzkiej logice. A jakieś tam lostowe niedopowiedzenie zostało - do dopowiedzenia sobie tym, co już otrzymaliśmy. Wyspa to Życie, Śmierć, Bóg, Przeznaczenie, Siła Stwórcza. Nie jest na pewno po prostu zwykłym kawałkiem ziemi nasączonym elektromagnetyczną siła. Nie wiem, cóż można o niej wiecej powiedzieć i pokazać. Według mitologii serialu będzie istniala jeszcze długo, długo. Prawdopodobnie do końca (wszech)świata. Patrzac na te odpowiedzi, twórcy stosunkowo umiejętnie wybrnęli z odpowiadania na pytania przy okazji zostawiając własnie tę lostową tajemnicę, którą po prostu wielu uznaje właśnie za to - pustą tajemnicę dla samej tajemnicy. A tak nie jest. 25-06-2012, 11:35
Podlinkował, bo co niby innego miał zrobić? Nie mógł zaprzeczyć, bo wtedy musiałby podać swoje rozwiązania, które za pewne są kretyńskie (patrz "Prometeusz"). Nie mógł też bezpośrednio potwierdzić wszystkiego, bo wtedy Ridleye Scotty woleliby scenariusze Cody'ego, nie jego. Napisał he's clever, bo jest. Znalazł sens, którego tam nie było, a był bardzo potrzebny ALBO znalazł sens, który tam był, ale został utrudniony w odbiorze przez złe rozkładanie nacisku na wątki i kiepskie scenopisarstwo z końcówki serialu.
-- Laozi 25-06-2012, 11:44
ALBO znalazł sens tam, gdzie miał go znaleźć. :) Jego odpowiedzi brzmi zbyt sensownie, a niektóre rzeczy po prostu nie wymagają powiedzenia nachalnie wprost.
25-06-2012, 12:10
Powtórzyłeś część po ALBO innymi słowami :)
Pamiętaj, że wiele wpisów zaczyna słowami w stylu "choć w serialu nie było to pokazane, uważam że...". Mówię - koleś jest spoko, napisał spoko rzeczy i byłoby spoko gdyby to wszystko było faktami. Spoko też by był nowy, dla odmiany, dobry sezon, bo szósty z paroma wyjątkami, jest po prostu do dupy. Nie przez samą historię, ale kapuściany scenariusz, który ledwo się kupy trzyma (albo bardzo blisko - zależy jak spojrzęć :))
-- Laozi 25-06-2012, 12:19 (25-06-2012, 12:19)Hitch napisał(a): Powtórzyłeś część po ALBO innymi słowami :)Nie, nie. Ty napisałeś, że to złe rozkładanie nacisku na wątki i kiepskie scenopisarstwo z końcówki serialu., a ja Tobie odpowiadam, że niektóre rzeczy może właśnie miały być tak porozkładane - nie nachalnie na przodzie, nie wyeksponowane, tylko do pomyślenia i poszukania. Ja wiem, że teraz przy okazji Prometeusza się mówi, że Lindelof lubi pytania bez odpowiedzi dawać (i może tak być w filmie Scotta), ale akurat w przypadku LOST wydaje się, że odpowiedzi są. Cytat:Pamiętaj, że wiele wpisów zaczyna słowami w stylu "choć w serialu nie było to pokazane, uważam że...".Konkrety, bo ja nie kojarze zbyt wielu takich odpowiedzi. :) Właściwie to nie kojarze żadnej, ale dla asekuracji, jakbyś coś znalażl, mówię, że nie pamiętam zbyt wielu. ;) Wręcz przeciwnie - gość wypowiada się z zaskakująca pewnością siebie na temat serialu. Cytat:Spoko też by był nowy, dla odmiany, dobry sezon, bo szósty z paroma wyjątkami, jest po prostu do dupy. Nie przez samą historię, ale kapuściany scenariusz, który ledwo się kupy trzyma (albo bardzo blisko - zależy jak spojrzęć :))Problemem szóstego sezonu jest scenariusz, ale nie dlatego, że nie trzyma się kupy (bo własnie mowa o tym, że jednak chyba się trzyma :)), tylko dlatego, że ma słabe tempo i ma sporo odcinków nudnych, które mozna byłoby skondensować bez straty na historii. 25-06-2012, 12:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2012, 12:30 przez Gal Anonim.)
To może odpowiem w stylu Cody'ego aka Scientist od LOST Answers. :)
Do czego była potrzebna Iliana? Iliana była potrzebna do złapania Sayida i zaprowadzenia go na lot Ajira 316, który dostał sie na Wyspę. Następnie miała pomóc zająć się Człowiekiem w Czerni, chronić Kandydatów i uratować Wyspę. :) 25-06-2012, 12:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2012, 12:45 przez Gal Anonim.)
Jej plan powiódł się w 100%, no chyba że oglądaliśmy dwa różne alternatywne zakończenia serialu :)
-- Laozi 25-06-2012, 13:09
Żaden tumblr i najlepsze nawet teorie nie zamaskują faktu, że szósty sezon to gówno, dno i dowód na brak pomysłu na zamknięcie czegoś, co mogło być wybitne w 100%, a było takie tylko w 5/6 :)
Problemem LOSTa nie jest brak odpowiedzi, ale sensu. Tego oczekiwałem, a dostałem coś zgoła innego. 25-06-2012, 15:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2012, 15:56 przez Mierzwiak.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Glina (TVP, 2004-2008) | shot | 164 | 31,132 |
17-03-2026, 13:29 Ostatni post: shamar |
|
| Friends (NBC, 1994-2004) | Mefisto | 307 | 75,657 |
04-03-2026, 20:43 Ostatni post: Bucho |
|
| Downton Abbey - serial (ITV, 2010-2015) i filmy (2019 i 2022) | patyczak | 126 | 30,709 |
26-11-2025, 08:20 Ostatni post: simek |
|
| Deadwood - serial (HBO, 2004-2006) i film (2019) | dillinger | 339 | 95,255 |
21-03-2025, 18:10 Ostatni post: slepy51 |
|
| Justified (FX, 2010-2015) | Luis Cyfer | 141 | 32,717 |
16-09-2023, 16:40 Ostatni post: michax |
|
| Oficer (TVP, 2004-2008) | Hitch | 12 | 3,931 |
14-09-2019, 10:29 Ostatni post: Capt. Nascimento |
|
| Shameless (2010) | nawrocki | 7 | 3,858 |