Black Swan (2010)
I zstąpił z Nieba B2Ka, głosząc Słowo.

B2Ka napisał(a):może się chyba jedynie podobać nastolatkom
B2Ka napisał(a):tak to jest jak się całe życie ogląda amerykańskie film rozrywkowe
B2Ka napisał(a):dziecinnie
B2Ka napisał(a):głęboki i poważny jedynie dla nastolatków
A może po prostu jesteś za głupi na takie kino? Pytam całkiem serio, bo niby dlaczego twoje prawdy objawione miałyby być jedynymi słusznymi, hmm?

Zanim następnym razem postanowisz zabawić się w "jaki to ja jestem dojrzały" krytyka filmowego, pomyśl przez sekundę, że Requiem jest uważane za film wybitny również, czy może przede wszystkim, przez osoby DOROSŁE, starsze od ciebie, ale do tego potrzebna jest zdolność myślenia, której - co udowadniasz po raz kolejny - nie posiadasz, bo gdyby było inaczej, nie wydalałbyś z siebie podobnych postów jak ten i inne, w których dzieliłeś się ze światem swoimi złotymi myślami.

Odpowiedz
Inaczej bym tego nie ujął Mierzwiak, Brawo!
B2Ka napisał(a):Zobaczymy jak to będzie z tym filmem
Jak to co? Uwielbiany przez nastolatków i kultowy wśród niemowlaków.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Kocham to forum, tylko tutaj mogę wejść i przeczytać jakim to gównianym filmem dla smarkaczy jest "Requiem for a dream". Oglądałem to kilka miesięcy temu ze znajomą, która widziała pierwszy raz w życiu (wiek 25, po prostu obawiała się wcześniej za to zabrać), po finałowych scenach była zdruzgotana psychicznie, szkoda, że wtedy żyłem jeszcze w niewiedzy na temat prawdziwej natury tego filmu, mogłem ją pocieszyć, że nie ma się czym przejmować, to tylko blubry dla nastolatków.

Odpowiedz
ABC
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz
B2Ka napisał(a):No tak, zapomniałem dodać słowa-wytrychu przed każdym zdaniem czyli "...moim zdaniem"
Jest różnica między wygłaszaniem własnego zdania, a pieprzeniem od rzeczy. "Moim zdaniem większość kobiet to kretynki", brzmi znajomo? Panu już podziękujemy.

B2Ka napisał(a):Odpowiedz mi dlaczego miałbym być za głupi na takie kino?
Odpowiedz mi dlaczego Requiem może się podobać tylko nastolatkom?

B2Ka napisał(a):Bo mi się nie podobało i to od razu znaczy, że mam spaczony gust, tak?
Bo mi się podobało i to od razu znaczy, że jestem na poziomie nastolatka?

B2Ka napisał(a):Nie obchodzi mnie jaki ten film ma przekaz i jakie uniwersalne prawdy według Ciebie przekazuje czy bandy stetryczałych krytyków i w jaki sposób według Ciebie reżyser wymierza sprawiedliwość otaczającemu światu poprzez ten film, bo nie spełnił pierwszego, złotego warunku - czyli musi mi się podobać.
Nie obchodzi mnie że według ciebie jest dziecinny i może podobać się tylko nastolatkom, bo jestem DOROSŁY i uważam go za film może nie wybitny, ale na pewno znakomity, czytaj: spełnił pierwszy, złoty warunek - podobał mi się.

B2Ka napisał(a):I dlaczego akurat uważasz, że słuszną racją jest to, że ten film jest wybitny i głęboki?
I dlaczego akurat uważasz, że słuszną racją jest to, że może podobać się wyłącznie nastolatkom wychowanym na kinie rozrywkowym (sic!)?

B2Ka napisał(a):Poza tym chyba po to jest forum żeby wyrażać swoje opinie
Powtarzam: wygłaszanie opinii =/= pieprzenie bzdur świadczące o ograniczonych horyzontach myślowych, zacofaniu itp.

B2Ka napisał(a):No chyba, że masz tak sprasowany mózg przez amerykańskie filmy, że jak nie mówią po angielsku albo jak masz myśleć to wyłączasz.
Zmień płytę dziecinko, nudne to już jest. O, przepraszam, nie dziecinko, ale nasza Ty kochana, Przenajświętsza Wyrocznio, Światłości wskazująca drogę ku ambitnemu kinu.

B2Ka napisał(a):Uwielbiam takich agentów, którzy tych którzy się z nimi nie zgadzają uważają za idiotów.
Uwielbiam takich agentów, którzy tych mających przeciwne zdanie natychmiast uważają za pozbawionych gustu nastoletnich pożeraczy popcornu.

B2Ka napisał(a):Jaki jest w ogóle sens tłumaczenia się z tego, że film mi się nie podobał skoro z wami ani nie podyskutuje ani nie wygram.
Nie napisałeś że film ci się nie podobał, większość swojego wątpliwej jakości wywodu poświęciłeś jego zwolennikom aka nastolatkom.

I kto tu jest imbecylem, co?

Odpowiedz
Nie wiem czy twój post adresowałeś tylko do Mierzwiaka, czy do mnie również, jeżeli do mnie, to trafiłeś kulą w płot, jeżeli nie, to i tak mi ciebie żal za twoje podejście. Żal bije na tak wielu poziomach, że to byłoby przerażające, gdyby nie było tak zabawne. Od agentów nienawidzących kina artystycznego i wysławiających pod niebiosa testosteronową sieczkę z lat 80. bardziej mnie tylko bawią agenci nienawidzący kina amerykańskiego, pogardzający nim w imię "wielkiej sztuki europejskiej". Pisząc, że amerykańskie kino nie serwuje niczego dobrego poza mainstreamem i postmoderną ośmieszasz się tylko i zdradzasz ogrom swojej ignorancji. To, że tobie innego rodzaju amerykańskie kino nie jest znane, nie oznacza, że ono nie istnieje. Na dobry początek polecam prześledzenie relacji z kilku ostatnich lat z ENH autorstwa mojego (na http://www.ofilmie.pl) oraz KMF i poszukanie wśród opisywanych tam tytułów, tych produkcji amerykańskiej i poczytanie o nich. Następnie śledzenie tego, co się będzie od września działo pod tym adresem: http://www.americanfilmfestival.pl/ Może klapki ci trochę spadną z oczu. Reszty twoich wypowiedzi z litości nie będę komentował, grunt, że dostarczyłeś mi trochę rozrywki wieczorem.

Odpowiedz
Klasyczna dyskusja z rzucaniem przez niektórych nazwisk takich jak Haneke, Tarkowski, Godard, Bunuel. Czy znajomość nazwisk predysponuje do wyższości? Jaki ma ktoś uniwersalny dowód że robili oni kino lepsze od Aronofskiego, Finchera czy Richard Kelly? Dla mnie to postawa zwykłego snoba, "Jestem lepszy bo obejrzałem wszystkie filmy Bunuela i oka nie zmrużyłem. Naprawdę."

"Nie będe jadł grzanek, ja będę grał na fortepianie."

Kto zgadnie skąd cytat?
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Nie widziałam Requiem od 2 czy 3 lat. Przyznam, że dopiero niedawno przestałam być nastolatką, ale kurde, film wkręcał na maksa, i dodatkowo serwował w stanie czystym takie oto dwie piękne prawdy: raz, filmowo, że nie ma czegoś takiego jak forma oddzielona od treści (o czym B2ka zresztą dobrze wie, jeśli otarł się o Godarda), i dwa, życiowo, że człowiek uwielbia dokonywać hujowych wyborów i jeszcze się w tym hujostwie taplać. I to było mocne, "banalne", ale przecież prawdziwe, sugestywne, a najbardziej prawdziwe były tańczące lodówki, Aronofsky drażnił spojówki, Mansell nakłuwał bębenki w uszach, o to właśnie chodzi w kinie. Obejrzałam potem dużo filmów, które bardziej dały mi w ryj, bardziej sponiewierały i wyciorały, ale Requiem pozostaje w mojej pamięci jako klasa sama w sobie. Jedynym promyczkiem w tym kanale jest skrajność wyborów, ale zaraz, chyba nie, bo jest Ellen Burstyn. A więc promyczków nie ma.

Nawiasem mówiąc, zawsze mi się wydawało, że Donnie Darko jest obrazem kultowym wśród studentów...

B2ka, masz prawo uważać, że Requiem jest słabym filmem, masz prawo zarzucić mu infantylność - tyle że bez agresji i popierając swoją tezę ARGUMENTAMI. Bo inaczej to będzie wyglądać, że jesteś

[Obrazek: protectedimage.jpg]

a przecież napewno tego nie chcesz.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Cytat:filmy to zachęcam do zapoznania się z twórczością Michaela Hanekego (świetna Biała Wstążka, jak chcesz to chętnie porozmawiam na ten temat z tobą) albo Andreja Tarkowskiego, Jeana Luca-Godarda, Luisa Bunuela.

Załóż wątki o filmach tych twórców i podziel się wrażeniami.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):A może po prostu jesteś za głupi na takie kino?

Mierzwu jak zwykle dba o merytorykę.

Uwielbiam jak ktoś rzuca w ludzi gównem i jednocześnie piekli się o brak argumentów :)

Odpowiedz
Wychodzi na to, że dostaniemy remake Perfect Blue. Trochę to rozczarowujące.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Craven napisał(a):Mierzwu jak zwykle dba o merytorykę.
Dostosowałem się do poziomu narzuconego przez B2Ka, swoją drogą po co się (jak zwykle zresztą) wtrącasz, skoro nie masz nic do powiedzenia?

Odpowiedz
Ależ ja powiedziałem już co sądzę, na co merytorycznie odesłałeś mnie do Expendabli. Jak zwykle pokazujesz, że poza odbijaniem piłeczki i obsmarowywaniem ludzi, którzy mają inne zdanie nic nie potrafisz.

Odpowiedz
TO BYŁ ŻART!

Co zresztą napisałem <facepalm> I dlaczego zawsze to ja dostaję po głowie, mimo że to ktoś inny pierwszy obsmarowywał ludzi? Mógłbym napisać ci wprost żebyś się ode mnie ekhm, ale będę kulturalny i poproszę, abyś łaskawie poczytał sobie mądrości autorstwa B2Ka, bo to on zaczął. Koniec tematu.

Odpowiedz
Wciąż jest słabiutko.

Odpowiedz
Dla formalności, Black Swan otrzymał oczywiście kategorię R:

strong sexual content, disturbing violent images, language and some drug use

Odpowiedz
Było na pierwszej stronie tematu ;)

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):strong sexual content, disturbing violent images, language and some drug use

Tjah, znając MPSRAA to zapewne oznacza po jednej scenie z każdego z tych elementów
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
SonnyCrockett napisał(a):Dla mnie to postawa zwykłego snoba, "Jestem lepszy bo obejrzałem wszystkie filmy Bunuela i oka nie zmrużyłem. Naprawdę."
:lol:
Tak się właśnie zastanowiłem nad tym, i mimo iż mam na półce równowartość przyzwoitego samochodu w oryginalnych DVD, filmów obejrzanych pewnie parę tysięcy, to nie potrafiłem skojarzyć żadnego tytułu od tego gościa, Bunuela :lol: Dopiero filmweb mi pomógł, że nakręcił on Mroczny Przedmiot Pożądania, który widziałem, ale tak dawno temu, że nawet nie pamiętam o czym był. Teraz chyba nie mogę już się przyznawać, że moim zdaniem Requiem to dobry film, bo tylko mu zaszkodzę.

SonnyCrockett napisał(a):"Nie będe jadł grzanek, ja będę grał na fortepianie."

Kto zgadnie skąd cytat?
Z Pythona, ale skoro lubisz taką prostacką rozrywkę to nie dziwię się, że nie rozumiesz (ja zresztą też nie) dlaczego filmy Aronofsky'ego są beznadziejne.

Odpowiedz
W ramach ciekawostki: fragment wywiadu, który Cassel udzielił dla Movieline.

You have a large role in Black Swan. A friend told me it’s Darren Aronofksy’s trippiest movie since Pi.

I don’t know if it’s his trippiest. I think the story is much easier to follow than in Pi — which I love, by the way. I think his trippiest movie might be The Fountain, but I think this movie is very accessible. It’s more in the early Cronenberg, early Polanski kind of mood, like The Tenant. It’s a thriller, and it’s going to be scary. I haven’t seen it totally completed, but from what I’ve seen, I think you’ll be very surprised. It might be even bigger than people think. It’s a horror movie, in a way.

What will surprise people?
You know, it’s an independent movie, and I think those can be hard sells nowadays. I think this one can be bigger than a studio might think of, at first. Plus, Natalie [Portman] is incredible in it.

I’ve heard Mila Kunis is great too.

They are, they are. But Natalie, she’s the center of the movie.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon