08-07-2012, 00:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2014, 14:59 przez Mental.)
|
Deadwood - serial (HBO, 2004-2006) i film (2019)
|
|
A propo książek o Dzikim Zachodzie to na polskim rynku wydawniczym jest niestety bida. O marszałku Józefie Piłsudskim co roku wychodzą ze 3 biografie, o Wojtyle 30 hagiografii, a ohistorii amerykańskiego Pogranicza czy amerykańskim prawie bezpaństwowym, kupieckim, górniczym - jedna na ruski rok, a prawdę powiedziawszy to zero, bo pozycja podlinkowana przez hanysa to jednak nie do końca TO ;)
Skończyłem. Bardzo dobry serial, szkoda tylko, że tak okropnie potraktowany, niedosyt mocno odczuwalny, a szkoda, bo potencjał na te 5 sezonów był i to spory. One love dla Ariego Golda XIXw. czyli oczywiście tego pana:
. Najwyższy level zajebistości! O pozytywach tego serialu można by pisać cały dzień, kto widział ten wie, że nie jest to bajeczka na dobranoc, a porządne męskie kino, czyli to co tygryski lubią najbardziej. HBO powinno wrócić do takich produkcji, a nie jakieś pitu pitu o wampirach czy włażenie w dupę Czarnemu socjaliście. Co do wad to jak zwykle - baby! Skyler wkurwia jak zawsze, Stubbs tylko spaceruje z jednego końca obozu na drugi, a Jane zalewa mordę na okrągło. Nudyyy(jedynie Trixie na plus), ale na szczęście nie jest tego, aż tak dużo, żeby jakoś strasznie przeszkadzało w oglądaniu. No i szkoda, że nie doszło ostatecznie do pojedynku mieszkańców z Pinkertonami :(. Może Milch na starość zrozumie jaki popełnił błąd i jeszcze ze 2-3 sezony dokręci co by wszystko ładnie domknąć. A co do tego na ile Deadwood jest "prawdziwe" tutaj mamy dość ładne porównanie: HBO's Deadwood - Fact & Fiction 08-08-2012, 01:25
Walić "Detektywów". W tym roku mija 10 lat od premiery najlepszego serialu w historii telewizji. Z tej okazji jeden z krytyków związanych z serwisem RogerEbert.com przygotował materiał na temat "Deadwood":
12-03-2014, 02:57
W końcu na BD w UK.
![]() http://www.zavvi.com/blu-ray/deadwood-the-complete-collection-zavvi-exclusive/10941367.html 18-05-2014, 12:55
Muszę to mieć. Gdyby jeszcze było jakieś dobre polskie tłumaczenie dialogów, to już w ogóle bajka.
18-05-2014, 14:46 Cytat:wychodzi tego samego dnia co kolekcjonerka Bravehearta Terror wyboru. Znam ten ból. Korporacje próbują ci wcisnąć towar, a ty zaciągasz kredyt w banku, żeby to kupić. Ja na szczęście pochodzę z bogatej rodziny szlacheckiej i dylematy zadłużonej klasy robotniczej mnie nie obchodzą i kupuje zarówno Bravehearta Ultimate Epa Edition, jak i Deadwood Ultimate Frontier Edition :) 18-05-2014, 15:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2014, 15:09 przez Mental.)
Widmo świń pana Wu...
22-07-2014, 15:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2014, 15:39 przez joozeek.)
Świetny serial, w wielu momentach genialny. Właśnie skończyłem i co prawda nie mam tradycyjnego poczucia pustki towarzyszącego zakończeniu maratonu serialu wybitnego, ale winię za to głównie nagłe urwanie Deadwood.
Przejrzałem ten wątek i w sumie nic nowego nie napiszę. Zwykle takie atrakcje jak brak poprawności politycznej, bluzgi, przemoc itp. nie są dla mnie wartością samą w sobie, nie przyznaję dodatkowych punktów filmom i serialom ze względu na ilość fucków. Ale w przypadku Deadwood ten brud jest tak ujmujący i naturalny, że operowanie nim uważam za jedną z najważniejszych zalet serialu. Co jeszcze mi się podobało? Dialogi - chyba nie słyszałem lepszych nigdzie. No i galeria zajebistych, świetnie zagranych postaci. Na czele z Alem. Nie wiem, czy nie jest to najlepsza serialowa postać ever. Jeśli ograniczyć się do pierwszoplanowych to kto może z nim konkurować? Może Vic Mackey. Aha, no i Walter White. W takim razie raczej na pewno jest w top3. Jeśli miałbym się czegoś czepiać to faktu, że czym dalej, tym coraz bardziej mięknie. Najlepszy jest na początku, najbardziej niejednoznaczny i nieprzewidywalny. Pod koniec trochę za dużo w nim dobrego wujka, który w dodatku daje sobie upierdolić palec. Druga ulubiona postać - Dan. Dalej Adams, Cochran, Ellsworth, E.B. czy Jewel oraz Richardson. Jest też kilka irytujących postaci, które już wymieniliście (jestem raczej w obozie zwolenników Bullocka) i kilka postaci potencjalnie świetnych i nieźle zagranych, ale albo niewykorzystanych (choćby Cy) albo z nudnymi wątkami (Joanie, Jane, nawet Langrishe). O ile dialogi i postaci są rozpisane świetnie to fabularnie bywa różnie. Doceniam surowy realizm i rozumiem, że nie ma w Deadwood wielu strzelanin, pojedynków i innych westernowych atrakcji, ale czasami za dużo jest obyczajówki, w dodatku często nudnej, kosztem jakiejś bardziej mięsistej intrygi. W trzecim sezonie fajnie budują napięcie związane z Hearstem, ale pod koniec w kluczowych momentach przeplatany jest on chyba najnudniejszymi wątkami w całym serialu (teatr, Stubbs/Jane). A potem w dodatku wszystko rozchodzi się po kościach. Liczyłem, że więcej głów poleci. W ogóle mam wrażenie, że w kilku momentach scenarzyści unikają konfrontacji w momencie, kiedy wszystko do niej zmierza. Niemniej serial świetny, chociaż sporo słabszy niż The Wire. Wielka szkoda, że tak brutalnie urwany. 02-10-2014, 23:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2014, 23:03 przez PropJoe.)
Don't break my heart HBO. Don't be dangling the carrot, You cruel bastards.
http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/hbos-deadwood-movie-inching-closer-815045?facebook_20150812
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
13-08-2015, 06:14
Wszystkie serwisy podchwyciły tego newsa, bo jeden z aktorów wspomniał coś o plotkach na twitterze. Tia...
Swoją drogą, właśnie sobie powtórzyłem pierwszy sezon. Jakiś komentarz może kiedy indziej, a na razie dwie pierdoły aktorskie, które mnie zaskoczyły przy seansie: Nick Offerman z pytą: http://i.imgur.com/qdE5nJe.jpg W. Earl Brown jako Warren w There's Something About Mary - nie wiem czy bym go poznał. http://1.bp.blogspot.com/-XwRKWDDRLzk/UFAiD2dbhiI/AAAAAAAAAhc/qPBKB7UAsGw/s1600/998sam_w__earl_brown_Warren.jpg 13-08-2015, 10:13
Jakuzz zupełnie niepotrzebnie sieje defetyzm, bo serwisy podaja to nie tylko ze wzgledu na twita aktora, ale też fakt, że HBO potwierdzilo, ze wstępne rozmowy maja miejsce.
http://www.slashfilm.com/deadwood-movie-talks/ 13-08-2015, 16:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2015, 16:10 przez Gal Anonim.)
Tak, tylko ze newsy odnoszące się do tweeta pojawiły się wczoraj, a te ' potwierdzające wstępne rozmowy' - dopiero dzisiaj.
Sorry, ale takie wstępne rozmowy mnie nie jaraja, w większości przypadków kończy się to na niczym. Jak HBO zamowi filmy, zacznę się jarac. ;) 13-08-2015, 21:14
No nie wiem. Jeśli _wstępne rozmowy_ skończą się na niczym, to wyjdzie na to, że ten newsowy ferment zrobil fanom tylko niepotrzebna nadzieje. Anyways, co kto lubi.
13-08-2015, 22:06
Wstępne rozmowy w przypadku tego serialu, to bardziej konkretna wiadomość, choćby z tego względu, że temat filmu Deadwood sam zdechł śmiercią tragiczną już dawno, dawno temu. Więc jeżeli HBO sami z siebie podjęli temat drugi raz, to oznacza, że ktoś tam bierze to na poważnie i że być może w końcu mają do tego odpowiednie okoliczności. Bo te "wstępne rozmowy" na które tak marudzisz, to się odbyły już z 8 lat temu i wtedy nic z tego nie wyszło. Takie projekty raczej nie dostają drugich szans, a liczne powody przez które ten film miał małe szanse powstania (i coraz mniejsze z biegiem lat), ludzie w branży dobrze znają, więc jeżeli ktoś drugi raz podjął temat w na tyle konkretny sposób, że HBO się do tego publicznie przyznało, pokazuje, że można sobie robić nadzieje. Bo już sam fakt, że HBO nie zbiło tych tweetów w jakiś bardziej wymijający, non-commital sposób, a potwierdziło, że indeed coś się tam pichci, pozwala być dobrej myśli.
Zresztą i bez potwierdzenia od HBO, sam tweet Dillahunta byłby newsworthy. Zważywszy na to, że większość aktorów i ludzi związanych z tym serialem, na pytania o szanse powstania filmu, od lat dają jedynie co najwyżej zrezygnowane "anything can happen". Generalnie to marudzisz :)
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
13-08-2015, 23:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2015, 00:36 przez Proteus.) |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

. ![[Obrazek: 10941367-1397231919-433083.jpg]](http://s1.thcdn.com/productimg/0/600/600/67/10941367-1397231919-433083.jpg)