Deadwood - serial (HBO, 2004-2006) i film (2019)
Prawdziwa Calamity Jane kurwiła się w burdelu u Ala, szkoda, że w serialu kompletnie ten wątek zlano, bo od drugiego sezonu Jane szlaja się tylko po planie, żłopie alko, przeklina na potęgę i nic więcej nie robi.

Odpowiedz
Mental dobrze prawi.

Quay napisał(a):wolała skryć się za męskim przebraniem - może sądziła, ze jako kobieta jest już w ogóle do niczego. Styl twardej kowbojki byłby albo rodzajem maski albo alternatywnym pomysłem na kobiecość, bardziej jednak wierzę w tę pierwszą opcję.
Ale ja nie wiem, skąd pomysł, że ona się "przebiera", że "udaje".

Cytat:Z zagubieniem nie przesadzam, odebrałam tę postać jako najbardziej samotną w całym serialu. Ona taka strasznie biedna była, mimo pozowania na twardzielkę. Dlatego nie bardzo nadaje się na sztandary feministek.
Ale nikt nie mówi o sztandarach - to jest postać INTERESUJĄCA, nie znaczy od razu,że ma być jakimś wzorcem, a już na pewno nie całościowym. Wszystko do dyskusji.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Nie mówię, że ma być wzorem. To są wyłącznie moje skojarzenia z tekstem tamtego artykułu (a właściwie artykułu o wypowiedzi wideo) o kobietach zachowujących się jak mężczyźni, podziwiających atrybuty "męskości" itd. Jego punktem wyjścia był podział na tradycyjne role i wzorce obu płci, dziś faktycznie przestarzały (choć wciąż często obowiązujący), wtedy jedyny obowiązujący, i o odstępstwie od niego (tutaj to jest, w komentarzach autorka jest zresztą krytykowana). Przyczyny zachowania Jane nie są wymienione wprost i punkty widzenia mogą być tu różne, mój wynika ze wspomnienia o tej postaci, na którą składały się niska samoocena, brak pewności siebie, przekonanie o własnej nieatrakcyjności (odskakiwała jak oparzona za każdym razem, kiedy Charlie Utter próbował wyjść poza relację kumpel-kumpel), ukrywanie wrażliwości. Dla mnie ona po prostu tak się zachowywała, jakby tym chłopobabstwem chciała wszystkim udowodnić, że jest twarda właśnie "jak facet".

Później rzeczywiście trochę zapomniano o tej postaci, nie rozwijano jej i "tak to zostawiono". Wątek z prostytucją pominięto być może ze względu wyraźniej i podkreślanej niechęci Jane do Ala. Szkoda, bo można byłoby dzięki temu trochę skomplikować tę postać.

Odpowiedz
Tekst już zdążył się nieco zakurzyć, ale na tym forum go chyba jeszcze nie linkowano:
http://www.filmweb.pl/article/W+NAST%C4%98PNYM+ODCINKU%3A+Pogrzebanie+rewolwerowc%C3%B3w-77840
Cytat:W wykreowanym przez Milcha dość bezwzględnym portrecie ludzkiej natury jak echo powraca jedna z koncepcji psychologów ewolucyjnych, o której wolelibyśmy zapomnieć ? przemoc nie jest żadną chorobą społeczną, wykluwającą się ex nihilo w patologicznych warunkach, ale nieodłączną częścią ludzkiej natury, najskuteczniejszym sposobem osiągania swoich celów. Wspólnota z kolei nie rodzi się na pięknych hasłach miłości, równości i braterstwa, ale na zbieżności interesów. Prawo zaś wypływa nie z poczucia sprawiedliwości, ale z lęku przed przemocą i potrzebą ochrony samego siebie. Brzmi to być może mrocznie i pesymistycznie, jednak od znanych chociażby z powieści Cormaca McCarthy'ego apokaliptycznych wizji Dzikiego Zachodu oddziela Deadwood wiara autorów w człowieka, jako zoon politikon, przekonanie, że w obliczu kryzysu jest on zdolny do współpracy, a racjonalny egoizm nie wyklucza bliskich relacji między jednostkami. A także autentycznej miłości i przyjaźni.

Odpowiedz
Dobry tekst, zwłaszcza zacytowany fragment, podlinkuje go w stosownym wątku ;)

Co ciekawe, nawet Deadwood nie ustrzegł się filmowej przesady. Znawca historii XIX-wiecznej Ameryki, ze szczególnym uwzględnieniem rejonów Pogranicza, Peter T. Leeson, wykładowca na uniwerku im. George'a Masona, fajnie gada o Deadwood (od 1:01:08)

Kto widział serial HBO "Deadwood"? Wspaniały serial, ale kompletnie fałszywy. Jeśli spojrzycie na dowody zawarte w książkach historycznych na temat górniczej społeczności tego miasteczka, to uderzy was, że zamiast bezprawia i strzelanin, panowała tam ekstremalna wręcz praworządność. Przemoc i zabójstwa prawie tam nie występowały.

Inna sprawa, że w serialowym Deadwood strzelanin jak na lekarstwo tak czy siak. A szkoda, bo obejrzałbym sobie kilka kultowych pojedynków rewolwerowych. Chyba tylko pilot oferuje takie atrakcje.

Odpowiedz
http://www.deadwood.com/Flash/

Zapraszam do zwiedzania prawdziwego, współczesnego Deadwood :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Coś wspaniałego. Nie mogę się oderwać.

Odpowiedz
Ja podobnie. Znalazłeś już hotel Bullocka? Mam problem z tym :(
--
Laozi

Odpowiedz
http://www.deadwood.com/Flash/#/map/15

:)

Odpowiedz
Deadwood wyszło na Blu, najwyższy czas się zabrać.

Swoją drogą dziwna taktyka HBO - wydają to, a SFU i Kabel wciąż muszą czekać ;(

Odpowiedz
Wyszło - chyba z rok temu. Problem z wydaniem Blu taki, że jest zakodowane w regionie A i uczciwie, bez posiadania odtwarzacza, albo programu tę blokadę omijającego sie obejrzeć nie da.

Odpowiedz
Cytat:Deadwood wyszło na Blu

Pierdolisz! Serio?!

Ja to wydanie zakupiłem jakieś 8 miechów temu :)

Odpowiedz
ale u nas chyba jakoś ostatnio wydali, bo pojawiły się internecie ripy z lektorem i stąd w ogóle się o istnieniu wydania Blu dowiedziałem, no ;)

Odpowiedz
Zacząłem na początku roku, skończyłem wczoraj. Chyba najlepszy serial, jaki widziałem [tuż obok SoA], jest jednak kilka "ale". Mianowicie:

1. Trzeci sezon męczący przez nagromadzenie niepotrzebnych wątków. Weźmy takich braci Earpów - pojawili się w serialu chyba tylko dlatego, że źródła historyczne podają, że prawdopodobnie Wyatt kręcił się w tamtych okolicach w tamtym czasie.
Nic nie przebije jednak trupy teatralnej - wątek starego aktora nudny i niepotrzebny. Jakkolwiek sama postać Langrishe'a miała swoje momenty [zyskiwała przede wszystkim w scenach rozmów z Alem i z Hearstem].

2. Kilka postaci scenarzyści ciągnęli na siłę. Na przykład Calamity Jane - przez ostatnie dwa sezony nie robiła nic poza chlaniem, nie miała na nic wpływu, a wątek
męczył. Zwłaszcza w finale, w którym niepotrzebnie zajmował miejsce na prawdziwe mięcho, jakim była
Inną zmarnowaną postacią był Cy Tolliver - w sezonie pierwszym świetny, w drugim też dawał czadu, a w trzecim, jak już ktoś przede mną wspomniał, stał się męczący przez swoje psychopatyczne jazdy. W założeniu miał być nieprzewidywalnym świrem, ale chyba jednak nie wyszło.
To samo dotyczyło miejscowego rasisty - co za dużo, to niezdrowo. Jego postać działała mi na nerwy do tego stopnia, że
Zalet wymieniać nie będę, bo parę osób powyżej już to zrobiło :) Co więcej, nie uważam wcale, że serial się "urywa". Wszystkie wątki są podomykane lub z grubsza podomykane, a
No i jeszcze jedno: "Deadwood" nabyłem legalnie, polskie wydania pierwszych dwóch sezonów i brytyjski sezon trzeci. Płyty z tym ostatnim zostały zabezpieczone na tyle różnych sposobów, że oglądanie serialu na kompie okazało się praktycznie niemożliwe. W rezultacie cały sezon zassałem z netu. Brawa dla wydawców...

Odpowiedz
Tyle, że to wcale nie miał być finał. Twórcy liczyli albo na w sumie 5 sezonów albo przynajmniej ze dwa filmy.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Tyle, że to wcale nie miał być finał. Twórcy liczyli albo na w sumie 5 sezonów albo przynajmniej ze dwa filmy.

Wiem. Nie zmienia to jednak faktu, że serial spokojnie mógłby się w tym miejscu skończyć. Nie ma cliffhangerów, prawie wszystkie wątki zostały zamknięte. Po komentarzach w tym temacie obawiałem się, że po zakończeniu serialu będę wkurwiony na brak finału, albo na nowe wątki, które zostaną otwarte w ostatnim odcinku i nigdy nie zostaną rozwinięte. Nie jestem wkurwiony - zakończenie mnie satysfakcjonuje.

Co nie zmienia faktu, że na kontynuację serialu - w jakiejkolwiek formie - rzuciłbym się natychmiast :)

Odpowiedz
@leMur

Cytat:Chyba najlepszy serial, jaki widziałem [tuż obok SoA]

Tak trzymaj! Olewaj średniaków, wspieraj debeściaków!

;)

Cytat:Nic nie przebije jednak trupy teatralnej - wątek starego aktora nudny i niepotrzebny.

Bezdyskusyjnie najgorszy wątek w całym serialu. Jak oglądałem Deadwood drugi raz parę miechów temu, to przewijałem.

Cytat:To samo dotyczyło miejscowego rasisty

Ja z kolei polubiłem tego gościa :) Zwłaszcza te sceny z nim, jak najebany w trzy dupy wyzywał murzynów od małp - ten jego zapijaczony, skwaszony ryj, kiedy wymawiał słowo "nigger" - nie zapomnę, na pocztówkę :)

Odpowiedz
Chyba właśnie znalazłem dla siebie wzór na t-shirta:

[Obrazek: swearengenweb-723x1024.jpg]

Odpowiedz
(25-05-2012, 17:05)Mental napisał(a): Ja z kolei polubiłem tego gościa :) Zwłaszcza te sceny z nim, jak najebany w trzy dupy wyzywał murzynów od małp - ten jego zapijaczony, skwaszony ryj, kiedy wymawiał słowo "nigger" - nie zapomnę, na pocztówkę :)

Ja również uważam, że Michael to umysł miał nieprzeciętny :)
Byle komu nie wpadłoby do głowy, by

Odpowiedz
W oczekiwaniu na napisy do "Hatfields & McCoys" wziąłem się za "Deadwood" i był to świetny wybór. Pierwszy sezon jest mega, na poziomie pierwszego sezonu "The Wire"(mimo iż wielu ludzi nie zachwycił dla mnie pierwszy sezon "Kabla" jest w pytę), a porównując go do początków innych seriali od HBO to imo jest lepiej niż w SFU czy Sopranos. Świetny klimat, wkurwę dobre dialogi, no i postacieee: Al <3, Seth, doktor, Jane itd. Uwielbiam westerny czy tam antywesterny, więc może dlatego tak wszystko mi podeszło, dzisiaj zobaczyłem dwa odcinki drugiego sezonu i zaczęło się od mocnego pierdolnięcia, oby tak dalej !

BTW Zakupiłem sobie dobrze zapowiadającą się książkę o Dzikim Zachodzie, przeczytam po obejrzeniu w ramach podsumowania, może kogoś też zainteresuje.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon