Użyszkodnik
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
Mental:
sorki że wczoraj nie odpisałem, ale byłem już na festiwalu piwa :) leki były z eksperymentalnego miotu, więc kumpel musiał odpowiednią umowę podpisać, na mocy której był trochę królikiem doświadczalnym. Dokładnej ceny nie znam, ale nie narzekał, więc tragedii nie było. Co do prywatnych konowałów to w zasadzie jest tak, że im to młodsze, tym głupsze i chciwsze. Ja od lat np. chodzę do 60-letniego dentysty, który za rwanie bierze 30 zł, za plombowanie 40, a za kanałówkę 70 zł i robi to wszystko porządnie., A dwudziestokilkuletnie pindy to ząbka już nie wyrwą, bo się krewki boją, a za byle plombę karzą sobie stówę płacić.
Negatywny:
wpadłeś w pułapkę fałszywej dychotomii: w tej dyskusji naprawdę nie chodzi o to, że jak ktoś się nie zgadza z ideą państwowej służby zdrowia, to już od razu staje się full metal libertarian, na np. nie zgadzam się w 100% z każdą libertariańską ideą, choć przyznam, że zdecydowanie bliżej mi do prawa, niż lewa. Tu chodzi o to, że Repo Men jest robi klasyczny, amerykański fearmongering, czyli generowanie strachu przed zredukowaną do absurdu ideą (twórca wyraźnie mówi: chcesz prywatnej służby zdrowia? LÓDZIE BEDOM ÓMIERADŹ!!!) nie przemycając refleksji, a podając gotową odpowiedź. A kino SF u swojej podstawy służy właśnie wywołaniu refleksji, a nie autorytarnemu ferowaniu wyroków.
.noisivelet naht nuf erom era srorriM
10-05-2014, 15:16