Chernobyl (HBO, 2019)
(17-05-2019, 15:41)Martinipl napisał(a):  Konsekwencje trudne do przewidzenia, ale spokojnie można założyć kilka scenariuszy bazując na faktach. Nie chodzi o siłę wybuchu w kN (lub, jak kto woli, w TT) ale o skutki.

Moim zdaniem z ich dialogu dość jednoznacznie wynika, że mają na myśli ogólne skutki uwolnienia takiej ilości promieniowania, a nie siłę eksplozji (kiedy porównują to co się dzieje w Czarnobylu do Hiroszimy). Zerknąłem sobie na tę scenę i Legasow tłumaczy, że już w tej chwili reaktor w ciągu godziny uwalnia tyle promieniowania, co dwie bomby a od momentu katastrofy "jakby wybuchło ich 40". 

Swoją drogą to w tym odcinku najlepsze jest to, czego na początku się bałem. Obawiałem się trochę, że napięcia i klimatu starczy tylko na pierwszy, a pozostałe będą przegadane. Dialogi i chemia między postaciami są jednak fenomenalne. Co ważne, to rzeczywiście są dialogi - oni nie rzucają pustych frazesów doprawionych naukowym żargonem. Kiedy Legasow tłumaczy potencjalne skutki promieniowania, to mam wrażenie jak bym stał tam z nimi, będąc narażonym na to samo.  Przypomina mi to trochę scenę obiadu z pierwszego Jurassic Park, gdy Malcolm sprzecza się z Hammondem co do zasadności przywracania do życia dinozaurów. Wiem, że tematyka skrajnie odmienna, ale to świetne przykłady sensownej i logicznej dyskusji pomiędzy bohaterami, gdzie fakty naukowe nie są wrzucane tylko dlatego, że fajnie brzmią. 

Powtórka obydwu szykuje się na dzisiaj :) 

Odpowiedz
W linku prawdziwa katastrofa śmigłowca.

Odpowiedz
Link sie nie wyswietla.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Hejo, tak to ja popełniłem wspominany tekst na Węglowym. :)
Żeby nie było - choć może nie podzielam zachwytu uważam, że serial jest bardzo dobrze zrealizowany, zachwycać mogę się kilkoma scenami (np ta w helikopterze), i ogólnie klimatem.

Jako ciekawostka, czekam na kolejne analizy:
https://czarnobyl.pl/artykuly/blog/czarnobyl-odc-1-analiza-miniserialu
Jak ktoś mówi że ja się czepiam... Jedno co tu jest istotnym (bo masa zarzutów to pierdoły) a nie wspomnianym przeze mnie, mitem to "most śmierci", który jest kompletną fikcją.

Ponoć w jakichś podcastach autorzy mówią, że inspirowali się sensacjonistycznymi książkami, których rzetelność jest bardzo wątpliwa.

PS. Człowiek robi risercz, dwoi się i troi, spędza dni nad notką o fizyce kwantowej albo niuansach klimatycznych - ~5 tyś zasięgu. Człowiek naskrobie kilka słów w afekcie po obejrzeniu serialu - 35 tyś zasięgu...

Odpowiedz
Dramatyzacja wydarzeń musi mieć miejsce i o ile nie przekłamuje historii to nie mam z tym najmniejszego problemu, tym bardziej jeśli czemuś służy jak tutaj. Postać grana przez Watson też jest fikcyjna i co z tego? W sumie nic :)

Co do wypadku helikoptera - to ja "narzekałem" ale rozumiem czemu tak to zrobili, oglądając odcinek bardziej skupiłem się na tym JAK to pokażą (liczyłem na ujęcia ze środka) zamiast na tym CZEMU - tutaj scena ewidentnie stanowi niejako puentę do ostrzeżenia Legasowa przed tym, by nie zbliżać się za bardzo do reaktora w scenie wcześniejszego sporu na pokładzie ze Szczerbiną.

Odpowiedz
(17-05-2019, 19:39)Craven napisał(a): PS. Człowiek robi risercz, dwoi się i troi, spędza dni nad notką o fizyce kwantowej albo niuansach klimatycznych - ~5 tyś zasięgu. Człowiek naskrobie kilka słów w afekcie po obejrzeniu serialu - 35 tyś zasięgu...
Człowiek ma bloga. Człowiek pisze, człowiek nie ma zasięgu. Człowiek nie ma imienia.

:)

Odpowiedz
(17-05-2019, 19:58)Mierzwiak napisał(a): Dramatyzacja wydarzeń musi mieć miejsce i o ile nie przekłamuje historii to nie mam z tym najmniejszego problemu, tym bardziej jeśli czemuś służy jak tutaj. Postać grana przez Watson też jest fikcyjna i co z tego? W sumie nic :)

Akurat Watson jest bardzo fajną zmianą historii, w zasadzie na plus. Nie tylko pokazuje nieźle, że akurat po tej stronie żelaznej kurtyny kobiety w nauce miały niezły udział, którego zachód nie dogonił w ciągu 50 lat. Jej postać świetnie ukazuje, że eksperci w Europie i nie tylko mogli szybko określić co, gdzie i jak poważnego się stało. Przy tej okazji grzechem byłoby nie zlinkować tego:

https://licznikgeigera.pl/wiktor-niedzicki-o-atomie-powinnismy-opowiadac-co-tydzien/

Odpowiedz
- Jestem fizykiem jądrowym, a Pan przed zostaniem wice-sekretarzem prowadził sklep z butami.
- Owszem, sprzedawałem buty, ale teraz rządzę.

Ten serial już teraz jest arcydziełem. Na poziomie dialogów, realizacji, aktorstwa - absolutne 10/10. Może dramaturgii dużej nie ma, ale przez pierwsze 2 odcinki czuć podskórnie te czyhające niebezpieczeństwo, które grozi całemu światu. No i jeszcze raz te dialogi, które pokazują jak zrypany był ten system, gdzie wszyscy wszystkich po prostu oszukiwali, zatajali fakty, tworzyli własną rzeczywistość. Motyw z dozymetrami rozpieprzył mnie po całości.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Dla mnie na razie najlepsze dialogi:

Szczerbina do Legasowa:
- Jak działa reaktor?
- Co?
- To proste pytanie.
- Trudno o prostą odpowiedź
- Uważacie, że jestem za głupi aby zrozumieć. Więc inaczej to ujmę. Mówcie, jak działa reaktor albo któryś z żołnierzy was wyrzuci (z helikoptera).
(Legasow tłumaczy działanie reaktora)
- Dobrze. Już wiem jak działa reaktor jądrowy. Nie potrzebuję was.

Dialog NR Dwa (szyfr).Uliana dzwoni do Moskwy.
- Tu Uliana Chomiuk z Mińska.
- Tak. Dobrze, że dzwonisz, dawno nie rozmawiałyśmy.
- Dzwonię w sprawie naszego przyjaciela. Tego na wsi.
- Oczywiście.
- Jestem ciekawa, jak się czuje, strasznie tam gorąco.
- Tak, bardzo. Ale przylecieli bratankowie. Zawsze przynoszą chłód.
- Którzy bratankowie?
- Simka ma 14 lat a Borys 5.
- Cudownie... chociaż przy dzieciach może być jeszcze cieplej. Wpadnę z wizytą.
- O, nie, nie chcą gości!

loading podpis...

Odpowiedz
(18-05-2019, 13:14)Snappik napisał(a): - Jestem fizykiem jądrowym, a Pan przed zostaniem wice-sekretarzem prowadził sklep z butami.
- Owszem, sprzedawałem buty, ale teraz rządzę.

Dla mnie dialog odcinka obok "Dlaczego na dachu jest granit?".
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
dokument o oczyszczaniu dachu. Dawki  8k Rentgena (80 SV) - czyli w 10-15 minut przyjmujesz śmiertelną dawkę promieniowania. Zmiany od 60 do 120 sekund maksymalne. Elektronika siada w mniej niż godzinę. Masakra, co tam się działo. Ludzie chodzili po fragmentach grafitu O.o

loading podpis...

Odpowiedz
Nie ogarniam, dlaczego link nie działa (nie umiem tego zrobić)...
loading podpis...

Odpowiedz
Snappik napisał(a):Ten serial już teraz jest arcydziełem.

Niesamowite jest to, jak twórcom udaje się sprzedawać patenty, które normalnie wkurwiają. Ile razy widzieliśmy już sceny z naukowcami, straszącymi możliwą skalą kataklizmu i miotającymi prognozy typu "zginie x milionów na obszarze x kilometrów"? Potem cięcie na miny przerażonych rządowych oficjeli, wchodzi muzyka grozy i motyw odhaczony. A tutaj wszystko działa jak nowe i ryje banie.

Przemowa Skarsgarda to klasa sama w sobie, bezwzględna w swej surowej poetyckości jak mrozy na Kołymie:

Mamy we krwi tysiąc lat poświęceń. Każde pokolenie doświadcza własnych cierpień. Pluję na tych, którzy do tego doprowadzili. Przeklinam cenę, którą muszę zapłacić. Ale godzę się z tym. I wy się pogódźcie. Idźcie do tej wody. Bo trzeba to zrobić.

Odpowiedz
(13-05-2019, 16:47)Martinipl napisał(a): Ja to miałem poważne nadzieje na taki scenariusz na 1szy odcinek:
- zaczyna się od zlecenia testu / problemy z drugą elektrownią / przesunięcie testu - wchodzi nocna zmiana / test
- JEB / takie okazałe, pokazujące jak 1200 tonowa kopuła wypiernicza w kosmos i z potężnego budynku zostaje krater
- Reakcja mieszkańców
- Diatow i spółka próbują ogarnąć, co się stało
- Przeskok na Prypeć.

Zasadniczo super, że w pierwszym docinku skupiają się na ekipie wewnątrz reaktora, ale jak już pisałem, bardzo niewiele pokazują. Tam napięcie narastało w kilka sekund, a chłopaki (wg aktualnych źródeł) nie wiedzieli, że jebło i że to tak, że z reaktora nic nie zostało. Więc spokojnie można było to zmontować właśnie w ten sposób. Tego mi bardzo, bardzo brakowało.

Też czuję mocny niedosyt faktem, że pierwszy odcinek nie mówił o fatalnym w swoich skutkach teście, bo jak pokazuje ten fabularyzowany dokument, był to wręcz idealny materiał na thriller najwyższej próby:

super aktorstwo, do tego po kacapsku.

Z pierwszym odcinkiem Czarnobyla mam ten problem, że kompletnie nie interesuje mnie kim są technicy i co się z nimi stanie, po prostu są, dają się napromieniować, niektórzy umierają. Gdyby dano nam okazję ich poznać, cały wątek katastrofy byłby o wiele mocniejszy, a tak mamy anonimowych techników, anonimowych strażaków i w praktyce anonimowe miasto.

Z powodu czarnobylskiego promieniowania wzieło mnie na powtórkę tego klasyka:

Odpowiedz
Jeśli chodzi o test to będzie to mały spoiler więc ukrywam, ale...

Odpowiedz
Rzeczywiście byłby to trochę dziwny zabieg, ale może uda im się to sensownie zrobić. Naprawdę polecam ten dokument z postu wyżej, mocna rzecz, a tego głównego technika powinno się obedrzeć ze skóry.

(18-05-2019, 21:03)Martinipl napisał(a): dokument o oczyszczaniu dachu. Dawki 8k Rentgena (80 SV) - czyli w 10-15 minut przyjmujesz śmiertelną dawkę promieniowania. Zmiany od 60 do 120 sekund maksymalne. Elektronika siada w mniej niż godzinę. Masakra, co tam się działo. Ludzie chodzili po fragmentach grafitu O.o

Ależ mnie wkurza fakt, że nie dano im nawet szyp to sprzątania, tylko szpadle na których musieli balansować ten grafit tak, żeby im nie spadł. To już nie musiały być nawet duże węglówki, ale nawet takie zwykłe, średniej wielkości, z trzonkiem umocowanym pod kątem (żeby nie musieli się schylać) i wyżłobiona powierzchnią, co by mogli więcej i szybciej zebrać - typowe komusze dziadostwo logistyczne.

Odpowiedz
Jedna uwaga - "most śmierci" nie jest wyssany z palca, nawet jeśli nie wydarzył się naprawdę, to jest lokalną legendą.

Nowy odcinek traci to napięcie i klimat poprzednich dwóch. Pierwszy kwadrans nie jest tak efektowny, skupiając się na wątku żony strażaka i na pokazaniu tej partyjno-KGB strony Związku Radzieckiego. Tego pierwszego nie żałuję ani sekundy - zakończenie odcinka to jedna z najbardziej hipnotyzująco nihilistycznych scen jakie w życiu widziałem, aż przechodzą ciarki.

W środku odcinka przeważają sceny informacyjne, bez tak doskonałych dialogów i bez rozmachu. Ciekawsze od wątku górników, rozmów z przedstawicielami partii czy samego Szczerbiny z Legasovem jest śledztwo nad przyczyną wybuchu, z wyciąganiem informacji od stopniowo rozpadających się jej świadków.

Gdy na reddicie czytałem dokładny przebieg z szczegółowo rozpisanymi kolejnymi przyczynami katastrofy byłem zaskoczony, jak ta historia jest ciekawa sama w sobie. Czuję, że ostatni odcinek będzie najlepszy, szczególnie że widać jakiś większy zamysł i wizję w całej miniserii.

Ps. muzyka jeszcze lepsza.

Odpowiedz
(21-05-2019, 20:11)Capt. Nascimento napisał(a): Jedna uwaga - "most śmierci" nie jest wyssany z palca, nawet jeśli nie wydarzył się naprawdę, to jest lokalną legendą.
To nie jest wyssany, czy jest legendą?

(21-05-2019, 20:11)Capt. Nascimento napisał(a): Gdy na reddicie czytałem dokładny przebieg z szczegółowo rozpisanymi kolejnymi przyczynami katastrofy byłem zaskoczony, jak ta historia jest ciekawa sama w sobie. Czuję, że ostatni odcinek będzie najlepszy, szczególnie że widać jakiś większy zamysł i wizję w całej miniserii.
Fajnie by było, ale serial pewnie nie był kręcony na na podstawie reddita czy raportów międzynarodowych komisji. Z tego co wiem czerpią tam z wątpliwego źródła jakim jest książka pani Aleksijewicz.

Trzeci odcinek wciąż ma świetny klimat, choć jak dla mnie finałowa scena zbyt slow-mo.
Górnicy świetni, KGB również. Charakteryzacja żywych trupów - wow.

Odpowiedz
Miałem na myśli że nie jest wymysłem twórców. :)

Odpowiedz
Craven, słuchasz może tego oficjalnego podcastu z showrunnerem? On tam nie tylko wymienia źródła, z których korzystał, ale też opowiada o oparciu konkretnych wątków czy scen na konkretnych wydarzeniach. Przyznaje przy tym, kiedy coś zmienił na potrzeby scenariusza. Trochę nie rozumiem twojego problemu, ale odnoszę wrażenie, że ciężko zarzucić tu jakieś kompletne odejście od prawdy czy korzystanie z wątpliwych źródeł, w sposób, który wyrządzał by krzywdę uczestnikom czy zakłamywał historię. 

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon