The Hurt Locker (reż. Kathryn Bigelow)
"Pluton" wojny irackiej? Na pewno psychologicznie mocny i realistyczny. Na pewno formalnie bezbłędny. Na pewno świetnie wyreżyserowany przez Bigelow. Na pewno najlepszy dotychczas film o wojnie w Iraku. Ale uderzony w twarz nie zostałem. Na pewno nie ma takiej siły rażenia jak "Walc z Bashirem", który również był skupiony na tłumieniu w sobie samym wojny niż politycznemu rozstrząsaniu jej zasadności lub bezzasadności. Ale Bashir - może ze względu na swój surrealizm - bardziej mnie dotknął, więcej myśli po głowie kołatało. Film Bigelow trochę po mnie spłynął, nie wiem dlaczego, bo trudno sie przecież do czegoś przyczepić - jest nieomal perfekcyjny. Może to ze względu na wcześniejsze obcowanie z "Generation Kill", "Redacted" de Palmy, "Battle for Haditha", które powiedziały praktycznie o tym samym?
jednak 8 się należy

Odpowiedz
desjudi napisał(a):Na pewno psychologicznie mocny i realistyczny.
Psychologicznie mnie nie obszedł, może właśnie przez brak realizmu na rzecz komiksowej postaci kowboja rujnującej ten film.

desjudi napisał(a):Na pewno formalnie bezbłędny.
Aye. Dlatego oskar za reżyserię mnie jakoś nadmiernie nie zaboli (chociaż oceniając wyczucie i skalę przedsięwzięcia, jak i subiektywny odbiór "Avatar" jest u mnie znacznie wyżej). Zaboli mnie natomiast jak Hurt Locker zgarnie rycerzyka za film.

Odpowiedz
Wojna jest pokazana dość wiarygodnie, są nieprzewidywalne sytuacje, zginąć mogą nie tylko żołnierze, ale też cywile, niektóre sceny rozbrajania bomb trzymają w napięciu. U bohaterów widać strach i obawę o życie swoje i kolegów, ale mimo to bohaterowie są uzależnieni od wojny, nie mogą bez niej żyć, o czym świadczy chociażby motto na początku filmu. Powodzenie ich misji zależy nie tylko od umiejętności, ale też od szczęścia. Amerykanie krzyczą, czasem strzelają bezmyślnie, a ludziom, których uważają za wrogów każą klękać, by pokazać swoją wyższość. Niektóre sceny są głupie i niepotrzebne, np. zabawa w "ujeżdżanie Murzyna" - po co to było? - żeby pokazać, że Amerykanie to dzikusy? Film ogląda się bezboleśnie, ale moim zdaniem na Oscara nie zasłużył. Bigelow bardzo dobrze wyreżyserowała film, ale Cameron i Tarantino w swoich ostatnich filmach wykazali się większą inwencją i lepszymi pomysłami.

Odpowiedz
Nie urywa dupy. Ale to nie zmienia faktu, że to zajebisty film. Wyreżyserowany po mistrzowsku z dużą dawką emocji. Zwłaszcza podczas rozbrajania bomb. Generalnie większość scen jest nakręcona z dbałością o najmniejsze detale. Najlepszy film o wojnie w Iraku jaki do tej pory widziałem.
Dlaczego nie urywa dupy? Bo opowiada po prostu historię i nie sili się na jakieś daleko idące ideologiczno-filozoficzne wnioski. Nie dostajemy w twarz ostatnim dialogiem, sceną tylko poprostu film się kończy tak jak się zaczął- czyli misją rozbrajania bomb.
Czy zasługuje na oscara? Trudno powiedzieć bo nie widziałem IB oraz paru innych filmów z nominowanej 10. Na pewno to poważny kandydat i nie wkurzyłbym się gdyby dostał. Obraz mnie poruszył w jakiś sposób.
10/10 bo to film o odważnych amerykańskich żołnierzach a ja takie uwielbiam:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Cytat:Nie dostajemy w twarz ostatnim dialogiem, sceną tylko poprostu film się kończy tak jak się zaczął- czyli misją rozbrajania bomb.

A jak dla mnie ten film robi właśnie ostatnia scena. Od dialogu z dzieciakiem, i potem super ujęcie od glanów bohatera i Ministry w tle - fuck yeah!

Odpowiedz
To znaczy masz absolutną rację. Film robi ostatnia scena, lecz to nie jest jakiś kop w dupę, nie ryje beretu jakimś twistem, dialogiem jaka to wojna jest be i jak to smutne jest zabijanie biednych Irakijczyków tylko po prostu gość idzie rozbrajać bombę. Ostatni dialog z dzieckiem rzeczywiście dużo mówi i jest w swojej wartości zajebisty.
Bigelow ma większe jaja niż większość pseudo reżyserów w tym zapyziałym Holyłód. Cameron miał gust:P

Odpowiedz
Danus napisał(a):nie ryje beretu jakimś twistem, dialogiem jaka to wojna jest be
Nie musi. Twarz tego Irakijczyka i w ogóle cała ta akcja z rozbrajaniem bomby na jego ciele mówi więcej niż świetny twist czy dialog. Dla mnie to najmocniejsza scena z całego filmu, mocno oddziaływająca na mnie jako widza. Sekundy zapierdzielają jak shinkansen, twoje życie zależy od kolesia, który nawet nie mówi w twoim języku, w końcu okazuje się, że już to życie od niego nie zależy i zaraz będzie Koniec. Damn, wszystko w środku się przewraca.
22.04.2011

Odpowiedz
Danus napisał(a):Trudno powiedzieć bo nie widziałem IB oraz paru innych filmów z nominowanej 10.

dude, that's.... not cool, not cool at all - zamiast oglądać jakieś irackie bzdety czym prędzej nadrób IB :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
http://www.punkt44.pl/60368,the_hurt_locker_w_pulapce_wojny.html

Dziwna sprawa, co nie? Nagle DVD wyskakuje jak klaun z pudełka bez zapowiedzi.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz
Pisałem o polskim wydaniu w tym temacie, 15 stycznia ;)

Odpowiedz
40zł czyli mało premierowa cena, Guy Pearce wymieniony jako pierwszy... :)

Odpowiedz
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz

Odpowiedz
pierwszy-nie pierwszy... Standardem jednak jest wymieniać głównych aktorów a nie tych co występują przez 5 minut. Nawet jeśli ich występ to najlepsze 5 minut filmu :P

Odpowiedz
trochę to deblizm ze strony dystrybutorów, wytwórni że na wydaniach widnieja te nazwiska jako najbardziej eksponowane. Co z tego, ze najbardziej znane, lecz tak naprawdę mało istotne w stosunku do całego filmu.

Odpowiedz
No może nie debilizm, tylko taki chłyt materkindowy.

Odpowiedz
Ok, debilny chwyt marketingowy:P

Odpowiedz
Chwyt marketingowy polegający na przyciągnięciu klientów bardziej znanymi nazwiskami nie jest debilny, jest co najwyżej cwaniacki :)

Odpowiedz
A wystarczającym chwytem marketingowym nie jest przypadkiem:
"ileś tam nominacji do najbardziej prestiżowej nagrody filmowej?"

Odpowiedz
Danus napisał(a):trochę to deblizm ze strony dystrybutorów
A to wina dystrybutorów, że na stronie jakiegoś sklepu internetowego ktoś wklepał Guya Pearce'a jako pierwszego aktora z obsady? Na okładce polskiego DVD jest na szarym końcu, jego ryj na obrazku pojawia się w kolejności jako czwarty, po trzech głównych bohaterach, z kolei Fiennesa w ogóle nie wkleili:

[Obrazek: hurt-locker-p.jpg]

Ogólnie to wydaje mi się, że zdecydowanie przesadzacie z tą krytyką. Jeśli już coś krytykować to listę obsadową "The Hurt Locker" z oficjala Kino Świata:

http://www.kinoswiat.pl/dvd_hurt-locker.asp

Występują: Uma Thurman, Colin Firth, Jeffrey Dean Morgan, Isabella Rossellini

:lol:

Co ciekawe, w dziale 'Nowości' wszystko jest ok - http://www.kinoswiat.pl/dvd.asp
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon