Masters of the Air (2024) Apple TV+
(06-12-2023, 18:53)simek napisał(a):
(06-12-2023, 18:08)Scheckley napisał(a): No niestety za mało maszyn z epoki na chodzie więc jest jak jest. 
Pytam jako zupełny laik: nie da się wziąć jakiegoś nowszego samolotu i obkleić, zmodyfikować go tak, żeby przypominał te z II WŚ? Serio we współczesnej kinematografii jesteśmy skazani albo na 100% realizmu i latanie 80 letnimi maszynami albo na festiwal CGI? 
Zbudować kilka sztuk od zera.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
(06-12-2023, 18:53)simek napisał(a):
(06-12-2023, 18:08)Scheckley napisał(a): No niestety za mało maszyn z epoki na chodzie więc jest jak jest. 
Pytam jako zupełny laik: nie da się wziąć jakiegoś nowszego samolotu i obkleić, zmodyfikować go tak, żeby przypominał te z II WŚ? Serio we współczesnej kinematografii jesteśmy skazani albo na 100% realizmu i latanie 80 letnimi maszynami albo na festiwal CGI? 
 Pewnie się da, ale wtedy od razu rosna koszty ubezpieczeń plus powtarzanie ujęć jest czasochłonne. Tutaj widać, że po prostu poszli na kompromis i dali dużo CGI, żeby było wygodniej kręcić sceny bitewne. Co do nasycenia kompem to niestety nie każdy jest Nolanem - zresztą jego Dunkierka wypadała bardzo "ascetycznie" pod względem scen zbiorowych. No, ale poczekamy do przyszłego roku. Mi tam sceny na ziemi i w prawdziwej scenografii się podobały. 

Odpowiedz

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ten klip potwierdza tylko to, co widać w zapowiedziach - technicznie ten serial będzie trącił plastikiem na kilometr. Coś jak Midway z 2019 Emmericha.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ohoho chyba jeden z pilotów trafi do Sowietów - tak wynika z openingu.

Odpowiedz
Uwielbiam Kompanię Braci i Pacyfik bo tam nie ma właściwie słowa o Sowietach. Łatwiej zapomnieć jak bardzo przegraliśmy i jak do dzisiaj trzeba walczyć z krzywym, pojałtańskim spojrzeniem na IIWŚ (skutecznie zwalczyło to we mnie zainteresowanie tą wojną). Okazuje się, że faktycznie Sowieci przetrzymywali amerykańskich pilotów, którzy z jakiegoś powodu wylądowali po ich stronie frontu. Zdaje się wszyscy zostali zwróceni. Jestem pewny, że zadbają by te wątki były ukazane "poprawnie" i dyplomatycznie, żeby nie drażnić rosyjskiego widza.

Odpowiedz
3 do 1, że dzielny Amerykanin dołączy do Armii Czerwonej by bić nazistów.

Kurczę w sumie to chyba za bardzo jedzie się na ten serial tutaj, nie wiem w sumie czy zasadnie czy nie, ocenię to po całości. Póki co wieje typową amerykańską agitką o sprawiedliwej wojnie przeciwko siłom zła itp. Chciałbym, żeby było inaczej, "Pacyfik" mi się podobał pomimo tego, że według niektórych odstawał od "Kompanii braci", niemniej był dobry jako oddzielne dzieło.

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Jutro premiera.

Odpowiedz
Jestem po seansie dwóch pierwszych odcinków i w sumie... Podobały mi się, ot tak po prostu. Chyba też czekałem na taki w gruncie rzeczy prosty serial, bez zbytnich udziwnień, który ma do opowiedzenia historię pewnej grupki żołnierzy i pilotów w trakcie II wojny światowej. Czuć w tym klimat wcześniejszych produkcji o II WŚ Spielberga i Hanksa. Muzyka przywodzi w myśl "Kompanię braci", zdjęcia bdb. Co do CGI to niestety tak jest i czasami je widać, ale gdy wciągnię się w historię to raczej nie przeszkadza w seansie. Austin Butler gra swoim głębokim głosem i wypada póki co tylko ok, dużo więcej ma do zagrania grający Johna "Bucka" Egana Callum Turner, który czasami nieco szarżuję, ale kradnie przy tym każdą scenę, w której się pojawia. Dobrze wypada też Anthony Boyle w roli nawigatora Crosby'ego i i Barr Keoghan w roli Biddicka. Reszta ekipy aktorskiej gra też dobrze i chyba też po prostu czeka na swój "moment".

BTW oglądając serial uświadomiłem sobie, jak dobrze obejrzeć be jakichś specjalnych artsy-fartsy udziwnień i tego całego pierdololo towarzyszącego niektórym współczesnym serialom. Ot ludzie wykonują swoje zadanie, które jest cholernie trudne, wymaga specjalistycznej wiedzy a przy tym jest śmiertelnie niebezpiezne. Nie wiem jak inni ale seans dał mi prawdziwą satysfakcję.

BTW gigantyczny plus za przedstawienie całej naziemnej logistyki, naprawiania samolotów, załadunku bomb itp. Super sprawdza się też szczegółowa scenografia jeśli chodzi o wnętrza bombowców, czuć po prostu, że B-17 to niezły skomplikowany w obsłudze behemot.

Póki czekam na następnę odcinki, jak dla mnie Hanks i Spielberg dostarczyli.

Odpowiedz
Jak dla mnie serialowa wersja "Ślicznotki z Memphis".

Taka "klasyczna Druga Światowa" w oldskulowym duchu.

Na razie - podoba mi się :p

Odpowiedz
I ja jestem na tak, trzeba tylko przymknąć oko na cgi, bo w kilku ujęciach naprawdę razi. Kiedy jednak akcja przenosi się do wnętrza samolotów, jest już dużo lepiej - ciasne, klaustrofobiczne wnętrza, do tego lodowato wręcz zimne (odmrożeń się nie spodziewałem, totalnie o tym nie myślałem, a przecież wszystko dzieje się w cholerę wysoko, przecież to powinna być oczywistość), a od śmierci dzieli tylko kawałek blachy.

Fajne to, naprawdę fajne, ale... to nie jest Kompania, nie Pacyfik. Władcy to nie jest serial lepszy czy gorszy, bo jest po prostu inny. Zamiast spadochroniarzy czy marines znajdujących się praktycznie na terenie wroga i cały czas narażonych na mniejsze lub większe niebezpieczeństwo jest tutaj załoga (i personel naziemny, no), siłą rzeczy więc wszystko skupia się na bezpiecznym lub nudnym pobycie w bazie, gdzie można chlać, żreć, śpiewać albo robić wyścigi na wygranych rowerach i w przestworzach, gdzie o śmierć jest bardzo łatwo. Siedzą na dupie - lecą na misję - wracają albo i nie - siedzą na dupie. Czy to się później zmieni, nie wiem, ale patrząc na czołówkę (przestylizowana imo, najgorsza z tych trzech seriali) chyba tak...

Odpowiedz
Bucka chyba zestrzelą i trafi do Sowietów, a Bucky trafi do niewoli (?).

Czołówka spoko do pewnego momentu, bo jest po protu troche za długa i sprawia wrażenie kolejnego trailera.

Odpowiedz
(28-01-2024, 10:53)raven.second napisał(a): Fajne to, naprawdę fajne, ale... to nie jest Kompania, nie Pacyfik. Władcy to nie jest serial lepszy czy gorszy, bo jest po prostu inny.
Nie udawajmy strachliwych recenzentów: porównywać jak najbardziej można, bo trudno o większe podobieństwo tematyczne niż w tych trzech produkcjach. Władcy to serial z niższej półki niż Kompania i Pacyfik, ale i tak, jak na dzisiejsze czasy to nie ma co narzekać i jest się z czego cieszyć, bo jest po prostu solidnie.
Podobnie jak przedmówcy doceniam szlachetną prostolinijność historii: bez cudowania i udziwnień, zwyczajna opowieść z II WŚ.

Odpowiedz
A patrząc na trzeci odcinek to jest nawet bardziej niż solidnie. Praktyczna sama akcja w powietrzu :)

Odpowiedz
zaiste solidna produkcja ale po tym trzecim odcinku brakuje mi jednej rzeczy względem BoB/Pacyfic, a mianowicie "życia" bohaterów. Ledwie rozpoznaję trzy postaci, bo akurat te coś mają do odpowiedzenia. W drugim odcinku narratorem jest nawigator, ale ogólnie ta narracja pojawia się i znika bez przyczyny. Fajnie jak jest, nie fajnie jak znika. W trzecim odcinku odczuwałem brak wiedzy, gdy kolejne forty spadały, załogi wymieniają nazwiska i nic mi to nie mówi. Od strony akcji to na razie najwięcej chłopaki mają awarii w tych fortach, dziwne to.

Pierwszy odcinek trwa prawie 1h, trzeci 48 minut, przy tym intro ma około 3 minut, tak krótko coś się robi.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Cytat:Ledwie rozpoznaję trzy postaci
To też wina tego, że większość czasu siedzą w maskach, kurtkach i pilotkach, więc i twarze są pozasłaniane, i głosy bywają zniekształcone.

Odpowiedz
yeah, right. Tylko dość często personel pokładowy zwraca się nickiem/nazwiskiem więc delikatnie rzecz ujmując dali ciała twórcy, bo poza wprowadzeniem do kantyny na początku E1 większość ludzi się nie pojawia. Mamy chlejusa Bucka, Buckiego, Crobsyego: ta trójka jest dobrze przedstawiona. A reszta potem chowa się w maskach, choć mało ich ogólnie było.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
w 4 odcinku brak akcji - paradoksalnie jest to na razie najlepszy odcinek. Postacie są rozwinięte, wątki pełne, czuć już stawkę i pojawiają się jakieś żywe emocje. Niestety, odcinek jest znów krótki: 40 minut to jest kpina!

Odpowiedz
Cytat:pojawiają się jakieś żywe emocje
Prawda. Im dalej, tym lepiej i bez akcji dzieje się naprawdę sporo. Tutaj Joanna Kulig i rozmowa, jak bardzo nienawidzi Niemców i zasłużyli na wszystko oraz skacowany Buck na przepustce, tam Helen z Czerwonego Krzyża i nowi piloci, potem Belgia i Francja i resztki załogantów... takiego życia naprawdę tutaj brakowało.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon