Bride of Frankenstein (2019) reż. Bill Condon (Dark Universe)
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcR_VvnqLx6UzNASYC9ofFW...OacI8mL4cq]

Dark Universe zaliczyło solidną wpadkę na samym początku. Co prawda sumując wyniki z kin "The Mummy" osiągnęło wynik ponad 400 milionów dolarów to nie da się ukryć, że sam film był wielką klęską artystyczną. Odpowiadali za nią zapewne w równym stopniu reżyser Alex Kurtzman oraz główna gwiazda, Tom Cruise, jak bowiem głoszą dziennikarze, Alex poprosił aktora o wsparcie na planie przez co ten dostał dużą kontrolę nad projektem. W międzyczasie zmieniły się także założenia uniwersum jak i samego filmu i skończyło się na nieoglądalnym potworku. 

Dlatego też oczy wszystkich (nie żeby było ich wielu) entuzjastów tego ciekawego projektu Universala zwracają się na kolejny film z tego uniwersum, najważniejszy film tego uniwersum czyli "Bride of Frankenstein", przed tym filmem naprawdę wielkie wyzwanie, nie tylko powinien wreszcie przynieść Universalowi finansowy sukces, ale również przekonać publikę, że ta ekipa ma coś ciekawego do pokazania i opowiedzenia. Zmieniły się założenia filmów i zgodnie z doniesieniami Universal chce aby ten film jak i kolejne ("The Invisible Man", "The Wolfman", "Van Helsing") były raczej bardziej kameralnymi horrorami, stawiającymi na klimat, za mniejsze pieniądze, nie da się ukryć, że to dobre podejście.

Już na starcie "Bride of Frankenstein" zapowiada się znacznie lepiej, przypomnę opis oryginalnego filmu na którym ten zapewne będzie również bazować:

Potwór stworzony przez doktora Frankensteina wychodzi cało z katastrofy młyna, która miała miejsce w filmie Frankenstein z 1931 roku. Tymczasem jego twórca prowadzi spokojne życie u boku ukochanej żony. Nie wie, że w tym samym czasie inny naukowiec, doktor Pretorius prowadzi eksperymenty nad ożywieniem zwłok ludzkich. Chce stworzyć kobietę, która będzie partnerką dla potwora.

Oczywiście, na pewno ujrzymy (oby przyśpieszony) origin samego Potwora, cieszy mnie jednak fakt, że twórcy od razu idą dalej. W samego Frankensteina wcieli się Javier Bardem, czyli zdecydowanie bardziej charyzmatyczny i utalentowany aktor od Toma Cruise, istnieje więc szansa na to, że będzie zdecydowanie lepiej przynajmniej pod względem gry aktorskiej. Aktorkę która odegra tytułową rolę poznamy (tak chyba czytałem) w ciągu najbliższych miesięcy, zdaniem prasy kandydatkami są Angelina Jolie oraz Jennifer Lawrence. 

Reżyseruj człowiek który zdecydowanie zna te klimaty, czyli Bill Condon (Saga Zmierzch, "Piękna i Bestia" czy "Mr. Holmes"). Nie jest to twórca z najwyższej półki, ale przynajmniej znacznie lepszy od Alexa Kurtzmana a temat zdaje się dawać mu spore pole do popisu, zwłaszcza, że obraca się w podobnych klimatach. 
Za scenariusz odpowiada czołowa ekipa Dark Unvierse, więc niestety, mamy tu Alexa Kurtzmana (którego rola była już jednak ograniczona), ale również Chrisa Morgana ("Szybcy i wściekli 7"), Davida Koeppa ("Życie Carlita", "Jurrasic Park") czy Neila Burgera ("Jestem Bogiem", "Iluzjonista").

Za zdjęcia odpowiada Tobias A. Schliessler który pracował wraz z Condonem przy "Pięknej i Bestii" oraz odpowiadał za operatorkę w "Ocalonym". Muzykę skomponuje Carter Burwell ("Fargo", "Carol", "Big Lebowski"). Film zmontuje Virginia Katz która także pracowała z Billem przy ostatnim projekcie. 

Premiera 14 lutego 2019 roku. No czekam, jeszcze mi trochę brakuje do jarania, ale naprawdę czekam. Przede wszystkim widzę szansę na to aby Dark Universe (któremu kibicuje jak ŻADNEMU innemu uniwersum filmowemu) wreszcie było tym czym chce, aby zaskoczyło, zaprezentowało kameralny horror z dobrą historią na którym z ekranu klimat wylewać będzie się całymi falami. Solidny reżyser, genialny aktor w jednej z ważniejszych ról.  Jaram się i mam nadzieje, że znajdą się inni entuzjaści tego projektu których gówniana "Mumia" jeszcze nie odrzuciła.

Tak w ogóle, ciekawi mnie czemu tylu rewelacyjnych aktorów tak ciągnie do Dark Universe, albo tyle im płacą albo przekonują ich swoją wizją, MCU na start nie miało takiej ekipy, oby tylko reszcie chciało grać się ciut bardziej niż Russelowi i Cruisowi. 

Co ciekaw Condon napisał kiedyś scenariusz do filmu o twórcy oryginalnej "Bride of Frankenstein" za który dostał statuetkę. Więc film na pewno ma dla niego spore znaczenie.

Odpowiedz
Nie zdziwię się, jesli będzie to ostatni film tego uniwersum.

Odpowiedz
To by i tak oznaczało, że zajechali z nim dalej niż ostatnim razem, startując z "Drakulą". I może wtedy je zrestartują, licząc, że za trzecim podejściem uda im się jeszcze lepiej.

Odpowiedz
(09-08-2017, 15:02)Gieferg napisał(a): Nie zdziwię się, jesli będzie to ostatni film tego uniwersum.

"Invisible Man" ma mieć premierę też w 2019 więc kiedy "Bride" będzie ponosiło ewentualną porażke on będzie raczej na etapie na którym nie da sie go odwołać. Więc jak już to na nim zakończą.

(Na 2019 i 2020 mają się chyba rozłożyc z premierami jeszcze "Van Helsing", "Potwór z Czarnej Laguny" i "The Wolfman". )

Odpowiedz
Bill Condon zapowiedział start zdjęc na 1 lutego 2018. Potwierdził, że ekipa twórcza jest ta sama co przy "Pięknej i Bestii" i będzie dużo scenografii, kostiumów. Sam film ma byc w pewnym sensie kontynuacją wizji Jamesa Whale i ma być czymś co on mógłby po swoich dwóch filmach nakręcić.

Tytułowa rola jeszcze nie jest obsadzona, ale ma to nastąpić niebawem.

Odpowiedz
To oni dalej to kręcą? Zaparli sie jak nie wiem. Najpierw Dracula poległ, teraz Mumia a oni dalej swoje

Odpowiedz
Bo to uniwersum ma wielki potencja! Wiec dobrze, że kombinuja, a teraz ekipa jest naprawde zacna.

Odpowiedz
Tej nowej Pięknej i Bestii nie widziałam, ale z tego co słyszałam to nie wiem czy ta ekipa taka zacna

Odpowiedz
Condon jest spoko reżyserem i fanatykiem starych horrrorow Universala, ludzie od zdjec, kostiumow itp to poziom wysoki, nawet bardzo. Plus Bardem.

Odpowiedz
(05-10-2017, 11:02)Kuba napisał(a): Bo to uniwersum ma wielki potencja!

To taki sarkazm, nie? Jaki potencjał może mieć seria o potworkach? Potencjał na kolejne komiksowo-przygodowe pierdy w stylu "Van Helsing".
Co pokazała już "Mumia" czy właśnie "Dracula".

Serio chcesz oglądać postaci z horrorów, które powinny występować w... horrorach w jakimś bzdurnym kinie akcji?

"Wolfman" wyrośnie na arcydzieło, jeszcze tylko kilka nędznych produkcji.
Swoją drogą - po pewnym czasie "Wolfman" wypada całkiem dobrze.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(05-10-2017, 11:31)Kuba napisał(a): Condon jest spoko reżyserem
Raczej średniej jakości wyrobnikiem.

Cytat:fanatykiem starych horrrorow Universala
Taa. Tak samo, jak Arcel był fanatykiem Mrocznej Wieży, Michael Bassett ogromnym fanem "Silent Hill", a Duncan Jones dzieciństwo spędzał, grając w "Warcrafta". Meh.

Mam nadzieję, że po niewypale, jakim ten film niewątpliwie będzie, kuriozum, jakim jest pomysł na to uniwersum, ostatecznie wyzionie ducha.

Odpowiedz
(04-10-2017, 23:22)Kuba napisał(a): Bill Condon zapowiedział start zdjęc na 1 lutego 2018. 

To się jeszcze okaże. Jak na razie, po wtopie Mumii, Universal chyba robi w gacie..

https://deadline.com/2017/10/bride-of-frankenstein-postponed-bill-condon-javier-bardem-angelina-jolie-1202182510/
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Cytat:None of us want to move too quickly to meet a release date when we know this special movie needs more time to come together.
Ile im dajemy zanim ogłoszą że wspólnie doszli do wniosku że ten projekt jednak nie dojdzie do wniosku i życzą Condonowi wszystkiego co najlepsze wyrażając jednocześnie nadzieję, że będą mieli kiedyś okazję z nim pracować nad wspólnym filmem?

Miej jaja, Universal. Naciśnij spłuczkę.

Odpowiedz
Ale wtedy logo uniwersum im się zmarnuje :(

Tak czy inaczej, wszystko zmierza w dobrym kierunku :)

Odpowiedz
A ktoś tak ma jeszcze ze jak czyta gdzieś 'Dark Universe' to chce mu się śmiać? :)
Captain Obvious

Odpowiedz
Ja tak miałem jak zobaczyłem to logo, po logu Universalu
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Condon podobno preferuje do roli Narzeczonej samą Wonder Woman a.k.a Gal Gadot. Jako jeden z jej absolutnych fanboyów nie mam nic przeciwko :P Na pewno lepsza ona niż Angelina.

Odpowiedz
Gadotka o wiele lepsza. Na Angeline się nie da ostatnio patrzeć

Odpowiedz
Ja nigdy nie umiałem.

Odpowiedz
Kurtzman i Morgan zdezerterowali jako producenci Dark Universe
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon