Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel
To akurat było do Kuby :) Na więcej niż standardowe sceny usunięte bym nie liczył.

Swoją drogą ciekawe jak będzie z wydaniem UHD, ostatnio to taki wyznacznik tego jak bardzo film flopnął. Nie dostało go Live By Night ani Cure For Wellness. Czekam na zapowiedź wydań TDT :)

Odpowiedz
Czy ja dobrze zrozumiałem świat tego filmu?
Chodzi o to, że kilka wymiarów spaja jakaś wieża, którą mogą zniszczyć uzdolnione umysłowo dzieci, do czego dąży jakiś potężny kolo (i jego armia orków-przydupasów) a któremu to przeciwstawia się jakiś... rewolwerowiec?

To jak z takiego materiału mógł wyjść dobry film? :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Shamar po raz enty w tym temacie...lore, geneza etc. nie mają NIC wspolnego z książką.
Nawet znaczenie Wieży i misja Rolanda.

Odpowiedz
(20-10-2017, 19:24)shamar napisał(a): Czy ja dobrze zrozumiałem świat tego filmu?
I tak, inie. Tak, bo opisałeś to co jest w filmie. Nie, bo bełkoczesz tak samo jak jego twórcy :)

Odpowiedz
Serial będzie rebootem? Nie może być :)

https://www.comicbookmovie.com/sci-fi/the-dark-tower-tv-series-may-completely-reboot-the-franchise-after-the-movie-flopped-a154716

Moim zdaniem nie będzie bo... nie powstanie. Nawet jeśli, jakimś cudem, to i tak zdechnie po pierwszym sezonie.

Odpowiedz
Widzę że to jakaś moda. Assasin's Creed też postanowili osadzić w telewizji i odciąć się od filmu z Fassbenderem. Przynajmniej tak twierdzili kiedyś. Moim zdaniem to dobry ruch, jeżeli to co przeczytałem o książce Kinga jest prawdą (jej samej okazji nie miałem poznać). Największymi zarzutami filmu jest skrócenie i spłycenie fabuły pierwowzoru, serial pozwoli im rozwinąć wszystkie wątki. 

Odpowiedz
Co mi po tym serialu :( Mroczna Wieża (książka) to jest epickie arcydzieło, które powinno być ekranizowane z myślą o największym ekranie. Film o którym mowa w tym wątku, nie ma nic wspólnego z książką. Jest to jedno z moich największych kinowych rozczarowań w tym roku. Widz nie ma czasu dobrze poznać tych bohaterów, więc nie ma żadnych szans żeby ich polubić. Książkowy klimat jest ledwo wyczulany, coś tam czasami majaczy, że to faktycznie ten świat, który tak wciąga ma kartach powieści, ale tutaj jest zupełnie nieprzekonujący.

Miałem wrażenie, ze twórcy wstydzili się książki i stąd te wszystkie zmiany. To jest straszny błąd, bo psychodelia tych książek to według mnie ich największa zaleta. Tam jest wszystko, fantasy, sci-fi, western, horror, dramat... albo się to kupuje w całości albo w ogóle. Nie może być tak, że sobie wybierzemy tylko to co nam się podoba a resztę olać. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że kiedyś znajdzie się jakiś pasjonat-filmowiec-wizjoner w typie Petera Jacksona, który przełoży magię tych książek na ekran.

Ja bym to chciał widzieć tak (jeśli już nie mogą zekranizować każdej książki osobno):

Pierwszy film: Roland i Powołanie Trójki
Drugi: Ziemie Jałowe
Czarnoksiężnik i kryształ - to jest największy problem... albo jako serial, albo seria flashbacków, które pojawiają sie w każdej częsći filmu i odsłaniają historię Rolanda i Susan
Trzeci film: Wilki z Calla i część akcji z Pieśni Sussanah
Czwarty: Mroczna Wieża finał (też z elementami pieśni Susannah) ale okrojona o niektóre wątki i postaci.

... i każdy film po 180 minut + edycje specjalne na UHD po 5 godziń każda ;)

A tak naprawdę żeby to wszystko miało sens to powinni nakręcić jeszcze osobno Bastion i Miasteczko Salem. A nowe TO powinno mieć więcej Wieżowych akcentów ;) I wtedy wszystko sie ładnie łaczy jak u Marvela i mamy King Expanded Universe na dużym ekranie ;)
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Bastion nie jest konieczny, Salem już bardziej.
Serial to 100x lepsza forma od kina dla tej franczyzy, zwłaszcza jakby zabrało sie za to HBO. Do kina nadaja sie jak juz oderwane historie np. "Bitwa o Jericho"

Odpowiedz
Ja bym wykorzystał Bastion do rozbudowania postaci Flagg'a. I wtedy gdy pojawia sie w śweicie pośrednim to już wiemy, że stawka jest wysoka i mamy do czynienia z potężnym przeciwnikiem.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Robienie King Universe tak mocno splecione ze sobą jest złym pomysłem. Bastion i Wieże mógłby fakt, łączyć jeden aktor, ale uzależnianie jednej serii od drugiej...meh.

Matthew jak dla mnie powinien grać Bastionowego Flagga, który jest tam zresztą znacznie potężniejszy i ciekawy, tylko spieprzony pod koniec.
A stawka wysoka jest i wystarczy pokazać wydarzenia z Tull by to zrozumieć. Człowiek w Czerni w Wieży nie potrzebuje zadnego wprowadzenia a wrecz otoczka tajemnicy działa znacznie lepiej w Wieży niż w Bastionie gdzie na mocy całej postaci mocno kładzie sie cieniem finał a Adwersarz najciekawszy jest w...dialogach innych ludzi o nim.

Bastion jest materiałem na nowa trylogie, Wieża to definitywnie serial.

Odpowiedz
http://bloody-disgusting.com/tv/3485319/dark-tower-tv-series-found-home-amazon/

Amazon co wymiotka. Ostatnie tygodnie to zgarniają wszystko do siebie.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Im się skończy kasa zanim wezma sie za produkcje czegokolwiek. Ciekawe jaka ekipie zbierają.

Koło Czasu? Czekam na przejecie Kronik Wampirow i Czarnej Kompanii.

Odpowiedz
(24-02-2018, 17:35)Pelivaron napisał(a): http://bloody-disgusting.com/tv/3485319/dark-tower-tv-series-found-home-amazon/

Amazon co wymiotka. Ostatnie tygodnie to zgarniają wszystko do siebie.
Nie wiem czy w przypadku tego akurat tytułu jest się czym chwalić :) No chyba że ignorują ten kinowy paździerz (włącznie z jego obsadą, tak byłoby najlepiej) i biorą się za adaptację powieści Kinga z prawdziwego zdarzenia.

Odpowiedz
Sądzę, że sporym blędem byłoby jakiekolwiek wiązanie serialu z filmem Arcela i jestem pewien, że w Amazonie są tego świadomi. Myślę, że podążą podobną drogą co twórcy GoT, czyli adaptacja tom po tomie, materiału mają co najmniej na pięć sezonów.

Odpowiedz
No ja sobie nie wyobrażam niczego innego. Mam nadzieję, że Amazon całkowicie odetnie się od tego paździerza kinowego. Obsada oczywiście mogłaby zostać, ale jest to wątpliwe w sytuacji, gdy Amazon decyduje się na coś całkowicie nowego.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Wystarczy, że Bezos sypnie kieszonkowe ze swojego majątku i Amazon może produkować do usranej śmierci te seriale :P
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Niech poprawią ten miscast Elby w roli Rolanda.

Odpowiedz
Elba jest ZAJEBISTYM wyborem do roli Rolanda i będe tego bronił zawsze. Ale w filmie grał on zupełnie oderwanie od scenariusza i fatalnie napisanej postaci, probujac byc Lutherem, ale bez wsparcia w postaci znakomicie napisanego bohatera. Gdyby ktoś mu napisal dobry skrypt, rezyser by ogarnial to to mogłaby być wielka rola. Podobnie Matthew. Scenariusz i Arcel popsuli świetnie dobranych aktorów.

Ale niech wywalą wszystko w diabły i sciągna ogarniętych ludzi. Obawiam sie ze sprobuja pociagnac pomysł z adaptacja tylko IV tomu i komiksów a to byłoby dość rozczarowujące.
Nowy Roland? Aragorn najlepiej. Do roli Flagga nie mam kompletnie żadnego faworyta bo Matthew był dla mnie najlepszym możliwym wyborem. Czas pokaze co z tego wyciągną.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon