Repo Men 2010
Cytat:A na moje pytanie co zrobić z człowiekiem który przestał spłacać kredyt jakoś odpowiedzi nie widziałem

To, co przewiduje umowa w takim przypadku.

EDIT: jeśli nic nie przewiduje, udać się do sądu w celu rozstrzygnięcia.

Odpowiedz
(09-05-2014, 15:34)Negatywny napisał(a): No rzeczywiście, w przypadku kataru to leczenie sie w prywatnej firmie wygrywa, trochę się tylko sytuacja komplikuje jak trzeba przez 20 lat leczyć człowieka ze stwardnieniem rozsianym który nie jest zdolny do pracy.
To samo co teraz: musi liczyć na pomoc innych - pojedynczych osób, grup, fundacji.

Odpowiedz
Negatywny:

Cytat:No rzeczywiście, w przypadku kataru to leczenie sie w prywatnej firmie wygrywa, trochę się tylko sytuacja komplikuje jak trzeba przez 20 lat leczyć człowieka ze stwardnieniem rozsianym który nie jest zdolny do pracy.

Mam przyjaciela cierpiącego na łuszczycę stawów, podobny to problem jak w przypadku SM. Gdy chciał się leczyć państwowo okazało się, że lekarze rozkładali ręce i mogli mu dać leki tylko na zmniejszenie dyskomfortu (bólu stawów, stopniowego paraliżu kończyn itd.) Faktyczne (i do tego eksperymentalne) leki, które wstrzymywały postęp choroby przepisał mu dopiero prywatny lekarz.

Cytat:Nieeeeee, przesłanie terminatora jest takie, że prywatne korporacje zbudują roboty które zniszczą świat. Cholerny komuch z tego camerona.

Wg słownika PWN:

Przesłanie:

1. «główna myśl, idea zawarta w jakimś utworze literackim, filmie, w czyjejś wypowiedzi itp.»
2. «wypowiedź, pismo mające uroczysty charakter, skierowane do ogółu przez wybitną osobistość z jakiejś szczególnej okazji»
3. «zakończenie utworu poetyckiego będące dedykacją lub bezpośrednim zwrotem do określonej osoby»

Wyobraź sobie, że przesłanie to nie to samo, co streszczenie fabuły.

Cytat:A na moje pytanie co zrobić z człowiekiem który przestał spłacać kredyt jakoś odpowiedzi nie widziałem, tylko bezsensowne dywagacje czy umowa była podpisana świadomie i bezsensowne wrzutki z krytyką polskiej służby zdrowia, które nijak się mają do filmu.

Otrzymałeś nawet kilka, nie moja wina, że je zignorowałeś.
.noisivelet naht nuf erom era srorriM

Odpowiedz
Cytat:które wstrzymywały postęp choroby przepisał mu dopiero prywatny lekarz.

Z ciekawości: ile te leki kosztowały? Były refundowane? Pytam, bo prywatnych konowałów nie ma co zbytnio chwalić ;) Ja miałem niedawno kontuzje mięśnia. Byłem u czterech cwaniaczków i wszyscy poprzypisywali mi jakieś maści z koziej dupy. Na końcu z polecenia poszedłem do jednego dziadka i jak mi nastawił łapę (20 złotych), to kurva ręka jak nowa, Terminator takiej nie miał. Bankowo stary prowadził działalność nielegalnie, gdyby się jakaś komisja dowiedziała, to by go chyba zajebali na tej wsi.

Odpowiedz
Odp pt. To co przewiduje umowa to nie jest odpowiedz to tylko zmuszenie do przeredagowania pytania, które przeredagowałem już i pytałem co powinna zawierać umowa. Na to już odpowiedzi jakoś nie widziałem.

Nie zamierzam toczyć debilnej dyskusji gdzie ustawia się mnie na pozycji zwolennika takiego czy innego modelu służby zdrowia, mogę rozmawiać o filmie i o tym co film zawiera. Na nieszczeście zwolenników tezy o jego lewackości ten film nie jest peanem na cześć polskiej państwowej służby zdrowia. Zaiste ten film można odczytać jako krytykę słuźby zdrowia 100% prywatnej tylko, że w tym akurat nie ma nic lewackiego, bo nie wszystko co nie jest hiperultra libertariańskie jest automatycznie lewackie. Tak samo główny bohater nie jest komunistą tylko dlatego, że zaczyna uciekać przed windykatorami którzy idą po jego serce bo w takim razie komunistą jest każda żywa istota.
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Ten film to socrealistyczne dziełko ukazujące wolny rynek (w tym wypadku usług medycznych) jako jeden wielki pierdolnik z psychopatami uzbrojonymi w piły i wiertarki. Reżyser sobie postawił tezę: wolny rynek to zło (i jeszcze skojarzył z amerykańskim państwowo-korporacyjnym przeregulowanym potworem), a następnie zbudował wokół tego debilną do kwadratu fabułę, w której absolutnie nic nie trzyma się kupy. Wszelkie mechanizmy, które mogłyby przywrócić równowagę temu światu, zostały po prostu usunięte ze scenariusza, żeby nie zaciemniały morału. Daj Szumlewiczowi napisać film sci-fi - napisze Repo Mana.

Odpowiedz
(09-05-2014, 15:47)Crov napisał(a): To samo co teraz: musi liczyć na pomoc innych - pojedynczych osób, grup, fundacji.

Teraz państwo nie pomaga osobom ze stwardnieniem? Serio? A z pierdyliardem innych chorób których koszty leczenia to kilkadziesiąt tysięcy złotych rocznie też nie?
Prywatne ubezpieczenie które obejmuje wizytę u podstawowego specjalisty to kwota powiedzmy około 70 zł miesięcznie, pytanie ile musiałoby wynosić ubezpieczenie zawierające przeszczepy organów i wszelkie możliwe wieloletnie terapie wrednych i wyniszczających chorób?
Zawsze znalazłaby siè grupa ludzi której na takie ubezpieczenie nie byłoby stać a akurat przytrafiłoby się im zachorować. Rozumiem, że znowu odpowiedzią na pytanie co z nimi jest bajka o fundacjach charytatywnych które się wszystkimi biedakami zajmą?

Odpowiedz
Cytat:A z pierdyliardem innych chorób których koszty leczenia to kilkadziesiąt tysięcy złotych rocznie też nie?

Negatywny, czy ty żyjesz w jakiejś alternatywnej linii czasowej? Wpisz w googlu "fundacje stwardnienie rozsiane" i wyskoczy ci kilkanaście stron takich jak ta: http://pomozwalczyc.pl/ Ty serio myślisz, że sr i pierdyliard innych chorób to państwowa służba zdrowia leczy? I może jeszcze funduje rehabilitacje i leki sprowadza prosto z Emiratów? Mojemu ojcu łękotki w kolanie nie mogli zoperować, bo NIE MA PINIENDZY. Jak to kurva nie ma, od 30 lat okradacie mnie z forsy, a teraz nie ma? Ni mo sory. I gdzie jest Repo Man kiedy go potrzeba?

Odpowiedz
Oczywiście, bo wolny rynek nie ma wad, w wolnym rynku każdego na wszystko stać. O wolnym rynku można mówić tylko dobrze albo jest się komunistą. Możesz jeszcze 5 razy to powtórzyć ale argumentów ci nie przybywa. Wolny runek w samej swojej podstawie zakłada, że pewnych ludzi na pewne rzeczy nie stać, więc na pewno kiedyś znajdzie się ktoś kogo nie będzie stać na sztuczny organ który uratuje mu życie. Zgodnie z zasadami powinien zatem umrzeć i film bardzo celnie tą małą wadę pokazuje. No chyba, że ktoś wierzy, że dla każdego biedaka znajdzie pieniążki jakaś fundacja, ale dla mnie niestety jest to bardzo utopijna wizja.

(09-05-2014, 17:12)Mental napisał(a):
Cytat:A z pierdyliardem innych chorób których koszty leczenia to kilkadziesiąt tysięcy złotych rocznie też nie?

Negatywny, czy ty żyjesz w jakiejś alternatywnej linii czasowej? Wpisz w googlu "fundacje stwardnienie rozsiane" i wyskoczy ci kilkanaście stron takich jak ta: http://pomozwalczyc.pl/ Ty serio myślisz, że sr i pierdyliard innych chorób to państwowa służba zdrowia leczy? I może jeszcze funduje rehabilitacje i leki sprowadza prosto z Emiratów? Mojemu ojcu łękotki w kolanie nie mogli zoperować, bo NIE MA PINIENDZY. Jak to kurva nie ma, od 30 lat okradacie mnie z forsy, a teraz nie ma? Ni mo sory. I gdzie jest Repo Man kiedy go potrzeba?

Ty serio myślisz, że takie fundacje opłacają wszystkie koszta takiej choroby? Wyobraź sobie, że taki niezdolny do pracy chory dostaje chociaźby rentę, bo insczej to by zwyczajnie umarł z głodu.

Odpowiedz
Cytat:Oczywiście, bo wolny rynek nie ma wad

Nie wiem, jakie tam masz prywatne wyobrażenia wolnego rynku, ale mi wystarczy to, że sam decyduje, na co wydaje pieniądze i jak oszczędzam.

Cytat:Wyobraź sobie, że taki niezdolny do pracy chory dostaje chociaźby rentę, bo insczej to by zwyczajnie umarł z głodu.

I tak by umarł. W Polsce z renty nie da się wyżyć.

Odpowiedz
Głównym argumentem Negatywnego jest "a u was murzynów biją", przy czym nie zauważa on, że jedna opcja jest (rzekomo) nieskuteczna i dobrowolna, a druga (na 100%) nieskuteczna i przymusowa.

Odpowiedz

Ja rozumiem twój ból dupy, źe dla ciebie nie starczyło bo ktoś przejadł twoje pieniądze fundując komuś innemu terapię z 100k zł rocznie zamiast pozwolić mu umrzeć, naprawdę rozumiem. Tylko ty nie próbuj mi wmówić, że w twoim kapitaliźmie starczyłoby pieniędzy dla wszystkich bo jest to zaprzeczenie tego systemu. W kapitaliźmie ktoś by musiał odwalić kitę niestety, i właśnie dlatego repo man jest dobrym filmem bo pokazuje tę oczywistość bardzo dobitnie. Lewactwem to tu jest właśnie ściemnianie o ustroju w którym starczy dla wszystkich, analogicznie właśnie do tego jak pokazano, że starcza dla wszystkch w elizjum. Repo men to właśnie smutna przypowieść o tym, że dla wszystkich nie starczy i o człowieku który miał to w dupie dopóki nie padło na niego.
(09-05-2014, 17:21)Mental napisał(a):

Nie wiem, jakie tam masz prywatne wyobrażenia wolnego rynku, ale mi wystarczy to, że sam decyduje, na co wydaje pieniądze i jak oszczędzam.

Cytat:Wyobraź sobie, że taki niezdolny do pracy chory dostaje chociaźby rentę, bo insczej to by zwyczajnie umarł z głodu.

Ja żyłem 5 lat, więc mi nie tłumacz.

Odpowiedz
Z samej renty? Żyłeś z samej renty? Nie pracowałeś na czarno/szaro, rodzina nie dokłada? Nic, tylko renta?

Odpowiedz
(09-05-2014, 17:33)Negatywny napisał(a): Tylko ty nie próbuj mi wmówić, że w twoim kapitaliźmie starczyłoby pieniędzy dla wszystkich bo jest to zaprzeczenie tego systemu.

A w socjalizmie dla wszystkich starcza? Bo kapitalizm nie obiecuje, że starczy dla każdego. A socjalizm obiecuje.

Odpowiedz
(09-05-2014, 17:33)Negatywny napisał(a):

Ja rozumiem twój ból dupy, źe dla ciebie nie starczyło bo ktoś przejadł twoje pieniądze fundując komuś innemu terapię z 100k zł rocznie zamiast pozwolić mu umrzeć, naprawdę rozumiem. Tylko ty nie próbuj mi wmówić, że w twoim kapitaliźmie starczyłoby pieniędzy dla wszystkich bo jest to zaprzeczenie tego systemu. W kapitaliźmie ktoś by musiał odwalić kitę niestety, i właśnie dlatego repo man jest dobrym filmem bo pokazuje tę oczywistość bardzo dobitnie. Lewactwem to tu jest właśnie ściemnianie o ustroju w którym starczy dla wszystkich, analogicznie właśnie do tego jak pokazano, że starcza dla wszystkch w elizjum. Repo men to właśnie smutna przypowieść o tym, że dla wszystkich nie starczy i o człowieku który miał to w dupie dopóki nie padło na niego.
(09-05-2014, 17:21)Mental napisał(a):

Ja żyłem 5 lat, więc mi nie tłumacz.

Fajnie, że ci wystarcza, i masz w dupie to, że ktoś tam sobie umrze bo np. Zainwestował w amber gold, stracił całą flotę i zachorował akurat na białaczkę i teraz nie ma kasy na leczenie. Je rozumiem to i też uważam, że powinien sobie umrzeć, tylko nie wmawiaj mi, że lewactwem jest portretowanie dokładnie takich poglądów przez repo men.
(09-05-2014, 17:40)military napisał(a): [quote='Negatywny' pid='373813' dateline='1399649633']
Tylko ty nie próbuj mi wmówić, że w twoim kapitaliźmie starczyłoby pieniędzy dla wszystkich bo jest to zaprzeczenie tego systemu.

A w socjalizmie dla wszystkich starcza? Bo kapitalizm nie obiecuje, że starczy dla każdego. A socjalizm obiecuje.

A repo men obiecuje, że starczy dla każdego czy wręcz odwrotnie?

Odpowiedz
Cytat:A repo men obiecuje, że starczy dla każdego czy wręcz odwrotnie?

Nie rozumiem. Przecież mówię, że w kapitalizmie nie starczy dla każdego i niektórzy będą musieli polegać na dobroci innych albo po prostu jakoś sobie radzić. Tymczasem socjalizm obiecuje po równo dla wszystkich, darmowa opieka zdrowotna, dobrobyt i sprawiedliwość - i niczego nie ma. Jeżeli już nawet nie ze względu na przymus socjalizmu, to powinieneś się mu sprzeciwić choćby ze względu na zakłamanie tego systemu.

Odpowiedz
(09-05-2014, 17:41)Negatywny napisał(a): A repo men obiecuje, że starczy dla każdego czy wręcz odwrotnie?

NIE. Dlatego wg TWÓRCY jest TAKI ZŁY.

Odpowiedz
(09-05-2014, 17:44)military napisał(a):
Cytat:A repo men obiecuje, że starczy dla każdego czy wręcz odwrotnie?

Nie rozumiem. Przecież mówię, że w kapitalizmie nie starczy dla każdego i niektórzy będą musieli polegać na dobroci innych albo po prostu jakoś sobie radzić. Tymczasem socjalizm obiecuje po równo dla wszystkich, darmowa opieka zdrowotna, dobrobyt i sprawiedliwość - i niczego nie ma. Jeżeli już nawet nie ze względu na przymus socjalizmu, to powinieneś się mu sprzeciwić choćby ze względu na zakłamanie tego systemu.

Ale ja rozmawiam z tobą o filmie, tak? Więc pytam się, czy w repo men nie jest dokładnie pokazane, że dla wszystkich nie starczy, a wizja kasowania rejestru dłużników to tylko rojenia chorego umysłu? Przeciwna sytuacja ma miejsce w elizjum, gdzie włamanie do systemu kończy się rozdystrybuowaniem nieskończonej ilości dóbr. Repo men kończy się dobitnym stwierdzeniem, że to tylko mrzonka której desperacko trzymał się główny bohater. Tak więc jeśli repo man coś robi to dobitnie ukazuje wady kapitalizmu, przy czym w żadnym momencie żadna forma socjalizmu nie jest proponowana jako rozwiązanie tych problemów.

(09-05-2014, 17:48)vast napisał(a):
(09-05-2014, 17:41)Negatywny napisał(a): A repo men obiecuje, że starczy dla każdego czy wręcz odwrotnie?

NIE. Dlatego wg TWÓRCY jest TAKI ZŁY.

Demokracja też jest zła, ale przypadkiem jeszcze nic lepszego nie wymyślono, czy to oznacza, że demokracji nie wolno krytykować albo pokazywać jej wad?

Odpowiedz
Cytat:Ale ja rozmawiam z tobą o filmie, tak?

Ta rozmowa dawno przestała dotyczyć tylko filmu.:)

Cytat:Demokracja też jest zła, ale przypadkiem jeszcze nic lepszego nie wymyślono

Odpowiedz
to czemu nie pokazano w filmie również wad socjalizmu tylko skupiono się na krytyce jednej strony??? dla mnie to jest anty wchuj
(09-05-2014, 17:55)Negatywny napisał(a): Demokracja też jest zła, ale przypadkiem jeszcze nic lepszego nie wymyślono,

tak się składa że demokracja to jeden z najbardziej idiotycznych systemów jakie wymyślono

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon