Homeland [Showtime]
Czy ktoś potrafi logicznie wytłumaczyć, co do serialu jakim jest Homeland wnosi wątek tego paszteta Dany z miną, jakby cierpiała na miesięczne zatwardzenie? Bo to głównie przez nią nie mam ochoty ruszać sezonu 3.

Odpowiedz
Przez wątek, czy przez to, że wątek pasztetu dotyczy?
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz

Odpowiedz
Fascynujący sezon. Oczu nie mogłem oderwać od wytrzeszczonych oczu Carrie, jej perypetii w psychiatryku no i tego, że ona wszystkich fuck you. No i że nie będzie brała tabletek bo lubi jak jej gały wyłażą i wtedy czuje się mądra. Liczyłem na elektrowstrząsy rano i wieczorem
Wątek Dany to też jest coś co tygrysy miłośnicy spisków i tematyki terrorystycznej lubią najbardziej, a jej ucieczka pozamiatała.
Tak, to był spoiler, zdradziłem ważną część fabuły. Tak, to jedno z ważniejszych wydarzeń do tej pory. Po czterech odcinkach.
Nie ukrywam, że kilka razy obejrzałem sceny rozmów Brodiego z pedofilskim latynoskim wiejskim filozofem wygłaszającym mądre kwestie. Nie chcę by mi coś umknęło.
Na razie cztery odcinki, czekam z niecierpliwością co patafiany odpowiedzialne za ten sezon jeszcze wymyślą.
A tak w ogóle to Saul ma problem.
Litości... Co oni zrobili z tym serialem?
Na razie to jest poziom późnych sezonów 24 Godziny, a twist na końcu czwartego odcinka na bank zaskoczył scenarzystów.
Ps.
Chyba wracają męskie fryzury z czesaniem na bok z falą i z przedziałkiem jak Wielki Kanion. Zajebiście. Mike, gach Jessici Brody tak ma.

Odpowiedz
Unknown, możesz po polsku?

Odpowiedz
Znam tylko polish pidgin ;)

Odpowiedz
Na tym forum za to bany dają;)

Odpowiedz
Myślę, że raczej każdy będzie zadowolony z najnowszego odcinka.
Jak dla mnie najlepszy z tej serii póki co. Końcówka sezonu powinna spokojnie nadrobić z nawiązką słabszy początek bo szykuje się za tydzień kapitalna akcja osadzona w Teheranie.
No i wiem już jak rzucić fajki, trzeba sobie zapodać ibogainę, jedynie półtora kafla za gram:D
Hide, listen, watch, learn? And when the time is right, strike from the shadow...

Odpowiedz
Najpierw chciałbym się ze wszystkimi przywitać na tym forum. Kiedyś założyłem konto, bo były problemy z wejściem na forum, ale nie pisałem postów, wystarczyło mi samo bierne użytkowanie.

Ale dziś wręcz musiałem napisać. Homeland wskoczył od połowy sezonu na naprawdę wysoki poziom, a tu nikt nie pisze. Dopiero po wczorajszym odcinku melchet napisał parę zdań. Ja podczas tego epizodu mimo późnej pory oglądania, siedziałem jak zahipnotyzowany. Nie licząc BB, to nie zdarzyło mi się od bardzo dawna, chyba ostatni raz podczas 5 odc 2 sezonu Homeland i
Bo nawet gdy w SoA dzieje się tak dużo i tak ważne sceny dla serialu jak ostatnio, to nie zbliża się poziomem do najnowszego Homeland.

Kapitalne, hipnotyzujące tempo, świetne zdjęcia i aktorstwo. Do tego niezłe dialogi. I bardzo mi się podobała insenizacja niektórych scen.
Od ostatnich paru odcinków Homeland prezentuje poziom początku drugiego sezonu, jeśli ktoś przerwał na początku tego sezonu, to warto powrócić. Nic lepszego nie leci obecnie w TV (no chyba, że BE wskoczyło na naprawdę wysoki poziom).

Odpowiedz
Pierwszy raz od czasu pierwszego sezonu nie mogę doczekać się kolejnego odcinka.

Dziewiąty jest świetny. Ogólnie powinni częściej uderzać w politykę - pociąganie za sznurki przez CIA w USA i na świecie jest znacznie ciekawsze niż większość wątków które serwowali do tej pory.

Niedawno obejrzałem JFK Olivera Stone'a. Podczas dziewiątego odcinka i (wreszcie!) porządnej intrygi CIA, pomyślałem że twórcy mogliby pójść jeszcze dalej. Jeśli w JFK monolog Donalda Sutherlanda z wstawkami materiałów archiwalnych potrafił być tak hipnotyzujący, to przedstawienie podobnej intrygi, jako pełnoprawnego filmu (serialu) fabularnego... byłoby ciekawe. Takiego napięcia mi brakuje.

Właśnie od drugiego sezonu twórcy wytwarzają za mało napięcia. Zbliżanie się Brody'ego, jako terrorysty, do władzy mogło być znacznie lepiej pokazane. Mam nadzieję, że 10 odcinek zrobią już porządnie.

Odpowiedz
Piękny ep, Dana wkurwiała swoją obecnością, ale tym razem była to mimo wszystko obecność uzasadniona. Kolejny zapowiada się jeszcze ciekawiej, czekam z niecierpliwością.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ostatnie dwa epy - cud, miód i orzeszki. Na to czekałem od początku sezonu i powiem tylko tyle, że warto było przemęczyć się te kilka odcinków. Finał zapowiada się rewelacyjnie.

[Obrazek: bee9a72288a4e020156124028f1ca99d.png]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Oj tak, serial znów wbił się na swoje wyżyny, ale jednak było parę rzeczy, które w ostatnim odcinku mnie trochę zirytowały.

Oprócz tego wszystko świetnie, brak wątku rodziny Brody'ego, ciekawe rozgrywki polityczne, lubię te sceny, gdzie widzimy centrum dowodzenia oraz obraz z dronów lub satelitów.

Odpowiedz
Wiecie dlaczego ten ep działał? Bo po raz pierwszy od chyba połowy drugiego sezonu (nie licząc finału, ale tam nikt się nie dał nabrać) nie wiedzieliśmy co się dzieje w głowie Brodiego. Była ta niepewność, paranoja, nawet jeśli lekka.

Odpowiedz
I po finale. Zaskakujący, smutny, gorzki - jednym słowem - rewelacyjny. Po takim sobie początku sezonu końcowe odcinki świetne, twórcy pokazali, że mają i talent i jaja. Brawo.

Odpowiedz
Spoilery!

A ja się nie zgodzę. Showtime chyba właśnie zarżnął swój flagowy serial, zresztą po raz kolejny.
Epizody 10 i 11 były bardzo dobre, racja, ale już o finale bym tego nie powiedział. Znakomicie zakończono wątek Brody'ego i do tego momentu było pięknie. W drugiej połowie z kolei problematyczne kwestie zamieciono pod dywan przy pomocy 4-miesięcznego przeskoku czasowego. Co stało się z rodziną Brody'ego? Tego się nie dowiemy, gdyż postacie Jessici i Dany oficjalnie usunięto z serialu. Ok, nawet mnie to cieszy, ale ich wątki zostały po prostu ucięte. A mowa tu o postaciach, które w poprzednich sezonach grały drugi plan. Ponadto, jeśli wątek ciąży Carrie zostanie ucięty w taki sposób, w jaki wynikałoby z ostatniego odcinka, to jego budowanie przez 3 sezon traci jakikolwiek sens i robi z niego generujący sztuczne napięcie zapychacz.

Ostatnia, rewelacyjna scena z rysowaniem gwiazdki byłaby idealnym momentem wieńczącym Homeland - tak się jednak nie stanie. Tylko jakoś ciężko mi sobie wyobrazić sens kręcenia dalszych sezonów, skoro ich fundament - relacja na linii Carrie-Brody - zakończył się bezpowrotnie. A z drugiej strony dalsze utrzymywanie przy życiu Brody'ego byłoby absurdem.
Wygląda na to, że w zdecydowanym stopniu pożegnamy się także z Saulem, który znakomicie dźwigał na barkach braki 3 sezonu spowodowane nieobecnością Brody'ego.
Oprócz tego, 3 sezon w kwestii podcinających wiarygodność scenariusza głupotek poszedł niebezpiecznie w kierunku późnego Dextera. I jeśli twórcy chcą ciągnąć serial dalej z samą Carrie na pokładzie - Homeland z dużą dozą prawdopodobieństwa podzieli los poprzedniego hitu Showtime. Kocham tę postać, ale co za dużo, to niezdrowo, i nawet Claire Danes tu nie pomoże, bo w tej quasi-realistycznej konwencji (oczywiście już przekroczonej, bo trudno zliczyć, ile razy Carrie powinna już wylecieć z CIA za swoje nieposłuszeństwo) jej bohaterka, choć znakomicie napisana, nie ma potencjału na kolejne sezony. Dokładnie tak samo, jak w przypadku Dextera. A wszyscy wiemy, jak skończył tamten fantastyczny niegdyś serial - żenująco.

Ale życzę twórcom jak najlepiej :D

Odpowiedz
A ja powiem krótko: szkoda, że na tym sezonie nie kończy się Homeland, gdyż wtedy zostałby zapamiętany jako jeden z najlepszych seriali w historii telewizji. Nie mam pojęcia, co planują twórcy, jednak wątpię, żeby mogli chociaż dorównać tym trzem wybitnym sezonom. Mimo wszystko trzymam kciuki i dziękuję za te trzy piękne sezony spędzone z najlepszym serialem ostatnich lat!
5 najważniejszych filmów w historii kinematografii: 1. Mulholland Drive 2. Skazani na Shawshank 3. Aż poleje się krew 4. Podziemny krąg 5. 12 gniewnych ludzi

Odpowiedz
Świetne zakończenie. Tak właściwie powinien się skończyć cały serial, ale Showtime musi nam obrzydzić swój hit :/ jedyne czego mi zabrakło, to ostatniego spojrzenia na rodzinę Brodiego.

Homeland zamyka trzeci sezon, zamyka swoistą całość. Nie wiem co będzie dalej, ale z tego co jest jestem bardzo zadowolony.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Ale ten serial będzie w przyszłości tak postrzegany, jako całość, którą tworzą 3 pierwsze sezony i resztę. Nie wiem jak chcą z tego wybrnąć twórcy, ale mam dla nich spory kredyt zaufania. Już po pierwszym sezonie było wiele głosów, że kolejny to będzie spadek formy i ciągnięcie serialu na siłę. To samo po drugim. A autorom wciąż się udawało utrzymywać (w skali całego sezonu, bo były gorsze fragmenty) serial na wysokim poziomie.

Od czwartego sezonu nowe otwarcie, myślę, że
Ostatni odc 3 sezonu świetny, zaskakujący, z ciekawie zainscenizowanymi scenami.

Warto obejrzeć całe trzy sezony, bo od czwartego to będzie nowy serial.

Odpowiedz
zadziwiający finał, w sumie to nie widzę sensu w tworzeniu kolejnego sezonu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon