Us (2019) reż. Jordan Peele
Nie widziałes żadnego, gdzie główny bohater jest podmieniany/ma klona?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Widziałem i żaden nawet w najmniejszym stopniu nie przypominał tego co tu widzę.

Twój przytyk nie ma sensu, równie dobrze możesz napisać że Jurassic Park jest wtórny w stosunku do King Konga z 1933 roku bo tam też byly dinozaury.

Odpowiedz
był taki odcinek (słaby IMHO) doktora who, ale sam pomysł raczej ograny nie jest
tak że o.

Odpowiedz
(26-12-2018, 22:48)Mierzwiak napisał(a): Widziałem i żaden nawet w najmniejszym stopniu nie przypominał tego co tu widzę.

Był taki film z 2 miesiace temu na TV, nie pamiętam tutułu, główna bohaterka miała "klona" mordercę. Blisko.
Poza tym, skąd wiesz co tu widzisz? Może cały film to będzie jazda rodzinki podczas śmierci, kiedy zginą w wypadku jadąc tym samochodem.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Jeśli ja nie wiem, to ty też nie, a jednak już oznajmiłeś jakie to wtórne. To jak?

Odpowiedz
No, ale wtórne jest. Bo są klony. Złe klony. Aha i czarni w aucie (jak ostatnio).

Ciągle czekam na rozpisanie tandety.

Odpowiedz
(27-12-2018, 01:53)Kuba napisał(a): Aha i czarni w aucie (jak ostatnio).
Same auta. W każdym innym filmie są auta :)

Odpowiedz
Ponoć w filmie jest dużo twistów na które w żaden sposób zwiastun nie wskazuje (info od kogoś kto widział) także spokojnie :)

Odpowiedz
Wtórne bo nie ma tam absooutnie niczego, czego wcześniej nie było.

Zaraz ktoś napisze, że wszystko już nakręcono. No tak, dlatego nie wiem czym tu się podniecac.

i przypomniałem se kolejny film o złych klonach "at the world's end" ;)

Odpowiedz
był jeszcze "coherence" z 2013 r.
tak tylko piszę, z kronikarskiego obowiązku
tak że o.

Odpowiedz
Ta i leci jeszcze "Counterpart" obecnie.

Czyli jak dobrze rozumiem filozofie shamara - w kinie było już wszystko = nigdy już nie można sie jarać ani ekscytować żadnym filmem/serialem bo kiedyś jego elementy już gdzieś były. Musimy więc pogrążyć się w smutku i obojętności bo przecież wszystko już jest wtórne.

Ciągle czekam na informacje o tandecie.

Odpowiedz
no, postmodernizm nie narodził się wczoraj, a jakoś sobie dajemy z tym radę
tak że o.

Odpowiedz
(27-12-2018, 14:03)shamar napisał(a): Wtórne bo nie ma tam absooutnie niczego, czego wcześniej nie było.
Wtórności nie ocenia się rozpatrując każdy element filmu w oderwaniu od reszty, bo wtedy wszystko jest wtórne i okaże się że mój przykład z Jurassic Park i King Kongiem ma sens, a nie ma.

Twój przykład z filmem Wrighta tylko potwierdza jak idiotyczny jest twój zarzut: przywołałeś film o kompletnie innej fabule (załóżmy na chwilę że w Us chodzi tylko o home invasion dublerów rodzinki, choć jak widać akcja przeniesie się poza dom a ty sam przyznajesz że przecież nie wiemy o co dokładnie tam chodzi), innego gatunku, konwencji itd.

Odpowiedz
Shamar, widzę na początku tę fotkę z testem rorschacha i tak się zastanawiam czy ten zarzut o wtórności więcej mówi o filmie czy o tobie? Bo zarzucasz twórcom, że zbyt mocno zapatrzyli się w coś, co już istnieje, a sam w sumie zrobiłeś to samo - na podstawie filmów, które wcześniej widziałeś, już wyrobiłeś sobie opinię o "Us", chociaż zobaczyłeś tylko krótki trailer. To raczej nie jest świeże spojrzenie ;)

Stwierdzenie, że "skoro w dwóch filmach występuje jeden motyw, to te filmy są takie same" wygląda jak linijka kodu z języka programowania. To jest wtórne.

Tak jak pisze Mierzwiak, istnieje coś takiego jak kontekst. Z tych samych elementów, motywów, archetypów można budować ciągle świeże historie. Science fiction z akcją w kosmosie może mieć identyczną strukturę jak przygodówka w dżungli, a dwa dramaty więzienne mogą się różnić jak dzień i noc. Przecież oglądanie filmów to nie jest taka banalna matematyka, że skoro tu i tu mamy dinozaury, to historia będzie wtórna.

Może film będzie wtórny, a może nie, ale ciężko teraz coś stwierdzać na podstawie zwiastuna. W wyrabianiu sobie opinii po zobaczeniu 2 minut filmu nie ma nic złego (no może trochę jest, ale wszyscy tak robimy), ale argument "tu są klony i w innych filmach były klony" to nie jest żaden argument ;)

Odpowiedz
(27-12-2018, 14:12)f.lamer napisał(a): był jeszcze "coherence" z 2013 r.

W Coherence motyw "klonów" nie był tak rozbudowany, stanowił raczej tło wydarzeń. Chyba nawet 5 minut temu nie poświęcili.

Fajny zwiastun, dobry klimat i też jestem ciekaw tego twistu. A może twista żadnego nie ma i okaże się, że każdy z nas ma bliźniaka po drugiej stronie globu?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
(27-12-2018, 17:07)Snappik napisał(a):
(27-12-2018, 14:12)f.lamer napisał(a): był jeszcze "coherence" z 2013 r.

W Coherence motyw "klonów" nie był tak rozbudowany, stanowił raczej tło wydarzeń. Chyba nawet 5 minut temu nie poświęcili.
Motyw "klonów" jest przecież duży w Coherence, ale jedyne podobienstwo to jest takie, że jedni się drugich obawiają i budzi to niepewnosc, bo niewiadomo kto jest kim. Tutaj tego nie widac w ogole - "klony" wydają się jednoznacznie niebezpieczne.

Odpowiedz
Kolejny slasher osadzony w USA, w którym główni bohaterowie biegają z nożyczkami i pogrzebaczami?

No szkoda w huj, bo trailer nawet mi się spodobał.

Odpowiedz
[Obrazek: zandarm_i_kosmici08.jpg]

Odpowiedz
Nowy trailer z Super Bowl

Odpowiedz
[Obrazek: DyvBU13UUAAqXiG.jpg]

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon