The Shallows (2016)
Ładnie nakręcony przeciętniak, mocno rozciągnięty. Background nieco mdły, Liv daje radę, gore też się znalazło, ale ten film był tak przewidywalny, że jedynie końcówka na chwilę się wybiła z tych torów, ale koniec końców nawet wtedy przebłysk w formie nie nadał klimatu. Szczerze, to się nieco wynudziłem. Scena z jedzeniem kraba byłe mało sensowna, początek z kaskiem zbędny.

5/10
loading podpis...

Odpowiedz
Początek obiecujący, ale od momentu wdrapania się przez główną bohaterkę na deskę to już równia pochyła...
Głupoty:
A tak to w ogóle nie czułem zagrożenia, rekin walił CGI i
Zwykły średniak, raczej do pośmiania się ze znajomymi przy piwku, a nie jakiś tam godny kandydat do postawienia na półce z kultem Spielberga. 5,5/10 :P Dobrze, że odpuściłem kino.

Odpowiedz
Moją żona to miała spory polew z filmu, a najbardziej z mewy, i jak nigdy, komentowała każdą scenę, włączając to, że przewidziała wysłanie mewy po odsiecz, śmierć pijaczka, i operację za pomocą kolczyków (czy co to tam było). Może to przez jej trajkotanie, nader dziwne, ale nie mogłem wczuć się w klimat i już po 45 minutach byłem znużony.
loading podpis...

Odpowiedz
Ilekroć czytam posty jak ten wyżej zadaję sobie pytanie: na co komu żona? :P

Odpowiedz
Przeciągnięcie pod kilem jest tu dużo bardziej na miejscu niż ślub...
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Predator895 napisał(a):rekin (...) zginął w najbardziej głupi i nie realistyczny sposób (...)nie jakiś tam godny kandydat do postawienia na półce z kultem Spielberga (...)

No fajnie, że "Jaws" też widziałeś;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Obejrzałem The Shallows przedwczoraj i to było tak bardzo "meh", że nawet zapomniałem cokolwiek napisać.

[Obrazek: blake-lively-as-surfer-named-nancy-adams...-movie.jpg]

Zdjęcia są okej, choć mam mieszane uczucia co do kolorystyki (niby fajnie, że jest tak barwnie, ale czemu woda jest bardziej zielona niż niebieska, a skóra bohaterki żółta niż cielista?), efekty przez dużą część również, aczkolwiek pod koniec ewidentnie brakło im kasy lub czasu, bo finał to już o wiele niższy poziom fotorealizmu. Było kilka spoko scen, kilka elementów pozytywnie zaskoczyło (to było w PG-13?!), Blake Lively nie tylko super wyglądała, ale też zagrała fajną rolę, podobały mi się odniesienia do Jaws, ale... to nie był materiał na film pełnometrażowy. Trwa tylko 85 minut, a i tak się dłuży i wydłużany jest zbędnymi scenami (całe zakończenie wywaliłbym do kosza, początek z dzieciakiem też) i slo-mo. Zabrakło napięcia, emocji, czegoś. Po prostu, nie był to film tak fajny jak się spodziewałem, że będzie. Średniak.

Zabiegi tego reżysera z pokazywaniem smsów na pół ekranu coraz bardziej mnie irytują.

Odpowiedz
Kto to badziewie wpuścił do kin? Często lepsze rzeczy są kręcone z myślą o rynku VHS.

Naciągane 4/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Rynek VHS? Co brałeś tym razem że ci się czasy pomyliły?

Odpowiedz
Ja odpowiem - o czym nie wspomniałem - że Steven to była najlepsza i najciekawsza rola w tym filmie:

[Obrazek: theshallowsseagull.jpg]
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Dla mnie jest to największy guilty pleasure tego roku :) Bawiłem się na tym filmie bardzo dobrze. Fajnie zrobiony, trzymający w napięciu film, takie idealne kino na lato. Jak tylko główna bohaterka wchodzi do wody to zaczyna robić się nerwowo ;) Chociaż rekin jest straszny tylko w pierwszej połowie filmu, wtedy atakuje z zaskoczenia. Druga połowa to juz finał Szczęk, czyli rekin w pełnej krasie... i ciagle wyglada sztucznie ;)

Ja daję 7/10
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Sceny dzienne bardzo ładnie się prezentują, sceny nocne/wieczorne nie za bardzo (szkoda, że tak niestety wygląda finał) jakoś tak sztucznie. Można było dać trochę więcej fabuły na starcie i odpuścić sobie wybitnie irytujące pokazywanie zawartości wyświetlacza telefonu psujące sporo ładnych ujęć. Ogólnie nie jest źle, ale scena z finału, gdy
przyprawiła mnie o niekontrolowany atak histerycznego śmiechu. Wyglądało to przekomicznie, serio, myślałem, że wymyślą coś lepszego.

6/10, obejrzeć/zapomnieć

Odpowiedz
I, niestety, Gieferg znowu pisze jak jest.

No poza finałem. Przekomiczna to jest szarża Welociraptora w wiadomym filmie. Tutaj śmierć potwora była spoko.

Odpowiedz
Myślicie, że takie zachowanie rekina ma chociaż krztę prawdopodobieństwa? Ja rozumiem, że zwierzęta bywają głupie, ale wymanewrować rekina w jego własnym środowisku wydaje mi się niemożliwe.

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon