Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Rozjebał mnie ten pierwszy komentarz pod postem Bilbo Bagińskiego.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0mEs4QSWd19Sq3prerkKwDMEJHF8as54BKYxd62vLVbT5bR3XcRrvkqz6E7TwRNrhl&id=100044640000132

Odpowiedz
Obejrzałem z ciekawości te 3 ostatnie odcinki bo chciałem zobaczyć tą rzekomą transformację Cavilla w młodszego Hemswortha.

Odpowiedz
Uwierzyłeś jej?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Lol, Shamar rzadko trafia w punkt, ale tutaj trafił w 10 jak nigdy dotąd :D
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
[Obrazek: tumblr_menqc10vnj1r50l6a.gif]

Odpowiedz
(27-07-2023, 17:53)shamar napisał(a): Uwierzyłeś jej?

Pozamiatał xD 10/10

Showrunnerka Wieśka jest tak samo wiarygodna jak Fauci podczas pandemii.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
W ogóle to Wieślix wielki hit, serial powraca, a na twitterze nawet hashtag #SawX jest popularniejszy bo ma się pojawić trailer.

Odpowiedz
Odcinek 6 - Połozyli Thanedd koncertowo, zmiany, które zrobili rozpieprzyły jeden z najlepszych fragmentów sagi w drobny mak, rola Yennefer beznadziejna, emocji praktycznie zero i tylko wiadoma walka wyszła nieźle, ale zdecydowanie zabrakło emocjonalnego pieprznięcia, które powinno nastąpić w finale tego odcinka.
No i wizualna bieda aż piszczy przez większość czasu.

Dwa ostatnio domęczę jutro/pojutrze, dzisiaj mi się już nie chce.

Cytat:bejrzałem z ciekawości te 3 ostatnie odcinki bo chciałem zobaczyć tą rzekomą transformację Cavilla w młodszego Hemswortha.
yyy... ale że co?

To co czytałem brzmiało raczej, że mają jakiś (durny) meta pomysł na rozpoczęcie 4 sezonu z Hemwsorthem, a nie coś, co zrobią w trzecim.

Odpowiedz
Obejrzałem na YT urywki scen z balu i walkę Geralta z Vilgefortzem i wygląda to jak fanfic zrobiony przez amatorów. Lepiej realizowane (pod kątem zdjęć, montażu, efektów specjalnych) walki widziałem w krótkometrażówkach kręconych przez fanów Star Wars 20 lat temu.

Jedna z najlepszych scen w książce a Vilgefortz wygląda jak klaun od pierwszego ujęcia. "Oh jak ciężko było udawać że jestem słaby" - no tak, no gdyby nie dał się zmasakrować CAHIROWI i sturlać z pagórka, kończąc rozbiciem głowy na kamieniu do nieprzytomności, to jeszcze by ktoś pomyślał, że jest potężnym magiem.

Z kolei na balu zbliżenia na twarz i przeskoki ujęć wyglądają jak w jakiejś parodii, tylko że nie zamierzonej. To już pierwszy sezon lepiej wyglądał. Nie wiem co oni robią z tym całym budżetem.

Odpowiedz
Nie wiem z czym masz problem z Vilgefortzem w tej scenie, jedyne co było z dupy to własnie ten tekst o ukrywaniu swoich możliwości, reszta jest ok., a na tle reszty tego sezonu wręcz bardzo dobra, sam aktor też w porządku i całkiem fajnie wyszło pokazanie "sztuczek z kijem". Jedna z nielicznych scen w tym serialu, której nie spieprzyli - i jak tak sobie przeglądam co ludzie w necie piszą, to wychodzi,że nie jestemw tej opinii odosobniony.

I fakt, że pierwszy sezon wyglądał lepiej.

SPOILERY

Najbardziej spieprzyli to, że trójka głównych bohaterów przez większość czasu 6 odcinka nie bierze w ogóle udziału w kluczowych wydarzeniach, tylko nie wiadomo czemu szwendają się gdzieś po wyspie, podczas gdy w książce byli w środku wydarzeń - tym sposobem totalnie położono dramaturgię i pozbawiono całość jakiegokolwiek napięcia - po czym do finałowej konfrontacji dochodzi jakoś tak ni z gruszki ni z pietruszki. Do tego odjebali se tak od niechcenia
, więc już wiadomo, że wylatuje jego pamiętna książkowa scena śmierci. I oczywiście wmieszali w to Yennefer bo czemu, qrva, nie. Cała ta przemiana Cahira też kompletnie z czapy, gruba murzyńska wiedźma mu powiedziała, że dobrze jest myśleć samodzielnie i nagle został innym człowiekiem.

Hissrich ma nieźle nasrane we łbie

Odpowiedz
IGN wrzuciło recenzję 2 części Witchera sezon 3.

1 część sezonu 3 dostała od nich 7/10 - dobry sezon.
2 część sezonu 3 dostała 5/10 - kiepski sezon i znacznie gorszy niż 1 część.

No to można się spodziewać niewiarygodnej kaszany.

Odpowiedz
Właśnie czytam że Lauren Hissrich zatrudniła jako twórców scenariusza w większości swoich znajomych, w tym ludzi którzy nigdy nie pracowali w branży. Ci sami ludzie publicznie wyśmiewali książkę jako kiepską i mówili że zrobią to lepiej.

10 milionów $ budżetu na odcinek. xD

Odpowiedz
Nie podam cytatu, drugi raz to wspominam, ale Bagiński sam mówił, że oni ten serial robią dla dzieci z tiktoka, tzn. tych wszystkich psiapsiółek które żyją serialowymi romansami, w tym przypadku mamy Geralta i Yennefer i oczywiście "piękną", młodą Ciri, avatar wszystkich tych nastolatek oraz chłopaczków chcących zobaczyć jak Cavill w "cool" sposób zabija potwory.

Oni mają w dupie książki, recenzje, chodzi o wyświetlenia, a te się zgadzają, dlatego idą nawet w tą żenadę z recastem i niskim budżetem, bo Wiesiek dla nich to nie flagowy i priorytetowy produkt tylko zapchajdziura.

Odpowiedz
Bardziej dziwi, że Netflix tolerował takie kolesiostwo, no chyba że im tylko zależało na tym, że Fistek zapewni stosowną progresywność w fabule, a resztę mieli w nosie, a słupki po pierwszym sezonie się zgadzały.
Jestem ciekaw, jak się potoczy dalej kariera Chalotry, Allan jeszcze się jakoś broni w swojej roli, ale ta Hinduska to jest odpowiednik Galadrieli, jeśli chodzi o położenie roli. Pewnie wyląduje w jakiejś Modzie na Sukces albo zacznie grać role, gdzie będzie pokazywać swoje największe atuty aktorskie, czyli cycki. 

Odpowiedz
Podobno jej casting miał kwestionować kanony piękna (zajebisty komplement), może netflix będzie chciał też w innych produkcjach go kwestionować.

Odpowiedz
Oglądałem tylko 1 sezon i 3 odcinki 2 sezonu, aktorstwo Anyi Chalotry mi nie przeszkadzało, grała nawet ok - może poza tym, że wyglądała zbyt młodo przy Cavillu i nie umiała sprzedać Yennefer jako pewnej siebie i dojrzałej kobiety.

Problemem był scenariusz, który robił z niej próżną płaczliwą socjopatkę, pozbawiając zarazem zalet i głębi jakie miała w książce. Słyszałem że na koniec 2 sezonu zdradza Ciri chcąc ją poświęcić po czym w 3 sezonie twórcy udają że to się nie stało i nagle Yennefer powtarza w kółko że kocha Ciri jak własną córkę. xD

Obejrzałem recenzje wszystkich odcinków 3 sezonu w AngryJoeShow, widzę forma 2 sezonu utrzymana, a nawet jeszcze gorsza, casus beztalencia za piórem i za kamerą jak w Rings of Power, aż dziw że połowa odcinków 1 sezonu i 1 odcinek 2 sezonu były naprawdę niezłe.

Z jednej strony człowiek ogląda takie odpicowane scenariusze jak Sukcesja, The Crown, White Lotus, The Boys, Kot w Butach Ostatnie Życzenie itp, a z drugiej...
Czemu studia mając 10 milionów $ budżetu na odcinek, zatrudniają kompletne beztalencia i/lub amatorów jako reżyserów i scenarzystów - nie kumam tego.

Odpowiedz
Siódmy odcinek wszedł nawet bezboleśnie bo w sumie nie było tu za bardzo czego zepsuć; choć mogli jednak wątek Ciri przeplatać z innymi. Nie pasowała mi
a driady z jakiegoś powodu wyglądają zupełnie inaczej niż w s1, niektóre mają drewniane czoła (?). No i skośna Milva się pojawia.

Jak będę robił fanedit, będzie tu łatwo zejść z runtime'u :>

Anyway, póki co: s1 >>> s3 >>>> s2
Jutro kończę.

Odpowiedz
(28-07-2023, 21:41)marsgrey21 napisał(a): Oni mają w dupie książki, recenzje, chodzi o wyświetlenia, a te się zgadzają, dlatego idą nawet w tą żenadę z recastem i niskim budżetem, bo Wiesiek dla nich to nie flagowy i priorytetowy produkt tylko zapchajdziura.

Drugi sezon Wiedźmina miał budżet na poziomie najdroższych sezonów Gry o Tron, chyba tylko Rings of Power miał większy budżet.

(nie wiem jak budżet 3 i 4 sezonu)

Odpowiedz
Ostatni odcinek okazuje się zaskakująco dobry - zdecydowanie najlepszy z tego sezonu.

Oczywiście Yennefer znowu ma do roboty więcej niż powinna i zgodnie z oczekiwaniami zrezygnowano z książkowego motywu, który wyłączyłby ją z akcji na większość kolejnego sezonu, ale poza tym jest spoko. Milva mi nie przeszkadzała, wprowadzenie szczurów bardzo udane i Cavill dostał na zakończenie fajną scenę walki (którą niestety trochę spieprzyli voiceoverem Yennnefer ale to się wytnie :P). Ogólnie na plus i aż chciałoby się oglądać dalej.

Całościowo S3 jest znacznie lepszy niż S2.

Odpowiedz
Skoro już zabrnąłem tak daleko to trudno pomyślałem sobie. Zerknijmy jak zjebali jedną z lepszych sekwencji w książkach czyli rozróbę na Thanedd. Bez zaskoczeń. Zjebali na maksa.

To faktycznie piszą jakieś ćwierć mózgi :)
Całość jest albo idiotyczna albo śmieszna. Nie wiem co bardziej? Strzały z dwimerytu? Ostateczne zaklęcie Tissai, które okazuje się serią smętnych piorunów, czy nagły okrzyk - uwaga, on używa magii ognia. Facetowi ręce płoną, więc zapewne wielcy magowie bez tego okrzyku by się nie zorientowali o co biega. Cała sekwencja walki w tej jednej bieda sali jest na poziomie amatorskich seriali fantasy kręconych 10 lat temu na jutuba (Twoja stara, Baśń) :)

Najsmętniejsze są te nawiązania do książek. Gerhart umiera na zawał, Rience traci palce...
Jakby pijany przeczytał książki, połowę zapomniał, połowę przekręcił, opowiedział swoim bezmózgim koleżkom, a oni napisali scenariusz.

Nawet takiego kozaka jak Żelaznego Wilka wycięli.

No to jest naprawdę zjebane w kompleksowy sposób.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon